Angleški park in idealiziran pogled na naravo

Tečaj angleščine je spomladi pogosto priložnost za pogovor o parkih. Med najlepše zagotovo spada angleški park ali English landscape garden. Nekateri ga štejejo za enega največjih prispevkov Anglije k svetovni kulturi.

tečaj angleščine

Angleški park naj bi bil eden največjih prispevkov Anglije k svetovni kulturi.

Značilnosti angleškega parka

Pri angleškem parku gre za idealiziran pogled na naravo, pri njegovem oblikovanju pa so arhitekti našli navdih tudi v pokrajinskih slikah francoskih umetnikov. Čeprav so se elementi angleškega parka skozi leta spreminjali, vseeno velja omeniti nekaj trajnih edinstvenih značilnosti.

Za angleški park so značilna jezera (lakes), poustvarjeni klasični templji (classical temples) in druge stavbe, mostovi (bridges) … Pa gotske ruševine (Gothic ruins), tlakovci (cobblestone), ločevalni zid (ha ha wall) in drevesni nasadi (tree groves).

Kontinentalni angleški park tudi v Sloveniji

Trend angleškega parka se je razširil tudi zunaj Otoka. Najprej v Franciji, kjer so na angleškem parku zasnovali svojo lastno različico parka, francoski park oziroma jardin paysager.

Angleške parke najdemo tudi na Nizozemskem in celo v Rusiji, med najbolj znanimi pa je zagotovo The Englischer Garten v nemškem Münchnu. Pri nas si ga je mogoče ogledati v Arboretumu Volčji Potok.

Po navdih v Italijo

tečaj angleščine

William Kent

Začetki angleškega parka segajo v 18. stoletje, »krivec« zanj pa je William Kent, arhitekt, slikar in oblikovalec pohištva. Med svojim kratkim bivanjem v Italiji se je spoznal z delom Andree Palladia, italijanskega renesančnega arhitekta. Ta mu je bil v velik navdih – poleg pokrajine in ruševin v okolici Rima.

Pri mnogih projektih je sodeloval s Charlesom Bridgemanom, izkušenim vrtnarjem, ki je s svojim botaničnim znanjem pripomogel k uresničitvi Kentovih vizij. Po Kentovi smrti je velik pečat v razvoju angleškega parka pustil Lancelot »Capability« Brown, ki je svojo kariero začel kot vrtnar pod vodstvom Charlesa Bridgemana.

Skupno je ustvaril okoli 170 parkov, med katerimi so najpomembnejši Bowood, Petworth in Blenheim Palace.

Tečaj angleščine vam bo pomagal odkrivati kulturne zanimivosti

Seveda je zanimivosti še veliko, njihovo spoznavanje pa omogoča tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi angleško kulturo in običaje.