Prebivalci

Angleščina odpira tudi okno v zanimivosti o prebivalcih angleško govorečih dežel. Kar nekaj smo jih zbrali – od stereotipov o Angležih, Američanih ali Ircih, presenetljiva o angleških monarhih, ameriških prvih damah, irskih pisateljih …

Članki so polni drobnih zanimivosti. Ste na primer vedeli,

  • da je ključ za razumevanje britanskega humorja, da ga ne smemo jemati preveč resno (seriously)? Britanci namreč radi poudarjajo lastne pomanjkljivosti (flaws) in pomanjkljivosti ljudi okrog sebe.
  • da je bila Eleanor Roosevelt ena najbolj priljubljenih prvih dam 20. stoletja? Bila je humanitarka (humanitarian), ki je zahtevala enake pravice za vse, bojevala se je proti segregaciji (segregation) in linčanju (lynching).
  • da Irci lahko kratko zgodbo povedo zelo na dolgo in tudi zaradi tega so dobri pripovedovalci. Pripovedovanje zgodb (storytelling) ima v irski kulturi veliko vrednost. Zase pravijo, da imajo dobro namazan jezik (»the gift of the gab«).
  • da je med Britanci najbolj priljubljena kulinarika indijska. Leta 1950 je bilo v Veliki Britaniji zgolj šest indijskih restavracij, danes jih je prek 9.000.

Prebivalci angleško govorečih držav so pripadajo raznolikim kulturam. Angleščina v Linguli odlična priložnost, da poleg kulturnih zanimivosti spoznate tudi mnogo novih besed in postanete boljši govorec.

Preberite si več zanimivih člankov