Kultura in tradicija angleških držav

Velika Britanija, ZDA, Severna Irska, Južna Afrika, Kanada, Avstralija … Angleščina je uradni jezik mnogih držav, a čeprav imajo skupni jezik, sta kultura in tradicija angleško govorečih držav izjemno raznoliki. Tečaj angleščine v Linguli je priložnost, da spoznate njihove zanimivosti, nekaj pa smo jih zbrali tudi na našem blogu. Preberite članke o himnah angleško govorečih držav; ameriški mafiji; legendah, ki strašijo po britanskem otočju; o pesmih, ki so zaznamovale Ameriko; stvareh, za katere niste vedeli, da so iz Kanade …

Ali ste vedeli, da v Angliji ni spraševanja?

Med izobraževalnimi sistemi angleško govorečih držav so mnoge podobnosti, a se v marsičem med seboj izredno razlikujejo. Poznate njihove zanimivosti?

  • Učenci so za svoje delo v Angliji ocenjeni s črkami od A do E. A je najboljša ocena, Epa pomeni nezadostno znanje. Angleški sistem ne daje toliko poudarka ocenam kot slovenski in ne pozna spraševanja. Učenci so na koncu leta ocenjeni s celostnim poročilom o svojem delu, napredku in dosežkih.
  • Izobraževalni sistem v ZDA pozna 12 razredov primarnega in sekundarnega izobraževanja. Po osnovni šoli otroci nadaljujejo izobraževanje na srednji šoli. A pozor: v nasprotju s slovensko se ta deli na dva dela: junior high school ali middle school in (senior) high school.
Ivy League je skupina prestižnih ameriških univerz. Mednje med drugim sodijo tudi Harvard University, Princeton University in Yale University, za katere ste gotovo že slišali.

Presenetljivi običaji angleško govorečih držav

 

  • V angleškem Gloucestershiru si lahko ogledate tekmo v najbolj čudaškem športu Tetbury Woolsack Race. Njegova tradicija sega v 17. stoletje, pri čemer gre za nošenje in predajanje ogromne vreče volne na hrbtu – navzgor in navzdol po hribu! Športno disciplino naj bi razvili fantje, ki so prenašali težke tovore volne, saj so se želeli postavljati pred dekleti.
  • Prvi teden novembra se lahko v Ameriki izgubite v koruznih labirintih, izrezanih poteh na velikih koruznih poljih. Čeprav so narejeni za zabavo, njihova tradicija sega daleč v zgodovino, saj so ljudje v njih meditirali in iskali mir.

Prazniki, ki jih v Sloveniji ne poznamo

  • Ste že slišali za Kolumbov dan, ki ga praznujejo v večini držav ZDA, pa tudi v državah Latinske Amerike, Italiji in Španiji? Gre za kontroverzen praznik, ki ga različne skupnosti praznujejo z različnimi običaji.
  • Groundhog Day ali svizčev dan praznujejo v ZDA in Kanadi. Če svizec 2. februarja pokuka iz brloga in zagleda svojo senco, naj bi to pomenilo še šest tednov zime. Če pa svizec svoje sence ne zagleda, je pred nami zgodnja pomlad.
  • Holi je indijski praznik, s katerim slavijo prihod novega življenja in pomlad, predvsem pa zmago dobrega nad slabim. Znan je po obmetavanju z barvami v prahu, indijski imigranti pa so ga razširili po vsem vetu. Preberite več.
Zahvalni dan, ki ga praznujejo v ZDA, izvira že iz leta 1621. Priseljenci so po uspešni žetvi povabili ameriške staroselce na pojedino, saj so jim ti pomagali preživeti.

Zanimivi zakoni in pravila: od tetoviranja do krompirja

Ali ste vedeli, da je bilo tetoviranje v ZDA nekaj časa prepovedano? Čeprav je Amerika dežela svobode, je prepoved ponekod veljala vse do leta 2004, saj so se bali epidemije hepatitisa.

Napitnino v Veliki Britaniji lahko damo, ni pa nujno. V kavarnah in restavracijah naj bi natakarjem pustili 10 % zneska računa, včasih pa je to na računu že vključeno. Napitnina se običajno daje tudi frizerjem in taksistom ter osebju v hotelu.

Če živite v Zahodni Avstraliji in imate doma več kot 50 kilogramov krompirja – pozor, saj je to prepovedano! Po zakonu iz leta 1946, povojnega obdobja, ki ga je zaznamovala velika gospodarska kriza, so namreč želeli uravnavati količino hrane med prebivalstvom. Preberite več.

Božič po avstralsko, angleško in ameriško

  • Ker so za božič v Avstraliji visoke poletne temperature, ga ljudje najraje praznujejo zunaj, pogosto celo kampirajo. Praznične jedi pa si privoščijo ob kosilu, ponavadi so to jedi z žara, na primer morska hrana.
  • V Alabami v ZDA si prebivalci vsako leto nataknejo špičasta ušesa in klobuke ter se prelevijo v Božičkove škrate. Rekorda za največ božičnih škratov na enem kraju, ki so ga leta 2016 postavili v Bangkoku, jim še ni uspelo preseči, so pa vsako leto vsaj bližje svojemu cilju.
  • Poljubljanje pod belo omelo je tradicija, ki prihaja iz Anglije. V nordijski mitologiji je bila omela simbol prijateljstva in ljubezni, v srednjem veku pa so verjeli, da ima mistične moči, ki prinašajo srečo družinam.
Največje božično darilo je kip svobode, ki meri kar 46,5 metra in tehta 225 ton. Francija ga je podarila ZDA že davnega leta 1886.

Tečaj angleščine z Lingulo

Kulturna raznolikost angleško govorečih držav ne pozna meja. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula vam omogoča, da boste spoznali mnoge kulturne zanimivosti in znamenitosti, poleg tega pa obogatili svoje znanje angleščine.