Britanska krona

Zakaj je na kanadskih bankovcih podoba britanske kraljice ali kaj vse spada pod britansko krono?

Nemogoče je hoditi v šolo v angleško govorečem svetu, ne da bi se pri tem naučili, da je angleški imperij na vrhuncu svoje moči nekoč obsegal četrtino svetovnega ozemlja in prebivalstva. Tečaj angleščine postreže s številnimi takimi zanimivostmi.

Shema vseh držav, ki spadajo pod britansko krono (vir: CGP Grey, youtube.com)

Shema vseh držav, ki spadajo pod britansko krono (vir: CGP Grey, youtube.com)

Katere države sodijo v Commonwealth?

tečaj angleščinePogosto omenjamo države, ki so se od Združenega kraljestva odcepile nasilno, recimo ZDA in Indijo, pozabljamo pa, da si je marsikatera priborila neodvisnost s pomočjo diplomacije in brez prelivanja krvi. To so dosegle tako, da v zameno za neodvisnost še vedno priznavajo kraljico za svojega vodjo, čeprav ima ta zelo malo moči znotraj njihovih meja, saj jih v resnici vodi parlament. To so države Britanske skupnosti narodov ali angleško Commonwealth Realm. Mednje štejemo Kanado, Avstralijo, Novo Zelandijo, Jamajko in druge.

Kaj so kronska posestva?

tečaj angleščineKronska posestva (Crown dependecies) so tri države v Britanskem otočju (Isle of Man, Guernsey in Jersey), ki niso mednarodno priznane kot samostojne in spadajo v okvir Združenega kraljestva. Imajo svoj parlament, hkrati pa ima kraljica možnost veta na vse njihove zakone.

Isle of Man (na sliki) sodi pod kronska posestva Velike Britanije.

 

Kaj pa čezmorska ozemlja?

tečaj angleščineBritanska čezmorska ozemlja (British Overseas Territories) so še zadnji ostanki kolonij. Te države se v nasprotju s tistimi, ki so se odcepile, še zmeraj zanašajo na vojaško in gospodarsko pomoč Združenega kraljestva. Niso neodvisne in vsak, ki se rodi v njih, je britanski državljan. To so recimo Bermudi, Gibraltar, Falklandski otoki in drugi.

Gibraltar (na sliki) sodi v britanska čezmorska ozemlja.

Tečaj angleščine vam ponuja možnost, da spoznate zanimivosti o angleških ozemljih, znanje angleščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če jih boste želeli raziskati sami.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.