Angleščina – članki o angleškem jeziku

Angleščina je materni jezik približno 400 milijonom ljudi, zato dejstvo, da ima mnogo različic, ne preseneča. Angleščina nam odkriva mnogo zanimivosti, zato smo za zbrali precej zanimivih člankov o nekaj nenavadnih in presenetljivih dejstvih o angleškem jeziku.

In beseda leta je …

Angleščina se vseskozi spreminja, saj vsak dan nastajajo nove besede in fraze. Ali ste vedeli, da pri mnogih slovarjih vsako leto izbirajo besedo, ki je najbolj zaznamovala preteklo leto in lahko v prihodnosti postane bolj kulturno pomembna?

  • Med besedami leta 2015 je bila tudi beseda binge-watch. Pomeni ogled treh ali več epizod serije v enem dnevu, ponavadi na spletu. Predstavljamo še druge besede, ki so zaznamovale leto 2015.
  • Britanski referendum za izstop iz EU in ameriške predsedniške volitve sta dogodka, po katerih si bomo zapomnili leto 2016. Z njima so povezana različna mnenja, prepričanja in čustva – pa tudi beseda leta. Preverite, ali jo poznate.
  • Mnoge nove besede nastanejo s spajanjem starih. Tako je nastal samostalnik youthquake, beseda leta 2017. Preberite si, kako je beseda nastala v 70. letih 20. stoletja.
  • Prav zanimiva pa je zgodovina beseda leta 2018. Število ogledov njenega pomena je namreč tega leta naraslo kar za 45 odstotkov! Preverite, za katero besedo gre.
  • V letu 2019 je ta naziv dobila besedna zveza climate emergency. Gre za situacijo, ki zahteva takojšnje ukrepanje, s katerim ustavimo ali upočasnimo globalno segrevanje. Čeprav sta se besedi uporabljali v različnih kontekstih že prej, je postala besedna zveza climate emergency leta 2019 kar stokrat bolj priljubljena od drugih.

Ste fit as a fiddle?

Angleščina je polna idiomov, katerih pomen ne izhaja iz dobesednega pomena njenih sestavnih delov. Zato ga tudi ne moremo kar tako ugotoviti, če nismo s posamezno frazo že prej dobro seznanjeni. Preberite si dejstva o izvoru nenavadnih angleških idiomov.

  • Zanimivi so angleški idiomi o zdravju in boleznih, saj na ti dve temi obstaja mnogo hudomušnih prispodob. Fraza Laughter is the best medicine na primer pomeni, da smeh pripomore k boljšemu počutju ter blaženju stresa, jeze in depresije.
Fraza fit as a fiddle pomeni, da je nekdo zdrav ko dren. Izraz je v uporabi že od 16. stoletja.
  • Svoje besedišče angleškega jezika pa lahko obogatite tudi z ljubezenskimi idiomi. Poznate akronim SWAK oz. SWALK ali sealed with a kiss? Pomeni, da je nekaj zapečateno s poljubom ali z drugimi besedami poslano z ljubeznijo. Pogosto so ga na pisma svojim ljubljenim zapisovali vojaki med prvo in drugo svetovno vojno. Preberite si članek o ljubezenskih idiomih.

Sex, drugs, and rock and roll

tečaj angleščine

Angleščino bogatijo idiomi prav na vsako temo. Ker Britanci svoj prosti čas radi preživljajo v pubih, obstajajo mnogi idiomi, povezani s pitjem in pivom. Mednje sodi tudi fraza beer and skittles. Britanci jo uporabijo v stavku »Life is not all beer and skittles.«, kar pomeni, da življenje ni le uživanje in sproščanje.

Angleško pa se lahko učimo tudi s poslušanjem popularne glasbe, saj so mnoge fraze in pesmi postale znane prav z uporabo v pesmih. Če na vprašanje kaj počnemo, odgovorimo z »just taking care of business«, to pomeni, da le delamo tisto, kar se od nas pričakuje. Krilatico je uporabila kanadska rock skupina Bachman-Turner Overdrive v svoji pesmi. Še več zanimivih fraz.

Na angleščino vplivajo tudi družabna omrežja. V vsakdanji jezik je npr. našla pot kratica LOL – laughing out loud.

