Nenavadni avstralski zakoni, ki jih ne poznate

Tečaj angleščine je ena od učinkovitejših poti, da izpilite svoje znanje jezika in razširite poznavanje angleške kulture, vendar pa je za brezskrbno bivanje v tuji državi včasih dobro poznati tudi njene zakone (laws). Predstavljamo vam nekaj nenavadnih (unusual) zakonov, ki veljajo v Avstraliji.

tečaj angleščine

Avstralci poznajo nekaj zanimivih zakonov.

Imate doma več kot 50 kilogramov krompirja?

V Zahodni Avstraliji ne smete imeti več kot 50 kg krompirja hkrati.

V Zahodni Avstraliji je prepovedano naenkrat imeti doma več kot 50 kilogramov krompirja (potato). Ta zakon izhaja iz leta 1946, iz časa velike gospodarske krize (Great Depression) in povojnega obdobja. Njegov namen je bil uravnavanje količine hrane med prebivalstvom, danes pa dobro služi za ohranjanje nizke ravni zalog (supply) krompirja in s tem visoke kakovosti ter visoke cene.

Prepovedani obscene pesmi in spuščanje zmaja

Nikar ne spuščajte zmaja, če s tem motite druge ljudi.

 

Na Severnem teritoriju in v Viktoriji je prepovedano peti seksistične in obscene pesmi v javnosti (public).

V Viktoriji je prav tako prepovedano spuščanje zmaja (to fly a kite), če s tem motimo druge ljudi.

Brez nagrade za ukradeno imetje

V Južni Avstraliji in na Tasmaniji je prepovedano ponuditi nagrado (reward) za vrnitev ukradene lastnine (stolen property); za takšno dejanje je celo zagrožena kazen 500 dolarjev. Na tak način namreč tatovi ne bi odgovarjali za svoje zločine.

Ne zmotite poročnega obreda

V Južni Avstraliji je prepovedano prekiniti poroko ali pogreb (funeral). Ta zakon predvideva tudi kazen za kršitelja v višini 10.000 dolarjev ali celo dveletno zaporno kazen (imprisonement).

Tečaj angleščine je v Linguli zanimiv

Nekateri zakoni se nam danes zdijo nenavadni ali celo čudni, kar je posledica tega, da so nastali v drugih časih in razmerah. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula vam bo razkril še kakšne posebnosti iz zgodovine angleško govorečih držav.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.