Najbolj strašne stavbe Velike Britanije

Velika Britanija ima bogato zgodovino, o kateri pričajo tudi mnoge starejše stavbe. Te navdušujejo tako s svojo podobo kot tudi z zgodbami, ki krožijo o njihovih duhovih. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z zanimivostmi o angleščini in angleški kulturi.

tečaj angleščine

To je le nekaj prizorišč v Veliki Britaniji, kjer straši.

Ham House, Surrey – strašljivo zrcalo in vonj po vrtnicah

Velja za eno najbolj strašnih stavb v Veliki Britaniji, kjer ljudje poročajo o pojavih (fenomena), kot so hladne točke (cold spots), vonj po vrtnicah in zvoki stopinj. Vse to naj bi zakrivil nemirni duh Elizabeth Murray, vojvodinje Lauderdala. Elizabeth Murray je živela ambiciozno, saj je prijateljevala z Oliverjem Cromwellom in Charlesom II. Po smrti prvega moža se je poročila z grofom (earl) Lauderdala, ki je prav tako kmalu umrl, zato nekateri namigujejo, da smrti nista naključje.

Vojvodinja (duchess) je morebitne grehe (sins) plačala tako, da je obubožala. Prisiljena je bila živeti le v spodnjem nadstropju dvorca Ham House, kjer so opazili večino nenavadnih pojavov. Še posebej strašljivo je tamkajšnje zrcalo, v katerega nihče ne upa pogledati, saj se nikoli ne ve, koga bo videl v njem. Prikazuje se namreč tudi črna ženska, ki naj bi bila Elizabeth Murray. Tisti, ki delajo v hiši, vsako jutro vojvodinjo glasno pozdravijo, da jih pusti pri miru.

Buckland Abbey, Devon – navdih za Baskervillskega psa

Sir Francis Drake je bil britanski nacionalni heroj, kar pa mu ni zagotovilo sreče v posmrtnem življenju. Njegov duh naj bi strašil v njegovem domu, v Buckland Abbey v Devonu. Mnogo sosedov se ga je balo, saj so verjeli, da je špansko armado premagal le z nadnaravno močjo in da je sklenil pogodbo (contract) s hudičem.

Njegov duh naj bi se po Devonu vozil v črni kočiji, ki jo vlečejo brezglavi (headless) konji. Kočijo naj bi vodilo 12 goblinov (goblins), za njimi pa naj bi tekel trop tulečih psov. Nekateri verjamejo, da živi psi ne smejo slišati tega laježa (barking), saj lahko takoj umrejo. Ta zgodba naj bi navdihnila tudi avtorja Sherlocka Holmesa pri pisanju o Baskervillskem psu.

Blickling Hall, Norfolk – kočija z brezglavimi konji

Rezidenca (residence) Blickling Hall v Norfolku je dom enega najbolj znanih britanskih duhov. Tam naj bi se rodila Anne Boleyn, ena od žena Henrika VIII., ki ji je ta dal odsekati glavo, saj mu ni rodila moškega prestolonaslednika (heir).

Njen duh naj bi se v rezidenco vračal vsako leto na 19. maj, obletnico (anniversary) njene smrti. Pripelje jo kočija (coach) s štirimi brezglavimi konji, svojo glavo pa Anne nosi v svojem naročju. Ko duh pride do hiše, kočija izgine brez sledu. Legenda pravi, da so na Blickling Hallu po novici o Annini smrti videli štiri brezglave konje, kako za sabo vlečejo brezglavo telo. Poleg Anne naj bi tam strašil še njen oče, ki obžaluje (regrets), da je ni mogel rešiti pred žalostno usodo.

Chartwell, Kent – duh Churchillovega očeta

Najbolj znano zgodbo o nadnaravnih dogodkih v Chartwellu je doživel Winston Churchill. V članku The Dream je opisal, kako se mu je med slikanjem v studiu prikazal duh njegovega očeta. Ko je slikal njegov portret, je začutil čudno prisotnost (presence). Ko se je razgledal po sobi, je v usnjenem (leather) naslanjaču videl sedeti svojega očeta. Churchill pa se ni prestrašil, temveč je svojemu očetu opisal vse, kar se je zgodilo v zadnjih petdesetih letih po njegovi smrti. Duh očeta ga je vprašal, zakaj ni vstopil v politiko, nato pa si je prižgal cigareto in izginil (vanished).

Tečaj angleščine vam omogoča bogatenje besedišča

To je le nekaj prizorišč v Veliki Britaniji, kjer straši. Svojega duha in zgodbo ima še mnogo dvorcev. Da bi jih spoznali, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula. Poleg zanimivosti angleške kulture boste spoznali še novo besedišče in izboljšali svojo izgovarjavo.