Pravila britanske kraljeve družine

Tečaj angleščine je odlična priložnost za pogovor o navadah Britancev. Zanimiva so posebna pravila, ki se jih mora držati britanska kraljeva družina (royal family). Ste vedeli, da mora biti na utrdbi Tower of London ves čas najmanj šest krokarjev (raven), saj legenda pravi, da bo kraljestvo propadlo, če krokarji zapustijo trdnjavo (fortress)?

Le kdo ne pozna Buckinghamske palače, v kateri prebiva kraljeva družina?

Kraljica vstopi in jé prva

  • Zelo stroga pravila veljajo pri sedežnem redu (seating arrangement) in vrstnem redu na slavnostnih dogodkih. Kraljeva družina mora vstopati v dvorano glede na položaj, kraljica pa seveda vstopi prva.
  • Pri jedi morajo vsi člani družine slediti kraljici. Ko preneha jesti, ostali ne smejo nadaljevati (continue) obeda.
  • Člani kraljeve družine so nedotakljivi – dobesedno. To pravilo se sicer nemalokrat prekrši, saj se pri fotografiranju, na primer s slavnimi osebnostmi (celebrity), težko izognejo dotikom.

Člani kraljeve družine ne smejo voliti

Člani kraljeve družine ne smejo voliti, predvsem zaradi tega, da s svojim glasom ne bi vplivali na razdelitev glasov ljudstva, seveda pa je neprimerno tudi zato, ker predstavljajo vse družbene razrede in morajo biti nepristranski (impartial).

In nimajo svobodne volje pri poroki

  • tečaj angleščine

    Elizabeta II. Britanska.

    Člani kraljeve družine nimajo ravno svobodne volje pri poroki. Zakon o kraljevih porokah iz leta 1772 namreč pravi, da ima kraljica veto in mora dati uradno privolitev (consent) k poroki z namenom, da se ubranijo pred tistimi, ki bi lahko uničili ugled kraljeve družine. Od leta 2013 velja ta zakon samo še za šest ljudi, ki so prvi v vrsti za prestol (princ Charles, princ William, princ George, princesa Charlotte, princ Harry in princ Andrew).

  • Včasih je veljalo, da nasledniki prestola (heir to the throne) ne smejo potovati skupaj na daljše razdalje, vendar pa danes, ko so potovanja varnejša in udobnejša, kraljeva družina potuje skupaj, kamorkoli gredo.

Zvestoba anglikanski cerkvi

Kraljeva družina mora biti po veroizpovedi zvesta anglikanski cerkvi (Church of England). Člani kraljeve družine se sicer lahko poročijo z osebo druge veroizpovedi.

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula je odlična odskočna deska za vsakogar, ki bi se rad ne le naučil jezika, temveč dobil tudi vpogled v kulturo in zgodovino Angležev.