Dežele

Angleščina omogoča spoznavanje angleško govorečih dežel, ki jih po svetu ne manjka. Poznate zanimivosti o Irski, glavnih mestih zveznih držav ZDA, angleških mestih, kot so London, Manchester in Sheffield?

Članki vsebujejo številne drobne zanimivosti. Ste morda vedeli, da:

  • je Gibraltar je edino območje v Evropi, kjer v divjini živijo opice (monkeys). Okoli 300 opic, ki se svobodno sprehaja po gibraltarskem naravnem parku, je na kontinent pripotovalo z Mavri (the Moors), ki so prišli iz severne Afrike.
  • je bil Liverpool, dom skupine The Beatles, prvo mesto s potniškim železniškim sistemom (railway system), ki je potekal do bližnjega Manchestra. Tu so imeli tudi prvo javno knjižnico in prvo šolo za slepe.
  • Je botanični vrt Chelsea Physic Garden najstarejši londonski vrt, ustanovljen je bil leta 1673. Razteza se kar na 1,6 hektarja površine, v njem pa med drugim najdemo najstarejši kamniti vrt na svetu in največjo oljko v Veliki Britaniji.
  • Ottawa leži v provinci Toronto na južnem bregu Ottawa River in je sedma najhladnejša (coldest) prestolnica na svetu. Ime je dobila po istoimenski reki, ta pa po besedi odawa, kar v jeziku prvotnih prebivalcev pomeni trgovati.

Angleško govorijo v mnogih deželah na svetu, zato je angleščina v Linguli odlična priložnost za spoznavanje zanimivosti o angleško govorečih državah in mestih.

Preberite si več zanimivih člankov