Britanska krona – katera ozemlja obsega?

Zakaj je na kanadskih bankovcih podoba britanske kraljice ali kaj vse spada pod britansko krono?

Nemogoče je hoditi v šolo v angleško govorečem svetu, ne da bi se pri tem naučili, da je angleški imperij na vrhuncu svoje moči nekoč obsegal četrtino svetovnega ozemlja in prebivalstva. Tečaj angleščine postreže s številnimi takimi zanimivostmi.

tečaj angleščine

Angleški imperij na vrhuncu svoje moči nekoč obsegal četrtino svetovnega ozemlja.

Katere države sodijo v Commonwealth?

tečaj angleščine

Commonwealth Realm.

Pogosto omenjamo države, ki so se od Združenega kraljestva odcepile nasilno, recimo ZDA in Indijo, pozabljamo pa, da si je marsikatera priborila neodvisnost s pomočjo diplomacije in brez prelivanja krvi. To so dosegle tako, da v zameno za neodvisnost še vedno priznavajo kraljico za svojega vodjo, čeprav ima ta zelo malo moči znotraj njihovih meja, saj jih v resnici vodi parlament. To so države Britanske skupnosti narodov ali angleško Commonwealth Realm. Mednje štejemo Kanado, Avstralijo, Novo Zelandijo, Jamajko in druge.

Kaj so kronska posestva?

tečaj angleščine

Isle of Man sodi pod kronska posestva Velike Britanije.

Kronska posestva (Crown dependecies) so tri države v Britanskem otočju (Isle of Man, Guernsey in Jersey), ki niso mednarodno priznane kot samostojne in spadajo v okvir Združenega kraljestva. Imajo svoj parlament, hkrati pa ima kraljica možnost veta na vse njihove zakone.

 

 

Kaj pa čezmorska ozemlja?

tečaj angleščine

Gibraltar (na sliki) sodi v britanska čezmorska ozemlja.

Britanska čezmorska ozemlja (British Overseas Territories) so še zadnji ostanki kolonij. Te države se v nasprotju s tistimi, ki so se odcepile, še zmeraj zanašajo na vojaško in gospodarsko pomoč Združenega kraljestva. Niso neodvisne in vsak, ki se rodi v njih, je britanski državljan. To so recimo Bermudi, Gibraltar, Falklandski otoki in drugi.

 

 

Tečaj angleščine ponuja jezikovne in kulturne zanimivosti

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula vam ponuja možnost, da spoznate zanimivosti o angleških ozemljih. Znanje angleščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če jih boste želeli raziskati sami.