Učenje angleščine – izpiti

Brez neprijetnih presenečenj

Učenje angleščine lahko zaključimo z mednarodnim izpitom. Če vas bo življenjska pot zanesla v tujino in bi radi svoje znanje angleščine čim bolj izpopolnili, lahko v Linguli opravljate pripravo na različne mednarodne izpite iz angleškega jezika.

tečaj angleščine

Učenje angleščine lahko zaključimo z mednarodnim izpitom.

V skupini ali individualno?

V Linguli vam nudimo intenzivno pripravo na izpit, ki je ciljno usmerjena in je pika na i učenju angleščineNa izpita FCE in CAE se lahko pripravljate v skupini enkrat tedensko, 3 mesece. Pripravo na izpita IELTS in TOEFL pa se lahko opravljate individualno s paketi Gold, Sliver ali Bronze package.

Nasveti za učenje angleščine, ki vas pripelje do izpita

Zbrali smo nekaj nasvetov, kako se učinkovito pripraviti na izpit iz angleščine:

  • Izberite res dobro jezikovno šolo. Učenje angleščine naj vodijo izkušeni učitelji, ki dobro poznajo potek izpita. Ker poznajo različne vrste nalog, vas bodo na izpit lahko dobro pripravili.
  • Na izpit iz angleščine se dobro pripravite in redno obiskujte pripravljalni tečaj ter se tako izognite neprijetnim presenečenjem. Saj veste – vaja dela mojstra in to velja tudi za izpitne naloge. Z veliko redne vaje boste na izpit odšli samozavestno, saj boste vedeli, da vsebino dobro poznate.
  • Samostojno pripravo svetujemo le tistim z veliko mero samodiscipline in z zelo dobrim znanjem angleškega jezika. Priporočamo vam, da si v tem primeru priskrbite veliko dodatnega gradiva.

Individualno svetovanje

Pred začetkom tečaja opravite svetovalni pogovor in uvrstitveni test; le tako boste namreč ugotovili svojo stopnjo znanja angleščine in izbrali najprimernejši izpit. Individualno svetovanje za mednarodni izpit, ki traja približno uro in pol, zajema pisno in slušno preverjanje ter osebno svetovanje izkušenega profesorja, ki vam bo svetoval glede priprave na izpit. Svetovanje za mednarodni izpit znaša 39 EUR, znesek pa vam ob vpisu na tečaj v Linguli odštejemo od šolnine.

Kateri izpit boste izbrali?

Učenje angleščine je pogosto povezano z vprašanji o razliki med izpiti. Tistim, ki želijo živeti ali študirati v angleško govorečih državah, so namenjeni izpiti IELTSFCE, CAE, CPE in TOEFL, poslovnežem izpiti BEC (Business English Certificates), finančnikom pa ICFE.

TOEFL in IELTS

  • TOEFL – izpit iz ameriške angleščine

Izpit, ki ga vsakdo opravi

Na izpitu TOEFL preverjajo štiri veščine: ustno in pisno sporočanje ter bralno in slušno razumevanje. Ker dosežete določeno število točk, na izpitu ne morete pasti. Pred opravljanjem preverite, koliko točk potrebujete za vpis na izobraževalno ustanovo. Potrebno število točk se namreč razlikuje glede na ustanovo in program.

  • IELTS – International English Language Testing System

Alternativa izpitom Cambridge

Če greste delat ali študirat v Avstralijo, Novo Zelandijo ali Kanado, bo prava izbira izpit IELTS. Pogoj je tudi za vpis na mnogih univerzah in podjetjih v Veliki Britaniji, kjer jih upoštevajo kot alternativo izpitom Univerze v Cambridgeu. Izbirate lahko med dvema izpitnima moduloma: Academic in General Training. Prvi je namenjen predvsem študentom, ki odhajajo na dodiplomski ali podiplomski študij. Na drugem pa preverjajo rabo v vsakdanjem življenju in na delu.

Lestvica IELTS obsega ocene od 1 do 9

Za dodiplomski, podiplomski in doktorski študije se zahtevajo različne ocene, prav tako za zaposlitev v tujini. Če se odločate za izpit, najprej preverite, kakšno oceno potrebujete. Učitelj vam bo lahko odkrito svetoval, koliko ur potrebujete, da bi izpit uspešno opravili.

