Prebivalci angleško govorečih dežel

Angleščina odpira tudi okno v zanimivosti o prebivalcih angleško govorečih dežel. Kar nekaj smo jih zbrali – od stereotipov o Angležih, Američanih ali Ircih, presenetljiva o angleških monarhih, ameriških prvih damah, irskih pisateljih …

tečaj angleščine

Stereotipi o Američanih, Ircih in Angležih

  • Američani so izjemno ponosni na svojo državo in eden najbolj znanih stereotipov je, da so patrioti. Poleg tega pa naj bi imel vsak Američan doma vsaj en kos orožja. Problematika strelnega orožja je splošno znana, v ogled pa vam priporočamo dokumentarni film Bowling for Columbine.
  • Stereotipo Ircih, ki nedvomno drži, je, da zelo radi pijejo čaj. Ta topli napitek uživajo vsak dan in ob vseh priložnostih. Poznani pa so tudi po tem, da radi pogledajo globoko v kozarec – povprečno kar za 20 odstotkov globlje kot ostali Evropejci.
Na čaj pa so nori tudi Angleži. Zagotovo poznate angleško navado pitja čaja ob petih popoldan. Najraje pijejo pravi črni čaj z mlekom.

Narod, ki obožuje kraljevo družino

O Angležih zato zagotovo drži tudi stereotip, da kraljeva družina uživa veliko priljubljenost. Poroke, rojstva in jubileji so le nekateri izmed dogodkov, ki jih Angleži z veseljem praznujejo. Na poroki lady Diane in princa Charlesa je bilo kar 2500 gostov, po televiziji pa si jo je ogledalo več kot 750 milijonov ljudi!

Princ William je prvi prestolonaslednik vse od leta 1660, ki se je poročil z neplemkinjo Catherine Middleton.

Skozi stoletja pa je Velika Britanija sledila mnogo kraljem in kraljicam, ki so zaznamovali svoj čas.

  • Verjetno ste že slišali za Henrika VIII., kralja, ki je imel kar šest žena.
  • Pa za Edwarda VIII., ki prestolu odrekel zaradi želje po poroki z Američanko Wallis Simpson.
  • Manj znano dejstvo pa je, da se slavni kralj Rihard I. Levjesrčni, nikoli ni naučil angleščine. Anglijo je namreč vodil v času križarskih vojn, v katerih je tudi izgubil življenje. Zaradi vojn se je le redko pojavil na otoku, govoril pa je v oksitanščini.
tečaj angleščine

Ali ste vedeli, da je najbolj priljubljena kulinarika indijska?

Zanimivosti, za katere morda še niste slišali

Ali ste vedeli, da je najbolj priljubljena kulinarika indijska? Danes je v Veliki Britaniji prek 9.000 indijskih restavracij. Najbolj priljubljena dopustniška točka v državi pa je Blackpool. Leži blizu Manchestra, znan pa je tudi po zabaviščnem parku z lesenim vlakcem smrti.

Poseben pa je zagotovo tudi britanski smisel za humor. Ključ do razumevanja britanskega humorja je, da ga ne smemo jemati preveč resno, saj Britanci namreč radi poudarjajo lastne pomanjkljivosti in pomanjkljivosti ljudi okrog sebe. Preberite več.

Britanci pojejo dvakrat več pečenega fižola (baked beans) kot ostali Evropejci.

Katere slavne Britance poznate?

Velika Britanija je znana po mnogih zvezdnikih, ki jih poznajo povsod po svetu. Zbrali smo nekaj zanimivosti o znanih angleških pevcih, igralcih, znanstvenikih in pisateljih. Zagotovo ste že slišali za J. K. Rowling, pisateljico priljubljenih knjig o Harryju Potterju. Pred svetovnim uspehom je zgodbo o mladem čarovniku zavrnilo kar 12 založniških hiš!

Predsedniki in prve dame ZDA – kdo je pustil največjo sled?

Spomin na dosedanje predsednike ZDA in njihove prve dame se je ohranil po njihovih dosežkih, pa tudi po zanimivostih in anekdotah. George Washington, prvi predsednik ZDA, na primer nikoli ni živel v Beli hiši. V času njegovega predsedovanja je bila ameriška prestolnica namreč v Philadelphii, ne v Washingtonu. Washington je tudi edini ameriški predsednik, ki ni bil član nobene politične stranke.

Ena najbolj priljubljenih prvih dam 20. stoletja je bila gotovo Eleanor Roosevelt. Bila je humanitarka, ki je zahtevala enake pravice za vse, borila se je proti segregaciji ter za enakost črnskega prebivalstva. Za svoja prepričanja se je zavzemala še, ko se ji je status prve dame že iztekel. Preberite več.

Škandali pisateljev

James Joyce, avtor romana Ulikses, je spoznal Ernesta Hemingwaya v Parizu sredi dvajsetih let prejšnjega stoletja. Večere ob pijači sta skupaj preživljala v barih in kavarnah, včasih pa se zapletla tudi v kakšen pretep, v katerem se je Joyce skril za Hemingwayev močan hrbet in izzval koga k pretepu kljub manjši postavi.

Življenje lorda Byrona je bilo polno potovanj in škandalov, slaven pa je postal po pesmi Romanje grofiča Harolda. Že ko je bil mlad, je ugotovil, da ga privlačijo tako moški kot ženske, zaradi česar je bil skrivnosten in odmaknjen. Njegova prva pesniška zbirka je bila izdana anonimno pri njegovih 14 letih in ni bila dobro sprejeta, saj so bile pesmi obscene, v njih pa se je norčeval iz učiteljev svoje šole.

Tečaj angleščine z Lingulo

Prebivalci angleško govorečih držav so pripadajo raznolikim kulturam. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula odlična priložnost, da poleg kulturnih zanimivosti spoznate tudi mnogo novih besed in postanete boljši govorec.

Preberite si več zanimivih člankov