Krinoline – modni krik viktorijanske dobe

tečaj angleščine

Kraljica Viktorija.

Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje kulture in pomembnih osebnosti angleško govorečih držav.

Med letoma 1837 in 1901 je Veliki Britaniji vladala kraljica Viktorija. Med njeno dolgo vladavino (reign) je dežela pridobila moč in bogastvo brez primere (unprecedented).

Britanski imperij je zaradi politične stabilnosti ter revolucionarnega razvoja na področju transporta in telekomunikacij zajemal dobršen del sveta. V tem času pa so deželo navdihnile tudi različne modne smernice (fashion trends), zlasti krila.

Vnetljivo

tečaj angleščine

Obroči krinoline.

Krinolina (crinoline) je bilo dolgo spodnje krilo (petticoat), ki so ga razširili z obroči, tako da se je žensko nadkrilo obdržalo na mestu. Krinolina je bila iz več plasti (layer) lahko vnetljivih materialov (highly flammable materials).

Ogromne obleke so segale do tal, zato so se viktorijanske ženske zlahka znašle v ognjeni kletki, če so se njihova oblačila vnela.

Neudobno

tečaj angleščine

Mnogokrat so se ženske zataknile na vhodih.

Zaradi svoje velikosti krinoline pri mnogih ženskah niso bile priljubljene. A proizvajalci kril so zagotavljali, da njihovi izdelki omogočajo lažje gibanje. Trdili so tudi, da se bodo obroči skrčili, ko bodo šle dame skozi vrata. A to ni bilo res. Mnogokrat so se ženske zataknile v ozkih prehodih (narrow passages) ali na vhodih (doorways). Krinoline delavk v tovarnah so se zataknile za stroje, nekatere druge ženske pa je veter zaradi nerodnih kril celo prevrnil.

Kljub vsem slabostim pa so krinoline imele tudi dobro lastnost: bile so veliko bolj zračne od navadnega spodnjega perila.

Tarča posmeha

Krinoline so bile priljubljene tako med plemstvom kot med pripadnicami delavskega razreda. Ženske so jih pri hoji ali vzpenjanju po stopnicah pogosto dvignile in razkrile svoje gležnje (ankles). Slednje je med Britanci tistega časa veljalo za preveč izzivalno vedenje nečimrnih in nadutih (vain) žensk. Takratna humoristična revija Punch se je zato pogosto norčevala iz tako imenovane krinolinomanije. Težnja po norčevanju iz modnega kosa oblačila pa je kmalu zajela ves svet.

Tečaj angleščine z Lingulo

Zgodovinskih zanimivosti o rojstni deželi angleškega jezika je še mnogo. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula vam omogoča, da spoznate mnoge zgodovinske ter kulturne zanimivosti, poleg tega pa obogatite svoje znanje angleščine.