Tradicionalne noše Velike Britanije in Irske

Vsaka dežela ima svoje posebnosti, ki se kažejo tudi v njihovih tradicionalnih oblačilih in tako imajo tudi v Veliki Britaniji in na Irskem svoje tradicionalne noše. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se seznanite s posebnostmi britanske kulture.

Kilti niso rezervirani le za kraljeve stražnike in glasbenike z dudami, saj jih lahko nosijo vsi.

Škotska tradicionalna noša – moški ne nosijo krila, temveč kilt!

Ena svetovno najbolj znanih narodnih noš je zagotovo škotska, ki slovi po kiltih (kilt), ki jih nosijo moški. Danes je eden največjih simbolov Škotske, čeprav njegova tradicija izhaja šele iz 16. stoletja. Kilti niso rezervirani le za kraljeve stražnike (Royal Guards) in glasbenike z dudami (bagpipes), saj jih lahko nosijo vsi. Cene kakovostnih kiltov z dodatki, kot so dokolenke in majhne torbice iz usnja ter konjske grive, imenovane sporran, so zelo visoke, tudi do 600 funtov.

Spodaj brez

S škotskim izrazom True Scotsman označujemo moškega, ki kilt nosi brez spodnjih oblačil. A to je zgolj šala, saj nošenje kilta brez spodnjic ni preveč praktično, še posebej ne v hladnih zimskih dneh. Nekateri verjamejo, da si bo tisti, ki nosi kilt s karirastim vzorcem (tartan), ki ne pripada njegovi družini, nakopal nesrečo.

Valižanska noša je rešila ljudstvo

Valižanska tradicionalna noša pred 18. stoletjem še ni obstajala. Zanjo pa je sicer najbolj zaslužna Lady Llanover, ki je opozarjala na pomembnost valižanske nacionalne identitete. Spodbujala (to encourage) je nošenje valižanske noše.

Ta je sestavljena iz volnenega zgornjega dela, nošenega nad steznikom, ovratne rute (neckerchief) z vzorcem, dolgega krila in predpasnika (apron). Najbolj prepoznavna dela pa sta visok klobuk in rdeče ogrinjalo (cloak). Ravno ta oprava naj bi rešila Wales pred zadnjim poskusom francoskega napada – Francozi so se namreč po dveh dneh predali, saj naj bi prišlo več tisoč britanskih vojakov v rdečih plaščih in črnih klobukih. Izkazalo se je, da je bilo britanskih vojakov le nekaj sto, Francozi pa so se prestrašili množice valižanskih žensk v značilni noši, ki so prišle pogledat, kaj se dogaja.

Prepovedana barva irske tradicionalne noše

Na Irskem so nosili predvsem preproste srajce do kolen, imenovane leine, hlače, po irsko trews, in dolga ogrinjala, zapeta z broško. Nosili so tudi kilte, še posebej kot znamenje solidarnosti s tistimi, ki so si prav tako želeli neodvisnosti od Anglije. Svojo podporo (support) so pogosto izražali z žafranovo (saffron) rumeno barvo, zato so jo Angleži prepovedali.

Dandanes se s tradicijo povezujejo obleke svetlih barv irskih plesalk, ki imajo izvezene (embroidered) značilne vzorce, včasih jim dodajo še tradicionalno broško (brooch) tara. Še danes pa ljudje nosijo puloverje aran, ki so narejeni iz vodoodporne volne, njihovi šivi pa imajo pogosto tradicionalni pomen. Šiv, ki spominja na satovje, simbolizira trdo delo čebele delavke in sladke sadove, ki jih obrodi delo.

Še nedogovorjena angleška narodna noša

Angleži še nimajo svoje tradicionalne noše oziroma se zanjo še niso dogovorili. Nekateri se zavzemajo, da bi narodna noša postala tista, ki so jo nosili Anglosasi (Anglo-Saxons) v 7. stoletju, drugi pa zagovarjajo ideje, utemeljene na drugih angleških tradicijah, kot so Pearly Kings and Queens, vodilni viktorijanski ulični trgovci z bisernimi (pearly) gumbi na klobukih.

Tečaj angleščine vam odpira obzorja

To je nekaj zanimivosti o tradicionalnih nošah Združenega kraljestva. Da bi jih spoznali še več, vas vabimo na tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste poleg jezika spoznali tudi britansko kulturo.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.