Kulinarika angleško govorečih držav

Angleščina je uradni jezik mnogih držav, zato je kulinarika angleško govorečih dežel izredno pestra. Zbrali smo veliko zanimivosti – od hrane Angležev in južnoafriških kulinaričnih posebnosti, do legendarnega ameriškega menija …

tečaj angleščine

Legendarni ameriški meni.

ZDA ali Velika Britanija?

Čeprav Veliko Britanijo in ZDA povezuje jezik, pa je okus prebivalcev precej drugačen. Britanci raje eksperimentirajo s slanimi prigrizki od Američanov, ko pa pride do sladkih, so prvi veliko bolj zadržani. Medtem ko je britanski krožnik le redko hkrati sestavljen iz slanega in sladkega, znajo Američani ta okusa združiti v zmagovito kombinacijo. Preberite več.

V ZDA čipsu rečejo chips, v Veliki Britaniji pa crisps.

Britanske kulinarične specialitete

tečaj angleščine

Slavni angleški zajtrk.

  • Le kdo ne pozna slavnega angleškega zajtrka? Tradicionalno je bil angleški zajtrk sestavljen iz jajc, klobas, slanine, gob, pečenega fižola in opečenega kruha. Zaradi hitrega življenjskega tempa pa si Angleži ob delavnikih danes pogosto privoščijo le skledo kosmičev ali kos opečenca.
  • Nekatere angleške jedi so postale prava klasika. Mednje nedvomno sodi fish and chips, ki združuje ocvrte ribe in ocvrt krompirček.
  • Ali ste vedeli, da je angleški sendvič ena najbolj slavnih jedi po vsem svetu? Čeprav v 18. stoletju to ni bila nova jed, pa jo je populariziral John Montagu, četrti sandwiški grof (4th Earl of Sandwich) – od tudi njeno ime!
  • Pravo tradicionalno kuho boste v Britaniji doživeli konec tedna, za Sunday Roast, ko vsa družina skupaj sede za mizo in uživa v tradicionalnem nedeljskem obroku. Ta je sestavljen iz pečenke, zelenjave in krompirja ter yorkshirskega pudinga. Preberite več o angleški dobroti iz zmesi jajc, moke in mleka ali vode.
  • Čeprav ima Shepherd’s Pie v imenu pito, to ni sladka jed! To je preprosta domača hrana, t. i. comfort food, z dolgo zgodovino.
Ob popoldanskem čaju se prileže tudi piškot. O njihovi priljubljenosti priča podatek, da Britanci na leto pojedo kar 70 milijonov kosov, kar znaša 52 piškotov na sekundo!

Posebnosti, ki jih še niste jedli

Južnoafriška kulinarika je zlitje vplivov kuhinj in ponuja zelo zanimive kombinacije okusov, ki jih ne boste našli nikjer drugje po svetu. Ste že slišali za Malva pudding, ki je del nedeljskega kosila? Gre za sladico, pripravljeno iz sladkega in lepljivega biskvita z marelično marmelado, ki je postrežena v vroči kremni omaki. Preberite več o južnoafriških kulinaričnih zanimivostih.

Priljubljena jed pa je tudi kanadski poutine. ki prihaja iz province Quebec in je eden njenih nacionalnih simbolov. Prvi naj bi si ga privoščil lačen voznik tovornjaka, ki je na svoj ocvrti krompirček želel dodati koščke sira čedar. Gostilničar mu je v francoščini zabrusil, da bo napravil nered in od tod naj bi izhajalo tudi ime specialitete.

Legendarni ameriški meni

tečaj angleščine

Corn flakes je postal po nesreči.

Si sploh lahko predstavljamo Ameriko brez newyorške sirove tortice? V ozadju mnogih legendarnih ameriških priboljškov so zanimive zgodbe o njihovem nastanku.

  • Danes je Big Mac ena najbolj prodajanih zvezd na meniju. A sprva pri McDonald’su sploh niso bili navdušeni nad idejo o njem, saj so se bali, da bi ponudba dražjega burgerja odgnala kupce. A strah je bil odveč, saj gre za enega najbolj priljubljenih in najbolje oglaševanih burgerjev.
  • Zanimiva pa je tudi zgodba o nastanku corn flakesa, ki je za marsikoga nepogrešljiva sestavina zajtrka. Brata John in Will Kellogg, ustanovitelja podjetja Kellogg’s, sta poskusila narediti granolo, a sta bila pri tem neuspešna. Kljub temu sta z eksperimentom nadaljevala in ponesreči je nastal slavni corn flakes!
  • Ali ste vedeli, da je bananin kruh svojemu imenu navkljub bolj sladica kot priloga, saj se lahko ponudi zraven čaja? Priprava je preprosta in hitra, zato je sladica dobila tudi ime hitri kruh.
23. februar je v ZDA National Banana Bread Day.
  • Svojega praznika pa nima le banana bread. Bučni piti, tradicionalni ameriški jedi, sta posvečena kar dva dneva v letu, ki sta oba razglašena za National Pumpkin Pie Day! Idealen čas za bučno pito je v Ameriki sicer jeseni in pozimi. Preberite recept.

Ali drži, da policisti obožujejo krofe?

tečaj angleščine

Okusni krofi.

V ameriških filmih pogosto zasledimo stereotip, da policisti obožujejo kroge. Stereotip ima zgodovinsko podlago, saj so se v 50. letih preteklega stoletja policisti po nočni izmeni pogosto za malico ustavili v prodajalnah krofov, ki so bile odprte zelo zgodaj zjutraj ali pozno ponoči. Preberite več o krofih, ki so postali hit in stalnica v prehrani delavskega razreda.

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula

Jedi angleško govorečih dežel so raznolike in zanimive in mnogih niti ne poznamo. Tečaj angleščine v Linguli je odlična priložnost, da obogatite svoje znanje angleščine in spoznate tudi kulinarične dobrote.

Preberite si več zanimivih člankov