Legendarna irska božanstva in njihove zgodbe

Zelena Irska ima bogato zgodovino in še bogatejšo mitologijo, ki jo spremlja vrsta običajev in mitoloških zgodb, ki segajo vse od province Ulster na severu do Corka na južni obali. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z zanimivostmi irske kulture.

Tečaj angleščine

Irska ima bogato zgodovino.

Clíodhna – ljubezen, ki jo je odplavil val

Clíodhna, poznana tudi kot Clionadh ali Kleena, je kraljica stvorov banshees, ki naznanjajo smrt. Tako imenovane fairy women of the hills ali sidheog po irsko naj bi živele na območju province South Munster. Čeprav so banshees grozovita bitja, je Clíodhna po nekaterih irskih mitih boginja (goddess) ljubezni in lepote ter zaščitnica province Cork.

Zgodba pravi, da je imela Clíodhna tri pisane ptice, ki so s svojo pesmijo ozdravile bolne (the sick). Clíodhna naj bi zapustila Tir Tairngire, otok sveta bogov, da bi bila s svojo smrtno ljubeznijo. Pri prihodu na zemljo pa jo je zamotila glasba, ki jo je zaigral Manannan mac Lir, vladar in zaščitnik (protector) sveta bogov, zato je zaspala na kamnu, od koder jo je odnesel val. Tok okoli province Cork se še danes imenuje Clíodhna’s Wave.

Fionn mac Cumhaill – bojevnik, ki je gradil skale in otoke

Fionn mac Cumhaill, poznan tudi kot Finn MacCool, je bil irski vojskovodja in lovec (hunter), ki je svoje podpornike (supporters) the Fianna vodil skozi mnogo silovitih bojev. Poznan je predvsem kot stvaritelj znamenite kamnite strukture na severu Irske, ki se imenuje The Giant’s Causeway. Takšne skale naj bi zgradil zato, da bi lahko prehodil morje, ki ga je ločilo od škotskega sovražnika (enemy).

Fionn naj bi tja namreč nekoč poskušal zalučati velik kos Irske, vendar je zgrešil in velika skala (rock) je pristala v morju. Tam se je spremenila v otok, ki ga danes poznamo kot Isle of Man, za sabo pa je pustila luknjo, ki se je spremenila v Lough Neagh, jezero na območju Severne Irske.

Aed, Lir in Manannán mac Lir – pomorska božanska družina

tečaj angleščine

Kip Manannán mac Lira kiparja Johna Suttona na Irskem. Foto: Kenneth Allen/wikimedia

Aed ali Aodh je v irski mitologiji kralj podzemlja (underworld) in je najstarejši sin Lira. Aed je bil eden od otrok, ki jih je čakala grozna usoda. Lirove otroke je namreč njihova zlobna mačeha (stepmother) Aoife sovražila, zato jih je zaklela (cursed) in spremenila v labode (swans). V labodjem telesu so morali ostati kar 900 let.

Njegov oče, king Lir, je irski bog morja. Eden od Lirovih sinov je tudi Manannán mac Lir, ki je poznan po svojem čolnu Scuabtuinne ali Wave Sweeper. Je zaščitnik božanskega onostranstva (the Otherworld), njegova naloga pa je prepeljati umrle duše v posmrtno življenje.

Cú Chulainn – bojeviti pes čuvaj

Cú Chulainn je irski demigod, ki naj bi bil inkarnacija svojega očeta, boga Lugha. Njegovo ime pomeni Cullan’s Hound (lovski pes) in si ga je prislužil v svojem kratkem življenju. Prerokovano mu je namreč bilo, da bo njegova slava (glory) večna, življenje pa kratko.

Cú Chulainn je svoj pogum in moč pokazal že kot otrok, ko je v samoobrambi (self-defence) pokončal psa čuvaja (guard dog) kovača Culanna in se nato ponudil kot njegov nadomestek, dokler ne najdejo novega psa. Že pri 17 letih je sam branil provinco Ulster med bojem z vojskami kraljice Medb. Izkazal se je s svojo neverjetno bojevitostjo, s katero se je preobrazil v nespoznavno pošast, ki v boju ne pozna ne prijateljev ne sovražnikov.

Irske kulture in zgodovine skoraj ni mogoče razumeti brez mitologije, zato je branje zgodb o irskih bogovih mnogo več od prijetnega preživljanja prostega časa. Da jih boste spoznali še več, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer boste poglobili svoje bralno razumevanje, postali samozavestni govorci in spoznali še vrsto kulturnih posebnosti.