Thanksgiving Day ali zahvalni dan

Tečaj angleščine je odlična priložnost za pogovor o praznikih in običajih angleško govorečih dežel. Zahvaliti se ljudem za njihova dejanja ali besede je pomemben del ameriške kulture. Zato temu namenjajo poseben dan, ki je tudi nacionalni praznik – zahvalni dan ali Thanksgiving Day.

tečaj angleščine

V Ameriki je zahvalni dan nacionalni praznik.

V oktobru ali novembru?

V Ameriki je zahvalni dan nacionalni praznik in tudi eden izmed najbolj priljubljenih praznikov. Kanadčani zahvalni dan praznujejo drugi ponedeljek v oktobru, v ZDA, Liberiji, Portoriku in na Norfolških otokih pa zadnji četrtek v novembru.

Pojedina za ameriške staroselce

Zahvalni dan izvira iz leta 1621, ko so priseljenci po uspešni žetvi povabili ameriške staroselce (natives) na pojedino. Žetev (harvest) iz predhodnega leta namreč ni uspela, zaradi česar je mnogo priseljencev umrlo. Na srečo so pripadniki plemena (tribe) Wampanoag preživele priseljence naučili gojiti koruzo, fižol in muškatne buče ter loviti ribe in nabirati morske sadeže (seafood), v zahvalo pa so jih romarji pogostili s pridelki.

Tipične jedi

tečaj angleščine

Slastna bučna pita.

Najpomembnejši del zahvalnega dne je zahvalna večerja, ko se ob mizi zberejo vsi člani družine. Tipični jedi, ki jih uživajo ob tej večerji, sta bučna pita (pumpkin pie) in pečen puran (baked turkey), na mizo pa postavijo tudi Cornucopio, velik rog, napolnjen s sadjem in zelenjavo ter rožami in jesenskim okrasjem.

Bi spekli bučno pito?

Iz 300 g pšenične moke, 200 g masla, 100 g sladkorja in ščepca soli najprej pripravimo sladko krhko testo. Pečico nastavimo na 175 °C. 500 g muškatne buče razrežemo in ji odstranimo semena. Bučo nato drobno naribamo ali zmeljemo in jo zmešamo s skodelico mleka, pol skodelice rjavega sladkorja, 3 žlicami koruznega škroba, ščepcem soli, žličko cimeta (cinnamon), polovico žličke mletega ingverja (ginger) ter četrtino žličke mletih klinčkov (cloves) in enako količino mletega muškatnega oreščka (nutmeg). Pekač za pito obložimo s testom in vanj vlijemo pripravljeno zmes. Pito pečemo 60 minut.

Dober tek!

Tečaj angleščine omogoča pogovor v angleščini

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost tudi za pogovor o zanimivih praznikih in običajih angleško govorečih dežel.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.