Ivy League, elitna skupina ameriških univerz

Krona ameriškega šolskega sistema je zagotovo skupina univerz. S svojo prestižnostjo in prepoznavnostjo tvorijo tako imenovano Ivy League ali Bršljanovo ligo. Te univerze se namreč vseskozi uvrščajo na seznam najboljših. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z zanimivostmi ameriške kulture.

Na univerzi Yale hranijo Vojničev rokopis iz 15. stoletja.

Sinonim za prestiž

Ivy League ali Bršljanova liga je športno združenje univerz, ki se vseskozi uvrščajo na seznam najboljših. Sestavlja ga osem univerz. To so Brown University, Columbia University, Cornell University, Dartmouth College, Harvard University, Princeton University, University of Pennsylvania in Yale University. Vse te univerze so zasebne (private) ustanove na ameriškem severovzhodu. Znane so tudi po svoji ekstremni selektivnosti (selectivity). Čeprav je bil prvotno elitni status teh univerz povezan z uspehom njihovih športnih ekip, pa je danes Bršljanova liga sinonim za prestižno (prestigious) selektivno univerzo.

Od športa do tradicije

tečaj angleščine

Izraz Ivy League se je pojavil že leta 1933.

Izraz Ivy League se je pojavil že leta 1933. Vendar so ga začeli uradno uporabljati po ustanovitvi (establishment) združenja National Collegiate Athletic Association, ki se ukvarja predvsem z univerzitetnimi športniki. Same univerze pa imajo daljšo tradicijo, saj je bilo kar sedem od njih ustanovljenih že pred ameriško revolucijo. Nekatere skupine fakultet po Ameriki, na primer Little Ivies, Hidden Ivies in Public Ivies, uporabljajo to ime, da sporočijo svojo primerljivost (comparability) z najbolj prestižnimi.

Dan za sajenje bršljana

Po zidovih starih univerz se pogosto razrašča bršljan (ivy), saj so v 19. stoletju mnoge fakultete organizirale dan za sajenje (planting) bršljana.

Samo poimenovanje pa je domnevno plod poročanja športnega novinarja o nogometni tekmi univerz, ki danes spadajo (belong) v ligo, zanje pa je uporabil izraz Ivy League, saj se je spomnil na zidove teh starih spoštljivih univerz, ki so bile okrašene (adorned) z bršljanom.

Poznate Vojničev rokopis?

Na univerzi Yale hranijo veliko zanimivost, in sicer Vojničev rokopis iz 15. stoletja, ki je napisan v neznanem jeziku in znakovnem sistemu ter ga ni še nihče dešifriral.

Tečaj angleščine vam bo razkril še več zanimivosti

To je le nekaj zanimivosti o ameriški Bršljanovi ligi. Več vam jih razkrije tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste ob spoznavanju kulturnih značilnosti osvojili tudi nove izraze in nadgradili svoje besedišče.