Afternoon tea, angleški popoldanski prigrizek

Tečaj angleščine ponuja stik s kulturno tradicijo angleško govorečih dežel. Afternoon tea je v Veliki Britaniji že dve stoletji priljubljena oblika popoldanskega prigrizka.

tečaj angleščine

Afternoon tea je v Veliki Britaniji že dve stoletji priljubljena oblika popoldanskega prigrizka.

Kako se je začelo?

tečaj angleščine

Afternoon tea.

V prvi polovici 19. st. je vojvodinja Anna Bedfordska v svoj dnevni ritual vključila popoldanski obrok, čaj s kruhom in maslom. Opazila je namreč, da postane lačna okrog 4. ure popoldne, večerje pa niso stregli vse do osmih zvečer. Tako je naročila čaj, kruh in maslo, kar ji je pomagalo premostiti popoldansko lakoto.

Sčasoma je Annin prigrizek prerasel v druženje s prijatelji, ob koncu 19. stoletja pa je afternoon tea postal običaj višjih razredov. Gospoda so se zanj primerno opravili in uživali v čaju ter prigrizkih, najpogosteje med četrto in peto uro popoldan.

Kaj pa danes?

Danes na Otoku tradicija še živi, večinoma pri starejših prebivalcih, mladi se pogosto raje odločijo za kavo. Britanci si čaj pripravijo doma ali obiščejo eno izmed čajnic, t. i. tea room. Za bolj prestižno verzijo pa obiščejo enega izmed hotelov, kjer za uživanje ob afternoon tea odštejejo precej denarja.

Afternoon tea tradicionalno vključuje:

  • tea with milk and sugar (slov. čaj z mlekom in sladkorjem), običajno vrste Earl Grey ali English Breakfast,
  • finger sandwiches (slov. kruhki brez skorje z nadevom),
  • scones with jam and clotted cream (slov. čajni kolaček z marmelado in smetano),
  • pastry and cakes ( slov. pecivo in tortice).

 

Tečaj angleščine in angleški čaj

Ali ste vedeli, da 80 % Britancev pije čaj? Dnevno popijejo kar 165 milijonov skodelic, kar znese 60,2 milijardi na leto! Tudi v Linguli bo beseda pogosto nanesla na angleško kulturo pitja čaja in druge britanske »posebnosti«, angleški čaj pa si boste lahko privoščili med odmorom. Tečaj angleščine bo osvežil in utrdil vaše znanje angleščine ter omogočil brezskrbno kulinarično razvajanje.