Prekleti dragulji angleške zgodovine

Zbirka angleških kronskih draguljev se je skozi stoletja ponašala z najredkejšimi in najbolj posebnimi primerki dragih kamnov, kar so jih našli po svetu. Nekateri med njimi pa so zaznamovani s temnimi zgodbami o prekletstvih, ki naj bi jim podleglo kar nekaj njihovih lastnikov. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z zanimivostmi britanske zgodovine.

tečaj angleščine

La Peregrina – znamenje nesrečne ljubezni

tečaj angleščine

La Peregrina. Foto: www.pearl-guide.com/forum

Nesrečni hruškasto oblikovan biser, imenovan La Peregrina, je od odkritja v Južni Ameriki v 16. stoletju do blišča hollywoodskega glamurja v 20. stoletju prinesel vrsto nesrečnih ljubezenskih dogodkov. Po svojem odkritju je bil najprej del španskih kronskih draguljev (crown jewels), dokler ga ni kot predporočno (premarital) darilo prejela angleška kraljica Marija I., ki ga nosi na mnogih svojih upodobitvah. Podaril ji ga je Filip II., kralj Španije, v katerega se je zaljubila že ob prvem pogledu na njegov portret (portrait). Po poroki pa jo je razočaral, saj je jo zapustil in večino svojega časa preživel v tujini. Tako je največji biser ob svojem odkritju postal simbol (symbol) za nesrečno ljubezen.

Zadnji škandal (scandal), ki naj bi ga povzročilo prekletstvo bisera, se je začel na valentinovo v 20. stoletju. Po zmagi na dražbi ga je igralki Elizabeth Taylor podaril njen mož Richard Burton, s katerim sta imela burno ljubezensko življenje, saj sta bila poročena in ponovno ločena kar dvakrat, po njeni smrti leta 2011 pa je bil prodan za kar 11 milijonov dolarjev.

Diamant Koh-i-Noor – poguba za kralje

tečaj angleščine

Foto: www.kohinoorroyaljewels.net

Eden najbolj znanih diamantov na svetu, ki si ga lahko danes ogledamo v muzeju v Londonu, se imenuje Koh-i-Noor, kar v perzijščini pomeni gora luči. Zgodba o prekletstvu diamanta izhaja že iz leta 1306, iz prvega zapisa o najdbi tega dragega kamna. Tekst, izvorno v hindujščini (Hindu), je takole svaril morebitne lastnike: »He who owns this Diamond will own the world, but will also know all its misfortunes. Only God or woman can wear it with impunity.«

V nekaj stoletjih je zamenjal mnogo lastnikov, dokler ni leta 1849 prišel v britanske roke. Med potjo iz Indije naj bi že takrat močno okrnjeni 186-karatni (carat) diamant nad posadko priklical 12 ur trajajočo nevihto in izbruh kolere (cholera). 105-karatni diamant je najprej končal na nadlahtni zapestnici (armlet) kraljice Viktorije, ki se je močno zavedala, kakšno nesrečo lahko prinese moškim vladarjem (rulers), zato je v oporoki zapisala, da ga lahko v primeru moškega prestolonaslednika nosi le njegova žena. Od leta 1937 je diamant v kroni matere kraljice (Queen Mother) Elizabete.

Rubin črnega princa – visoka cena za nepravi rubin

Dragulj je tako znan, da je skoraj nemogoče verjeti, da pravzaprav ni pravi rubin (ruby), temveč eden večjih primerkov dragih kamnov, imenovanih spinel. Zato je dobil tudi vzdevek »The Great Imposter«. Med vojno med Kastiljo (Castile) in Granado je prišel v roke vladarja Kastilje, Don Pedra. Ta je kasneje, ob napadu svojega polbrata (half-brother) na prestol, za pomoč prosil najstarejšega sina angleškega kralja Edvarda III., princa Edvarda, ki si je z vojnimi uspehi med stoletno vojno (The Hundred Years’ War) prislužil vzdevek »The Black Prince«. V zahvalo za pomoč mu je Don Pedro podaril rubin, s tem pa naj bi se začelo prekletstvo. Kmalu po zmagi je namreč Don Pedrovemu bratu le uspelo prevzeti prestol, princ Edvard pa je umrl leto dni pred svojim očetom in ni nikoli prevzel prestola. Tega ni zasedel niti njegov sin, saj je umrl pri zgolj petih letih.

Nesrečo naj bi nepravi rubin prinesel tudi Henriku V., ki ga je med bitko v Agincourtu nosil na čeladi, kamor ga je nekdo zadel s sekiro (axe); ranam sicer ni podlegel.

Napada (attack) pa, sodeč po legendi, ni preživel Rihard III., ki naj bi ga nosil med zadnjo bitko vojne vrtnic (The War of the Roses), ki je bila zanj usodna (fatal).

Danes je nesrečni dragi kamen vdelan na sprednjem delu krone, ki jo Elizabeta II. tradicionalno nosi na ceremonialnem odprtju parlamenta. Zanimivo je, da je nad kamnom še en manjši rubin, ki prekriva luknjo iz časa, ko so rubin črnega princa nosili kot obesek (pendant).

Da se boste poleg angleške zgodovine in kulture podrobneje spoznali še z jezikom, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer boste ob zanimivih pogovorih in v sproščenem vzdušju izboljšali svoj besedni zaklad in postali samozavestnejši govorec.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.