Izpiti Univerze Cambridge

  • PET – Preliminary English Test

Ko je vaše znanje angleščine na ravni B1

Večina kandidatov izpit opravlja po zaključeni ravni B1 po lestvici Sveta Evrope. Preverjane jezikovne spretnosti praviloma dosežemo po približno 400 urah učenja angleščine. Gre za raven, podobno po maturi iz angleščine na osnovni ravni. Če razmišljate o opravljanju izpita, vam svetujemo pripravljalni tečaj angleščine.

  • FCE – First Certificate in English

Najbolj priljubljen na svetu

Če angleško govorite spontano in tekoče v vsakodnevnem rabi, zmorete pa tudi srednje zahtevno poslovno komunikacijo, svetujemo izpit FCE. Opravljate ga po zaključeni stopnji jezikovne ravni B2. Tako raven običajno dosežemo po 500 do 600 urah učenja angleščine.

Veljavnost izpita je neomejena.

Spoznajte vsebino izpita

Pred izpitom svetujemo intenzivno pripravo, da podrobno spoznate njegovo vsebino. Sestavljen je namreč iz petih delov: pisnega, bralnega, govornega, slušnega. Zadnji del je English in Use, ki preverja znanje slovnice in besedišča. V jezikovni šoli se zato dogovorite za uvrstitveni test, po katerem vam lahko svetujejo, koliko ur učenja morate vložiti, da vam bo izpit uspelo opraviti. Enakovreden je maturi iz angleščine na višji ravni.

  • CAE – Certificate in Advanced English

Neomejena veljavnost

Izpit CAE je namenjen kandidatom, katerih znanje angleščine je na ravni C1. Od ravni B2 vas torej časa še vsaj 200 ur pouka. Izpit CAE je možno opravljati trikrat na leto: marca, junija in decembra. Priporočamo, da pred izpitom opravite intenziven pripravljalni tečaj. Če pa je vaše znanje angleščine res zelo dobro in bi se na izpit raje pripravljali sami, pobrskajte za učbeniki in programi za samostojno učenje.

  • CPE – Cambridge English: Proficiency

Najvišji na lestvici

Ko je vaša angleščina na ravni C2 in brez težav sodelujete v vsaki razpravi, je primeren izpit CPE. Vaše znanje mora biti primerljivo z znanjem rojenega govorca angleščine, saj gre za izpit na najvišji ravni po evropskem referenčnem okviru. Na individualnem svetovanju vaše znanje angleščine preverimo s slovničnim, pisnim in slušnim testom. Nato pa vam izkušen učitelj svetuje glede oblike in trajanja priprave ter gradiva. Včasih je namreč že nekaj individualnih ur dovolj, da z naravnim govorcem angleščine razjasnimo morebitne nejasnosti.

Angleščina v poslovnem okolju

  • Business English Certificates

BEC je mednarodni izpit, ki je namenjen tistim, ki študirajo poslovne vede, pa tudi tistim, ki že delajo v poslovnem svetu. Izpit iz poslovne angleščine lahko opravljate lahko na treh ravneh (BEC Preliminary, BEC Vantage in BEC Higher). Uspešno opravljen izpit dokazuje, da ste angleščino sposobni učinkovito uporabljati v poslovnem okolju.

Kako izpit izgleda?

Izpit je sestavljen iz bralnega razumevanja, pisnega izražanja, poslušanja in ustnega dela. Ustno preverjanje je posebnost izpita, saj je sestavljen kar iz treh delov: intervjuja, predstavitve in pogovora. Za vas smo pripravili tudi primere vprašanj. Če bi radi dobili podrobnejši vpogled v izpit, svetujemo pripravo

Učenje angleščine v Linguli

Ne pozabite – v učenje angleščine vlagate svoj čas in denar, zato izbiro jezikovne šole dobro pretehtajte. V jezikovni šoli Lingula vam nudimo umestitveni pogovor in uvrstitveni test (pisni in slušni). Po testu bomo skupaj izbrali za vas najustreznejši izpit iz angleščine in vas nanj tudi učinkovito pripravili.

Preberite več