Boste za brekkie pojedli bikkie?

tečaj angleščineMnoge posebne besede, ki v drugih variantah angleščine niso pogoste, uporabljajo tudi Avstralci. Poleg besedišča se avstralska angleščina razlikuje tudi v naglasu, slovnici, črkovanju … Najbolj pa izstopata izgovorjava in rastoča intonacija, zaradi katere trdilne povedi zvenijo kot vprašanja.

Podobno kot Avstralci tudi Novozelandci v trdilnih povedih naredijo poudarek navzgor, kar govorcem drugim jezikom lahko zveni kot odraz nesamozavesti. Novozelandska angleščina pa se od drugih razlikuje po sposojenkah iz maorskega jezika. To sta na primer besedi mana, aroha

Poznate singlish?

Prav posebna pa je pogovorna singapurska angleščina ali singlish. Gre za mešanico angleščine in izrazov iz jezikov, ki jih govorijo prebivalci Singapurja. Fraza pang chance na primer izhaja iz narečja hokkien in pomeni dati priložnost.

Angleščina v Južni Afriki je pod vplivom drugih jezikov na tem območju. To so jeziki afrikanščina (afrikaans), zulujščina (zulu) in xhosa, ki so pogosti v vsakdanji slengovski govorici. Zanimiv je izraz china, ki pa ni povezan s Kitajsko. Izvira iz dialekta cockney in rimanja besed china plate = mate, kar pomeni prijatelj.

Ali ste vedeli, da se največ angleških besed začne s črko S?

Pahking cahs in Hahvuhd Yahd

Z ameriško angleščino smo obkroženi vsakodnevno s poslušanjem glasbe, gledanjem filmov in serij, pa vendar bi vas nekatere ameriške variacije izgovarjave zagotovo presenetile. Severna Amerika ima namreč osem večjih skupin dialektov, vsako večje mesto pa ima še svoje lokalne posebnosti v besedišču in izgovarjavi. Kot zanimivost: naglas, ki je značilen predvsem za severni Wisconsin, zgornji predel Michigana in dele Minnesote, je zelo podoben kanadski angleščini.

Poznate kanadski izraz man dem? Prihaja iz jamajščine in pomeni skupino moških.

Cockney, jezik tatov in žeparjev

Velika Britanija pa je sicer po številu regionalnih govorov ali naglasov med angleško govorečimi narodi v samem vrhu. Obstaja namreč kar 56 glavnih vrst naglasov, ki jih ločujemo še po podzvrsteh. Med glavne naglase sodi Geordie ali naglas prebivalcev Newcastla. Ta naj bi bil tako specifičen, da je težko razumljiv že angleškim govorcem z juga (south) otoka!

Čeprav se v jezikovni šoli učimo standardno različico, pa je angleščina zanimiva prav zaradi svoje raznolikosti in večplastnosti. Cockney je prava uganka predvsem za tuje učence angleščine, težko pa to različico razumejo celo materni govorci angleščine. Preberite si, kaj pomenijo fraze bees and honey, Adam and Eve in druge.

Zanimiv žargonski izraz Združenega kraljestva je bagsy. S tem izrazom si zagotovite pravico do neke aktivnosti ali stvari.

Wenglish in welshism

Prav posebej bogata pa je slengovska govorica Walesa in Cardiffa, njegovega glavnega mesta. Če vas kdo pokliče butt, nikar ne pomislite na del telesa. Butts so namreč naši prijatelji, prijateljice pa beauts. Spojene besede med valižanščino in angleščino ter lokalni izrazi vam bodo sprva šli kar težko z jezika. Preverite.

Škoti pa imajo prav posebno vez z jezikom scots, ki ga največkrat uporabljajo v kombinaciji z angleščino. Ker gre za pomemben element škotske kulture, v namen spodbujanja uporabe in učenja jezika nastajajo tudi učbeniki in knjige.

Angleščina v Linguli po izvirni govorni metodi

Angleščina v Linguli je odlična priložnost, da se spoznate z jezikovnimi posebnostmi angleškega jezika. Učenje angleščine v Linguli poteka po izvirni govorni metodi, zato tečajniki na posameznem srečanju govorijo kar 80 % časa in postanejo samozavestni govorci.

Preberite več