Božič v Avstraliji – poletno praznovanje

Božični prazniki so v Avstraliji poleti, zato imajo mnoge posebnosti. Tečaj angleščine pa je odlična priložnost za pogovor o različnih prazničnih tradicijah.

Bi božič preživeli na toplem?

Carols by Candlelight

Eden najpopularnejših božičnih dogodkov v Avstraliji je Carols by Candlelight. Na zunanjem prizorišču (venue), ponavadi v parku, se zbere več ljudi in s spremljavo orkestra ob svečah prepeva božične pesmi, sodelujejo pa tudi znani avstralski pevci. Največji tak dogodek vsako leto priredijo v Melbournu in ga tudi prenašajo po televiziji. Čeprav za božič ne pričakujejo snega, Avstralci prepevajo tradicionalne pesmi, dodali pa so tudi svoje, ki opisujejo topel avstralski božič in govorijo o vročini (heat) in kengurujih (kangaroo).

Božiček in njegove sani

Avstralijo obišče isti Božiček kot preostali del sveta, se pa mora prilagoditi precej toplejšemu vremenu. Preobleče se v manj topla oblačila, njegove sani (sleigh) pa vlečejo kenguruji oziroma six white boomers, kakor pravi priljubljena avstralska božična pesem.

Piknik namesto božične večerje

tečaj angleščine

Božič najraje praznujejo zunaj.

Ker so poletne temperature visoke, ljudje božič najraje praznujejo zunaj, pogosto celo kampirajo. Praznične jedi pa si privoščijo ob kosilu. Ponavadi so to jedi z žara, na primer morska hrana (seafood), kot so rakci, jastog (lobster) in škampi, sveže nakupljeni v ribarnicah (fish-market), ki so za praznike polne ponudbe in kupcev. Na mizi so tudi tradicionalna angleška božična hrana, hladni prigrizki in solate. Za konec sledi še tradicionalni božični puding, ki mu dodajo hladen sladoled ali smetano.

Božično okrasje

Čeprav postavljajo tudi tradicionalne božične smrečice, imajo v Avstraliji mnogo drugih rastlin, ki so zaradi svojega videza postale priljubljena božična okrasitev. Ena izmed njih je »božični grm« oziroma Christmas Bush s kremasto obarvanimi cvetovi, ki sredi poletja, ravno ob božiču, postanejo rdeči. Priljubljeni so še božični zvončki (Christmas Bells) in orhideje (Christmas Orchids).

Tečaj angleščine vam bo pomagal spregovoriti

To je le nekaj avstralskih božičnih posebnosti. Tečaj angleščine v Linguli je priložnost, da jih spoznate še več ter ob tem razširite svoje besedišče in izpilite svoje znanje.