Simboli Irske, ki so poznani po vsem svetu

Irski simboli so prepoznavni po vsem svetu. Izhajajo iz keltskih tradicij, ki so se v irski kulturi ohranile do danes. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z irsko kulturo.

Deteljica – simbol svetega Patrika

Eden najbolj prepoznavnih simbolov Irske je deteljica (Shamrock). Triperesno deteljico je sveti Patrick (Saint Patrick) uporabil za ponazoritev prisotnosti Boga v svetu narave. Trije listi predstavljajo Očeta, Sina in svetega Duha svete Trojice (Holy Trinity).

Svetemu Patriku je uspelo pokristjaniti poganske druide, ker jim je dokazal, da je troedini bog prisoten na vsakem zelenem travniku (meadow) njihove dežele. Simbol deteljice je danes še posebej priljubljen na praznik Saint Patrick’s Day, takrat ga lahko vidimo na majicah, klobukih in praporjih (banners) v slavnostni povorki.

Trinity Knot – nerazvozljiva oblika

Obstaja mnogo tradicionalnih keltskih vozlov, katerih pomen se je s časom izgubil, ohranil pa se je pomen preprostega keltskega vozla, ki se imenuje tudi triquetra. Ne predstavlja samo svete Trojice, ampak tudi zaupanje (faith), predanost (devotion) in vero v Boga, njegova oblika pa je neskončna, zato ga ni mogoče razvezati.

Simbol je že v 6. stoletju postal priljubljen motiv za upodabljanje na kamnitih križih, izdelkih iz kovine in v umetnosti. Najdemo ga tudi na dragocenih muzejskih artefaktih, kot sta Tara Brooch in Ardagh Chalice, danes pa ga pogosto upodabljajo na keltskih poročnih prstanih.

tečaj angleščine

Irska skriva še mnogo zanimivosti.

Harfa – simbol irske kulture

Že v 13. stoletju so harfisti (harpists) uživali velik sloves. Imeli so zelo visok položaj v irski družbi, saj so ljudem s svojo glasbo prinašali srečo in veselje. Leta 1922, ko je Irska postala samostojna dežela, je bila gelska harfa iz poznega srednjega veka, imenovana a cláirseach, izbrana kot model za irski grb (coat of arms). Harfa je še danes simbol radosti in glasbe, bistva (essence) irske kulture, ter je še vedno priljubljen motiv v umetnosti in na logotipih.

Claddagh Symbols – prstani zvestobe

Romantični duh Irske se skriva v obliki simbola Claddag, ki je ponavadi upodobljen na prstanih. Claddagh Ring ali fáinne Chladaigh v irščini je tradicionalni prstan, ki nosi značilen motiv: dve roki predstavljata prijateljstvo in objemata srce, ki ponazarja ljubezen. Na srcu leži krona, ki predstavlja zvestobo (loyalty). Prvi prstan je bil ustvarjen kot simbol za večno vdanost (faithfulness) in predanost, zato so si ga med seboj ponavadi podarjali pari. Nekateri menijo, da lahko iz položaja prstana in smeri simbola na njem razberemo ljubezenski stan osebe, ki prstan nosi.

Tečaj angleščine: razširite svoje besedišče

Irska skriva še mnogo zanimivosti. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula vas bo opremil z besediščem, ki vam bo olajšalo potovanje v angleško govoreče dežele.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.