Božična pesem in novoletne zaobljube

Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate božične navade. Začetek novega leta je tudi čas novoletnih zaobljub (new year’s resolution). V njih si za nov začetek postavimo nove cilje (goal), ki jih želimo doseči v prihajajočem letu. Ponavadi se za spremembe odločimo zaradi osebnih razlogov, a v romanu Božična pesem (A Christmas Carol) staremu skopuhu oči odprejo štirje duhovi (ghosts).

tečaj angleščine

Okraševanje božičnega drevesa se je začelo v 19. stoletju.

Okraševanje božičnega drevesa izhaja iz Nemčije

Božična pesem je kratka zgodba Charlesa Dickensa, ki je izšla leta 1843 v Londonu. Tedaj so Britanci še preučevali in raziskovali božične običaje (tradition) iz preteklosti ter vpeljevali nove navade (custom). Okraševanje (decorating) božičnega drevesa se je v Veliki Britaniji razširilo šele sredi 19. stoletja. Prvo drevo sta okrasila kraljica Viktorija in njen mož princ Albert, ki je to nemško navado prinesel v Anglijo.

Britanci vsak božič pošljejo 900 milijonov čestitk

tečaj angleščine

Božične čestitke.

Britanci so v tistem času ponovno obudili petje božičnih pesmi (Christmas carols). V istem času pa se je uveljavilo tudi pošiljanje božičnih voščil. Pošiljanje čestitk (greeting card) se je v Evropi razširilo že v 15. stoletju, z začetkom prav tako v Nemčiji (sicer navada sega vse do starih Kitajcev in Egipčanov). A prva komercialna božična čestitka je bila v Veliki Britaniji izdelana prav v Dickensovem času.

Božične vrednote za boljše življenje

Knjiga pripoveduje zgodbo o življenju skopuškega Ebenezerja Scroogea (scrooge pomeni skopuh). Ta se po obisku štirih duhov (ghost) na božično noč spremeni v prijaznega in radodarnega (generous) človeka. Najprej ga obišče duh nekdanjega poslovnega partnerja (business partner), zatem pa ga obiščejo še duh preteklosti, duh sedanjosti in duh prihodnosti (past, present and future). Ti simbolizirajo spomine (memory), dobrosrčnost in empatijo ter strah pred smrtjo (death). Kljub temačnejšim temam zgodba še danes ostaja priljubljena in jo lahko vidimo tudi na filmskih platnih, gledaliških odrih, v operi in drugih medijih.

Tečaj angleščine vam odpira obzorja

Novoletne zaobljube pogosto doživijo svoj konec, še preden se izteče mesec januar. Dickensova želja je bila, da bi se božični duh razširil tudi na preostale dni v letu, zato vam želimo, da v svojih novoletnih zaobljubah vztrajate. Za več pogovora o čudovitih angleških klasikih pa vabljeni na tečaj angleščine v Linguli.