Smodniška zarota ali Gunpowder Plot

Tečaj angleščine je tudi odlična priložnost za spoznavanje pomembnih dogodkov, ki so narekovali potek zgodovine britanske države.

Zarotniki smodniške zarote

 

Če ste gledali film V kot vroče maščevanje (V for Vendetta), so vam spodnji verzi prav gotovo znani. Poznate morda njegovo zgodovinsko ozadje (historical background)? Ena od zarot v britanski zgodovini je poznana po vsem svetu, tudi po zaslugi svoje filmske adaptacije. To je smodniška zarota, angl. Gunpowder Plot, tudi Guy Fawkes Night.

 

V kot vroče maščevanje

Remember, remember! The fifth of November,The Gunpowder treason and plot;

I know of no reason

Why the Gunpowder treason

Should ever be forgot!

(Pomnite, pomnite!) (Peti november,)(smodniško izdajo in zaroto;)

(ne poznam razloga,)

(zaradi katerega bi smodniška zarota)

(morala biti kadarkoli pozabljena!)

Nezadovoljstvo pripadnikov Rimskokatoliške cerkve

5. novembra 1605 je 14 rimskokatoličanov načrtovalo atentat na protestantskega kralja Jakoba I. (King James I) in člane parlamenta. Ob kraljevem sklicu parlamenta (State Opening of England’s Parliament) so nameravali razstreliti Westminstrsko palačo, s čimer bi uničili takratno protestantsko vladavino (protestant government) in jo nadomestili s katoliško.

Obsojeni na smrt

Guy Fawkes je skupaj s sozarotniki pretihotapil 36 sodov smodnika (gunpowder) v klet lordske zbornice (House of Lords). Tik preden naj bi prižgal eksploziv, so ga zalotili stražarji, ki so zaradi anonimnega pisma pregledovali Westminstrsko palačo. Odpeljali so ga v londonsko trdnjavo (Tower of London), kjer so ga mučili (to torture), dokler ni izdal imen ostalih zarotnikov (conspirators). Vse so obsodili na smrt. V 17. stoletju je kazen za izdajalce pomenila smrt na vislicah (gallows), utopitev ali razčetverjenje (quartering) v javnosti.

Ognjemet namesto vislic

Danes dan Guya Fawkesa praznujejo v Združenem kraljestvu in številnih državah, ki so bile nekdaj del britanskega imperija. V spomin na spodleteli atentat v smodniški zaroti prižgejo ognjemet in zakurijo kresove, na katerih zažgejo lutke iz slame v podobi (effigy) Guya Fawkesa.

Še danes, več kot 400 let kasneje, pa se pred letnim sklicem parlamenta opravi pregled prostorov Westminstrske palače.

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula

Tečaj angleščine bo priložnost za pogovor tudi o zanimivi zgodovini angleško govorečih držav. Poleg tega pa boste razširili boste svoje besedišče in v angleščini spregovorili samozavestno.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.