Obisk britanskega parlamenta

Britanski parlament oziroma zgradbe, v katerih zaseda, je prostor, kjer Britanci potrjujejo zakone in odločajo o pomembnih temah. Angleški parlament obstaja že vse, odkar je bil kralj Ivan prisiljen v podpis Velike listine svoboščin (Magna Carta). Leta 1801 se je razširil v britanski parlament, v tako dolgi zgodovini pa so se tam oblikovala zanimiva pravila. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate zanimivosti angleške kulture.

tečaj angleščine

Angleški parlament obstaja že vse, odkar je bil kralj Ivan prisiljen v podpis Velike listine svoboščin.

Parlamentarna omika – brez cigaret in grdih besed

Poleg barov, restavracij in javnih prostorov je v Združenem kraljestvu tudi parlament prostor, kjer je kajenje prepovedano (forbidden). Pred zgradbami parlamentarnega kompleksa, ki ga sestavljajo Westminstrska palača, House of Commons in House of Lords (zgornji in spodnji dom), sicer še vedno stoji tobačnica (snuffbox), ki je tam že stoletja, a je nihče več ne uporablja.

Prav tako se morajo parlamentarci odreči grdim besedam (curse words) v svojih govorih, saj je uporaba žaljivega (offensive) jezika prepovedana. V britanskem parlamentu so med drugim iznašli frazo »being economical with the truth«. Poleg tega, da je laganje prepovedano, govorec v sobanah parlamenta namreč nikoli ne sme nikogar obtožiti laganja.

Prostor za znamenite kipe in sramežljive predloge

tečaj angleščine

Znameniti kipi pred parlamentom.

Pred dvorano spodnjega doma lahko še vedno občudujemo množico kipov. Štirje bronasti (bronze) kipi poveličujejo štiri največje britanske premierje (Prime Ministers). To so Winston Churchill, Clement Atlee, Margaret Thatcher in David Lloyd George. Poleg njih so še trije kamniti kipi (statues) in več doprsnih (busts) pomembnejših premierjev.

Do leta 2002 je veljalo, da kip pripada vsakemu preminulemu članu parlamenta, potem pa so to spremenili. Kip Margaret Thatcher so postavili šele leta 2007, načrtujejo pa še kip Tonyja Blaira. Člani parlamenta imajo običaj, da se pred svojim govorom dotaknejo (touch) kipa svojega najljubšega premierja, saj naj bi jim to prineslo srečo. V spodnjem domu je na zadnji strani govorniškega stola tudi žametna (velvet) torba, ki se imenuje the Partition Bag. Vanjo lahko člani diskretno vložijo svoje predloge, o katerih si niso upali razglabljati javno.

Zelena proti rdeči – neomejeno imenovanje članov

tečaj angleščine

Westministerska palača.

V spodnjem domu, ki je bil na novo zgrajen leta 1945, potem ko je bil uničen med nemškim bombnim napadom (attack) v drugi svetovni vojni, imajo že več kot 300 let zeleno obarvane klopi (benches). Westminstrski most, ki vodi do parlamenta, je prav tako zelene barve, v zgornjem domu pa so klopi oblečene v rdeče usnje. Na njih lahko sedijo le člani zgornjega doma, ta naziv pa lahko dobijo le z imenovanjem ali dedovanjem.

Tisti, ki jih imenuje premier, se imenujejo Life Peers. Največ jih je v svojem mandatu (mandate) imenoval Tony Blair – sedež je zagotovil kar 357 članom. Takoj za njim je Margaret Thatcher, ki jih je imenovala 201. Poleg njih lahko v dvorani sedi še 92 članov, ki so svoje članstvo podedovali (inherited). Število članov zgornjega doma ni omejeno, trenutno je članov kar 805.

Prostor, kamor monarh ne sme

tečaj angleščine

Prostor, kamor monarh ne sme.

Čeprav ima kraljica v dvorani zgornjega doma svoj prestol (throne), na katerem sedi med tradicionalnim odprtjem parlamenta, pa nikoli ne obišče soban spodnjega doma. Monarhom je namreč vstop tja z ustavo (constitution) prepovedan. Na ceremoniji (ceremony) ob odprtju mora zato kraljičin zastopnik v njenem imenu oditi med člane spodnjega doma in jih povabiti k udeležbi. Praga (threshold) spodnjega doma ni noben monarh prestopil že od 4. januarja 1642, ko je Karel I. zakorakal tja, da bi aretiral pet članov zaradi izdaje (treason), s čimer naj bi zanetil angleško državljansko vojno.

Vloga monarha v parlamentarnem postopku pa je, da za vsak zakon, ki ga predložijo v obravnavo in o njem razpravljajo v parlamentu, da svojo odobritev v obliki kraljevega soglasja (royal assent) s podpisom. Kraljica lahko zakonu tudi nasprotuje, a se to ni zgodilo že od leta 1708, ko je kraljica Ana zaradi strahu pred uporom zavrnila zakon (law), ki bi škotski vojaški policiji dovoljeval nositi orožje.

Tečaj angleščine: razširite svoje znanje angleščine

Da boste lahko debatirali še o drugih angleških znamenitostih, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer vam bodo izkušeni učitelji pomagali postati samozavesten govorec z odličnim besediščem in kulturnim poznavanjem.