Sodniške prelomnice britanskih zakonov

Ne glede na to, kako stari in s tradicijo povezani so zakoni, s časom lahko izgubijo svoj prav in treba jih je spremeniti. Nekatere nevsakdanje prelomnice so povzročile, da so se spremenili tudi britanski sodni procesi. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z britansko kulturo.

tečaj angleščine

Nekatere nevsakdanje prelomnice so povzročile, da so se spremenili tudi britanski sodni procesi.

Carlill proti Carbolic Smoke Ball Co – gripa, zdravilo in pogodba

Je veljavnost pogodbe odvisna od tega, ali jo podpišeta in se z njo strinjata obe strani? Glede na odločitev britanskega sodišča leta 1892 to še ni bilo potrebno. Carbolic Smoke Ball Co je bilo podjetje, ki je v času razsajanja gripe oglaševalo svoje zdravilo, imenovano a carbolic smoke ball. To je bila krogla, narejena iz gume, na kateri je bila nameščena (attached) manjša cev. Krogla je bila napolnjena s karbolno kislino ali fenolom (phenol). Tega za pripravo umetnih mas pridobivajo iz premogovega katrana (tar) ali nafte.

tečaj angleščine

Sodniško kladivo.

Razlog za sodbo je bila njihova oglaševalska kampanja (campaign). Vsakemu nezadovoljnemu uporabniku je namreč obljubila sto funtov, če bi ugotovil, da zdravilo ne deluje. Louisa Elizabeth Carlill je zdravilo uporabljala več mesecev in vseeno zbolela za gripo. Zato je vložila tožbo proti podjetju, ko ji to ni izplačalo obljubljene vsote (sum). Sodišče pa je po tedanjih zakonih odločilo, da oglas podjetja vsebuje vse potrebne elemente pogodbe, tudi ponudbo in privolitev, zato je odločilo v prid tožnice. Ta primer je pomagal spremeniti zakon o pogodbah, ki še danes podjetjem preprečuje zavajajoče (misleading) oglaševanje.

Factortame Case – dragi sodni procesi

Tako imenovani Factortame Case je sprožil množico sprememb v sodnem odločanju. Še posebej, ko sodne postopke financira tretja oseba oziroma posredno vpletena oseba. Factortame Limited, špansko podjetje, ki se je ukvarjalo z ribolovom, je proti Združenemu kraljestvu vložilo tožbo. Zmagalo je, saj so bili neupravičeno (unjustly) izključeni iz ribolova v britanskih vodah (waters). Pri tožbi pa jim je v zameno za 8 % odškodnine pomagala računovodska firma. Ta pa je po odločitvi sodišča glede na tedanje zakone ostala brez svojega deleža, saj pogodba (contract) ni bila pravno (legally) veljavna. Primer je pomagal pri razvoju modernih funded disputes ali tožb, ki jih pomaga financirati tretja oseba. S tem se lahko za tožbo pošteno odloči vsak državljan, kljub nezadostnim (inadequate) sredstvom za kritje stroškov.

Donoghue proti Stevensonu – tožba zaradi malomarnosti

tečaj angleščine

S tradicijo povezani zakoni.

Dandanes je malomarnost (neglicence) pogosto slišan izraz v dvoranah sodišča. Tamoderni koncept pa sega le do tožbe iz leta 1932. Britanski organ House of Lords je vzpostavil princip, s katerim se prepozna dolžnost (duty) posameznika, ki je odgovoren za pomoč in dobrobit druge osebe.

Gospa Donoghue je na počitnicah v Paisleyju v kavarni uživala v steklenici (bottle) ingverjevega piva, vse dokler ni v njej našla mrtvega polža (snail). Ko je zbolela, je zato tožila proizvajalca pijače Stevensona. Odločitev (decision) je bila na koncu prepuščena najvišjemu sodišču. To je proizvajalca prepoznalo krivega malomarnosti, saj je odločilo, da ima proizvajalec odgovornost do potrošnika in mora skrbeti, da ta ne bo trpel zaradi posledic napak in nepazljivosti pri proizvodnji.

Sussex Justices proti McCarthy – uzakonjena nepristranskost

Eden najprepoznavnejših sodnih primerov britanskega sodišča je vplival na koncept nepristranskosti (impartiality) sodnikov v procesih. Leta 1923 je bil motorist McCarthy vpleten v prometno nesrečo, za kar je na sodišču odgovarjal v tožbi zaradi nevarne vožnje. Z odvetnikom nista vedela, da je bil eden od sodnih uslužbencev pravzaprav zaposlen (employed) pri njegovem tožniku. To pomeni, da bi lahko imel osebne koristi, če bi McCarthy tožbo izgubil. Ker je bilo sodišče pristransko, se je motorist pritožil (complain) proti njegovi odločitvi, v kateri je bil spoznan za krivega (guilty). To je vplivalo na nastanek zakona, ki je določil, da je že utemeljen sum na pristranskost v sodnem postopku dovolj, da o končni odločitvi sodišče ponovno odloča.

Tečaj angleščine: obogatite znanje angleščine

Britanska zgodovina je tako polna zanimivosti, da vam ob njej nikoli ne bo dolgčas, za kar poskrbi tečaj angleščine v Linguli. Poleg slovnice in novih besed boste spoznali tudi kulturo in zanimivosti države, ki jo nedvomno morate nekoč obiskati.