Ameriška mafija – kriminalna organizacija

ZDA so znane kot kulturni melting pot oz. talilni lonec. Vanj sodi tudi ameriška mafija, ki je s filmi, kot je slavni Boter, postala del popularne ameriške kulture. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje ameriške zgodovine in kulture.

učenje angleščine

Vsako večje ameriško mesto je imelo svojo mafijsko družino.

Mafia – ameriška beseda

Beseda mafia izhaja iz sicilijanskega pridevnika mafiusu, ki pomeni drzen (bold). V ZDA, kjer se je prvič pojavila (appeared), je prišla z italijanskimi migranti. Beseda mafiusu je imela sprva pozitivno konotacijo, a se je zaradi diskriminacije (discrimination) in predsodkov spremenila v danes negativno – mafia.

Ko je spomladi 1971 v kino prišla uspešnica The Godfather, je najprej doživela neodobravanje italijanskih Američanov. Ti so nasprotovali prikazu (representation) Italijanov kot mafijcev, zato so morali iz filma odstraniti izraze, kot sta mafija in Cosa Nostra. Kljub temu je ameriška filmska produkcija fascinirana nad filmi z mafijsko tematik. Od tam namreč prihaja mnogo svetovno znanih uspešnic, kot so Goodfellas, The Departed in Pulp Fiction.

Skrivna organizacija – skupnost vodilnih družin

učenje angleščine

Carlo Gambino.

Vsako večje ameriško mesto je imelo svojo mafijsko družino, New York pa je bil prava kriminalna prestolnica, saj jih je the Big Apple premogel kar pet. Družine Bonanno, Columbo, Gambino, Genovese in Lucchese so morale zaradi svoje številčnosti pravila organizacije še poostriti. Vsaka od 20 ameriških družin je imela svojega predstavnika (representative), ki je sodeloval pri določitvi pravil in reševanju sporov (disputes) med družinami. Kljub številčnosti in organiziranemu načinu dela vladni funkcionarji in celo direktor organizacije FBI niso verjeli, da je mafija resnična, zato jim je nikoli ni uspelo ustaviti.

 

Ameriška prohibicija – obdobje vzpona

tečaj angleščine

Med prohibicijo so bili pridobivanje, uvažanje in prodaja alkohola prepovedani.

Čas med letoma 1920 in 1933 je v ameriški zgodovini poznan kot prohibicija (prohibition), ko je ameriška vlada prepovedala pridobivanje, uvažanje in prodajo alkohola, saj so razne verske organizacije verjele, da bo zmanjšanje uživanja alkoholnih pijač pripomoglo k znižanju stopnje kriminala in nasilja. To je izkoristila ameriška mafija, ki je z ilegalno prodajo alkohola povečala svoje zaslužke (earnings). Kriminalne organizacije so namreč skrivne lokale zalagale z alkoholom, ki so ga pretihotapile čez meja po rekah in drugih vodnih poteh.

Po koncu prohibicije se je delovanje mafije razširilo na različna področja, med drugim so se ukvarjali z ilegalnimi igrami na srečo (gambling), denarnimi posojili, restavracijami in nočnimi klubi.

Tečaj angleščine: usvojite novo besedišče

Zgodbe ameriške zgodovine, naj bodo v knjigi ali filmu, so s svojo pestrostjo odličen način za osvajanje angleškega jezika. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula omogoča nadgrajevanje bralnega razumevanja in obogatitev besednega zaklada.