Britanski funt ali pound sterling

Funt, v originalu pound sterling, je uradna valuta Združenega kraljestva in je najstarejša še veljavna valuta na svetu. Njen simbol je £, latinska črka L, saj izhaja iz latinske besede libra, kar pomeni teža ali ravnovesje (pound). Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate takšne in drugačne zanimivosti angleške kulture.

Teža kovancev je natančno razdeljena, saj dva kovanca za en peni tehtata toliko, kolikor tehta kovanec za dva penija, in tako naprej.

Ista valuta, drugačni motivi na bankovcih

Tiskanje bankovcev (banknotes) nadzoruje več organov in bank. Čeprav je valuta ista po vsem Združenem kraljestvu, so bankovci na Škotskem in Severnem Irskem drugačni kot tisti, ki jih tiskajo v Angliji in Walesu. Na sprednji strani bankovca je ponavadi vladajoči monarh. Zadnjo stran pa so skozi zgodovino krasile (adorn) podobe mnogih znanih britanskih osebnosti, denimo Williama Shakespeara in Charlesa Dickensa.

Bi enega gianta ali raje enega titana?

Obstajajo bankovci za 5, 10, 20, 50 in 100 funtov. Natisnjeni pa so tudi posebni bankovci, imenovani giants, ki so vredni milijon funtov. Obstajajo še titans, ki so vredni kar 100 milijonov funtov – seveda niso namenjeni za vsakdanjo (everyday) rabo. Ti bankovci so v lasti bank Škotske in Severne Irske kot jamstvo (guarantee) za bankovce, ki sta jih natisnili ti banki.

Kovanci – od farthingov do penijev

Vse do 15. februarja 1971, ko so reformirali sistem, je bila razdelitev funta zelo zapletena. Funt je bil razdeljen na 20 šilingov (shillings), naprej na 20 penijev, peni (penny) pa na štiri četrtpenijske kovance, imenovane farthings, katerih vrednost je tako upadla, da leta 1961 niso imeli praktično več nobene kupne moči.

Danes je sistem poenostavljen, saj je en funt vreden 100 penijev, obstajajo pa kovanci za 1, 2, 5, 10, 20 in 50 penijev ter 1 funt in 2 funta. Tudi teža (weight) kovancev je natančno razdeljena, saj dva kovanca za en peni tehtata toliko, kolikor tehta kovanec za dva penija, in tako naprej. Včasih za posebne priložnosti izdajo spominske (commemorative) kovance, eden izmed njih je kovanec za 25 penijev, izdan ob poroki princa Charlesa in lady Diane.

Prvi monarh v levo, naslednji pa v desno

tečaj angleščine

Kraljica Elizabete II.

Na kovancu za en funt je upodobljen profil (profile) trenutnega monarha, danes kraljice Elizabete II. Manj znana zanimivost kovancev je, da se smer, v katero je obrnjen monarh na kovancu, spreminja z vsakim nastopom (appointment) novega monarha, kar pomeni, da bo Elizabetin naslednik (successor) obrnjen v levo. Menjava podobe na denarju ob menjavi monarha naj bi trajala okoli tri leta.

Varni pred ponarejevalci

Med drugo svetovno vojno je nacistična Nemčija želela znižati vrednost funta tako, da je natiskala velike zneske ponarejenega (counterfeit) denarja, kar je bila uspešna strategija (strategy), saj je bilo kar 12 % vseh bankovcev tistega časa ponaredkov (forgeries). Rešiti so se jih poskušali tako, da so nove bankovce ojačali s kovinskimi vlakni, da bi jih bilo težje ponarediti. Najnovejši bankovci so iz istega razloga narejeni iz polimernih vlaken.

Tečaj angleščine z Lingulo

Britanski funt skriva še mnogo zanimivosti, ki jih razkrije tudi tečaj angleščine v Linguli. Prijazni učitelji vam bodo pomagali, da boste nadgradili svoje znanje angleščine na sproščen in zabaven način.