Pesmi, ki so zaznamovale Ameriko

Številne pesmi govorijo o ameriških sanjah, druge v ospredje postavljajo aktualne probleme, nekatere pa so za Ameriko postale že skoraj mitskega, simbolnega pomena. Njihova besedila svetu razodevajo ameriško kulturo, s katero se lahko pobliže spoznate tudi tako, da obiščete tečaj angleščine.

Run Through the Jungle – nevarnost orožja

Tečaj angleščine

Creedence Clearwater Revival

Zvok skupine Creedence Clearwater Revival je postal kar nekakšen sinonim za pozna šestdeseta leta v ZDA, ki so bile takrat vpletene v vietnamsko vojno. Pesem pa kljub naslovu (title) ne govori o vojni, temveč je aktualna (relevant) še danes, saj govori o nelagodju (unease), ki ga je skupina občutila ob čedalje večji količini orožja med prebivalstvom. Pevcu skupine Johnu Fogertyju se je zdela količina orožja v Ameriki skrb vzbujajoča, saj se ljudje nemoteno sprehajajo, ne da bi se zavedali, da lahko orožje nosijo tudi neodgovorne (irresponsible) osebe.

What’s Going On – nasilje na mirovnem protestu

tečaj angleščine

Marvin Gaye. Foto: MMC RTV SLO/Radio Si

Single Marvina Gaya iz leta 1971 je bil kar dvakrat zavrnjen, saj naj bi bil preveč političen, potem pa je postal uspešnica (hit) številka ena. Pesem je navdahnila osebna izkušnja pevčevega prijatelja Obieja Bensona, ki je bil priča (witness) mirovnemu protestu v Berkleyju. Danes je ta protest znan kot Bloody Thursday, saj se je končal z nasilnim (violent) obračunom, ki ga je nad udeleženci izvedla policija.

Pesem je najprej napisal Benson, a jo je dal v predelavo Gayu, ta pa je iz nje naredil zgodbo, ki je delovala bolj naravno. Tudi glasbena založba (label) je komad najprej zavrnila, a se je pevec odločil, da bo stavkal, vse dokler si ne premislijo.

Straight Outta Compton – skupina s strupenim jezikom

tečaj angleščine

N.W.A. Foto:
Rock and Roll Hall of Fame and Museum

Ameriško občinstvo leta 1988 še ni bilo pripravljeno na pesem, ki jo je posnela skupina N.W.A. Besedilo, ki je izhajalo iz resnične stiske (distress), je bilo polno šokantnih (shocking) prizorov nasilja in drogiranja, s katerimi si je skupina ustvarila sloves najnevarnejšega benda na svetu. Videospot za pesem je celo dobil prepoved (ban) predvajanja na MTV.

N.W.A. je ena prvih rapovskih skupin, ki je za zagon svoje kariere izkoristila resničnostne šove, saj so člani na svojem nastopu v Arsenio Hall uprizorili svojo aretacijo (arrest).

Hotel California – posvetitev hudiču

Tečaj angleščine

The Eagles. Foto: RB/Redferns/Getty Images

Objava Hotela California je bila za člane skupine The Eagles trenutek, ko so dosegli izpopolnitev svoje glasbe kot mešanice countryja, folka, bluegrassa in rock and rolla. Impresionistično besedilo in skoraj zlovešča (sinister) atmosfera sta dala podlago za številne teorije o tem, kaj je pesem navdihnilo (inspired). Nekateri pravijo, da govori o ameriških sanjah, o potrošništvu (consumerism) ali odvisnosti od drog, drugi pa jo celo obsojajo, da govori o kanibalizmu in čaščenju hudiča. V osemdesetih letih je neka evangeličanska skupina trdila, da pesem govori o hotelu v San Franciscu, ki ga je kupil Anton LaVey in ga spremenil v satanistično cerkev.

Sami avtorji so teorijo zavrnili, saj naj bi bil hotel le metafora (metaphor) za ameriške sanje, ki se lahko hitro sprevržejo v ameriško nočno moro (nightmare).

Walk on the Wild Side – pesem skozi zgodbe

Tečaj angleščine

Lou Reed. Foto: Gijsbert Hanekroot/Redferns/Getty

Pesem o newyorškem divjem življenju, ki jo je napisal Lou Reed, sta producirala (produce) David Bowie in Mick Ronson. Reed poje o prostituciji, seksu, drogi in transseksualnosti skozi zgodbe portretirancev slikarja Andyja Warhola. Besedilo (lyrics) naj bi bilo zasnovano tako, da je pesem primerna za vse, saj so njena globoka sporočila skrita. Ljudem, o katerih govori, Reed najprej ni povedal, kaj piše , saj se je bal njihove reakcije (reaction), a so jo na srečo sprejeli z odprtimi rokami.

 

Ameriška glasbena produkcija je dobro poznana po vsem svetu. Če želite pesmi poslušati in razumeti kar v originalu, bo lažje, če obiščete tečaj angleščine v Linguli. Izboljšali boste svoje besedišče in postali samozavestnejši govorec.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.