Izvor imen ameriških zveznih držav

Tečaj angleščine je odlična priložnost, da odkrijete manj znane zanimivosti o angleško govorečih državah. Ste se kdaj spraševali, kako so ameriške zvezne države dobile svoja imena? Predstavljamo nekaj najbolj zanimivih.

tečaj angleščine

Kako so ameriške zvezne države dobile svoja imena?

Aljaska

Veliko ameriških držav je dobilo ime iz jezikov domorodnih ljudstev (indigenous people), ki so živela na tistem območju. Tako je tudi z Aljasko. Aleuti, domorodci z Aleutskih otokov, so Aljaški polotok in celinski del poimenovali alaxsxaq (/alokšok/), ki dobesedno pomeni »objekt, proti kateremu je usmerjena dejavnost morja«.

Arizona

O izvoru (origin) imena Arizona obstajata dve različici razlage. Prva pravi, da izhaja iz baskovskega izraza »aritz onak«, ki pomeni »dobri hrast« (good oak), saj so hrasti na območju Arizone baskovske naseljence spominjali na domovino (homeland). Druga različica pa pravi, da izhaja iz španske besede »arizonac«, ki bi se lahko nanašala na izvire (springs) ali nahajališča srebra.

Delaware

Delaware je poimenovan po reki in zalivu Delaware. Tadva pa sta ime dobila po prvem kolonialnem guvernerju (colonial governor). Virginije, siru Thomasu Westu, baronu De La Warru, ki je po reki potoval leta 1610.

Kalifornija

Domišljijska dežela Kalifornija je sicer burila domišljijo (to stir imagination) v evropski literaturi, še preden so Evropejci naselili zahodni del Severne Amerike. Španski pisatelj Garci Ordóñez de Montalvo jo je v svojem romanu Las Sergas de Esplandián (Esplanadske dogodivščine) opisal kot raj (paradise), v katerem vlada kraljica Califia in kjer živijo le temnopolte ženske brez moških, tam pa so tudi zlato in dragoceni kamni ter mitološke zveri (mitological beasts).

Sicer ni potrjeno, da je bila država resnično poimenovana po tej domišljijski deželi, saj nekateri strokovnjaki trdijo, da je ime najverjetneje izpeljanka katalonskih besed »calor« (vroče) in »forn« (pečica) ali fraze ameriških domorodcev »kali forno« (visok hrib).

Louisiana

Louisiana izhaja iz francoskega poimenovanja La Louisiane ali Ludvikove dežele. Ime je dobila po Ludviku XIV., Sončnem kralju, ki je vladal Franciji od leta 1643 do 1715.

Montana

Ime Montana izhaja iz španske besede »montaña« (gora); država je bila tako poimenovana, kot izdaja že samo ime, zaradi svojih številnih gorovij (mountain ranges). Na območju Montane je namreč kar 3.510 gora.

Nevada

Ime te zvezne države (state) izhaja iz španščine, kjer beseda »nevada« pomeni »zapadel sneg« (snowfall), in je povezano s Sierro Nevado, katere ime pomeni »s snegom prekrite gore«.

Tečaj angleščine pomeni zanimive pogovore

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula je najboljši način, da se naučite angleščine po zabavni poti in seznanite tudi z ameriško zgodovino in kulturo.