Noč čarovnic in stare tradicije

Halloween ali noč čarovnic je priljubljen jesenski praznik, ki ga povezujemo predvsem z zabavami, izrezanimi bučami in sladkarijami. Praznik ima zelo dolgo tradicijo, izhaja namreč že iz keltskih časov, zato ima mnogo običajev, ki so že skoraj pozabljeni, a zelo zanimivi. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z zanimivostmi angleške kulture.

tečaj angleščine

Halloween ali noč čarovnic je priljubljen jesenski praznik.

Lešniki – oreščki, ki vidijo v prihodnost

Za Kelte so bili lešniki (nuts) sveti (sacred), verjeli so namreč, da lahko napovedujejo prihodnost, njihova moč pa naj bi bila še posebej velika (profound) na noč čarovnic. Še najbolje so lešniki napovedali prihajajoče poroke (weddings). Običaj na Škotskem je bil, da so na noč čarovnic samske ženske lešnikom določile imena svojih potencialnih (potential) zaročencev in jih vrgle v ogenj. Lešnik, ki je pogorel in se spremenil v pepel (ash), namesto da bi se razpočil, je napovedoval njihovega bodočega moža.

Lešniki tudi v pesmi Roberta Burnsa

tečaj angleščine

Lešniki so bili sveti tudi za pesnike.

Lešniki so bili sveti tudi za pesnike in v eni svojih pesmi ta običaj omenja škotski pesnik Robert Burns, z verzi: »Some merry, friendly, countra folks Together did convene, To burn their nuts, an’ pu their stocks, An’ haud their Halloween Fu’ blithe that night.« Ljudje so verjeli tudi, da bo ženska, ki na večer noči čarovnic pred spanjem zaužije slaščice iz sladkih orehov, lešnikov in muškatnega oreščka (nutmeg), sanjala o svojem bodočem možu.

Jabolčni olupek napove bodočega moža oz. ženo

Z evropskimi priseljenci je pripotovalo tudi staro prepričanje, da so jabolka simbol plodnosti (fertility). Iz tega naj bi izhajal običaj v obliki igre, imenovane Apple-bobbing, ki se izvaja na noč čarovnic in ima več variacij. Ena oblika igre je, da so v večji čeber vode dali jabolka in jih morali ujeti z zobmi. Ko so jih ujeli, so morali jabolko olupiti (peel) in olupek nato vreči čez levo ramo. Oblika črke, na katero je spominjal olupek, je napovedal začetnico (initial) imena bodočega moža ali žene. Druga variacija igre pa je, da so mlade ženske označile jabolko, preden so ga vrgle v vodo, moški pa so jih morali uloviti z usti in tako določili svojo ženo.

Jabolka kot slaščica so priljubljena tudi danes, še posebej karamelizirana (caramelized) jabolka – jesenska slaščica na festivalih.

Soul cakes – slaščice za revne

tečaj angleščine

Sadni kolač.

Trick-or-treating je običaj, ko otroci hodijo od vrat do vrat in zbirajo sladkarije, predhodnik moderne tradicije pa je souling. Revni in otroci so takrat hodili od hiše do hiše in prosili za slaščice, imenovane soul cakes. Ljudje so jim te začinjene (spiced) slaščice dali v zameno za molitev (prayer) za duše svojih umrlih. Ta običaj je nadomestil tako imenovano večerjo z umrlimi, ko so ljudje na svojem pragu (doorstep) pustili hrano za duše svojih umrlih sorodnikov.

Soul cakes so bile različnih oblik in variacij, nekatere so bile sladke in začinjene, druge so spominjale na sadni kolač (fruit cake), danes pa se jedo še vroče, z maslom in marmelado, poleg jesenskih pijač, kot sta cider in vroča čokolada.

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula

Tradicij za noč čarovnic je še veliko. Da bi jih spoznali čim več, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer boste razširili besedišče in izboljšali izgovarjavo.