Kanada in njeni nacionalni simboli

Kanada, druga največja država na svetu, je svojo pot začela kot angleška kolonija. Na čelu države pa je formalno še vedno angleška kraljica Elizabeta. Kljub močni zgodovinski povezavi z Veliko Britanijo ima Kanada svojo edinstveno kulturo z mnogimi prepoznavnimi simboli. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate s posebnostmi kanadske kulture.

Bober – nacionalna žival

Bober (beaver) je dobil prestižni status nacionalne živali 24. marca 1975, seveda pa je bil že prej zelo pomemben v kanadski kulturi. V letih, ko so prišli prvi priseljenci (immigrant) iz Evrope, so ugotovili, da Kanada ni z začimbami (spices) bogata dežela. Zato so glavno sredstvo za zaslužek postali bobri.

V poznem 17. in 18. stoletju so bile v modi kape (hats) iz bobrovega kožuha (pelt), zato je bilo povpraševanje po bobrih veliko. Tako angleški kot francoski prodajalci krzna (fur) so bobrove kožuhe v Evropi prodajali za dvajsetkratnik njihove prvotne vrednosti. Na vrhuncu se je v Evropo vsako leto prepeljalo 100.000 kožuhov, bobri pa so bili na robu izumrtja (extinction). Rešila jih je nova modna muha, saj so Evropejci začeli nositi kape iz svile.

Tartan javorovega lista – najmlajši prepoznani simbol

Karirasti vzorec je postal uradni simbol Kanade 9. marca 2011, čeprav je bil ustvarjen že leta 1964, za takratno 100-letnico kanadske konfederacije. Navdih za barve vzorca so barve javorovega lista skozi leto. Vključuje zeleno barvo poletnih listov (leaves), rumeno barvo zgodnje jeseni, rdečo iz obdobja prve zmrzali (frost) in rjavo barvo odpadlih (fallen) listov pred zimo. Vzorec nosijo vojaki kraljevega regimenta, kot kulturni simbol pa ga lahko nosi vsak Kanadčan.

Javor – uradno drevo Kanade

Čeprav je javorov list (maple leaf), ki krasi tudi zastavo, že davno postal simbol Kanade, so javorovo drevo (maple tree) sprejeli kot simbol šele leta 1996. Na svetu je poznanih kar 150 vrst javora, v Severni Ameriki jih je le 13, a od teh je 10 značilnih za Kanado, rastejo pa praktično v vsaki od provinc. Drevesa so pomembna za zgled Kanade kot države, ki odgovorno ravna s svojimi gozdovi. To pa ni čudno, saj jim dajejo javorov sirup (maple syrup), pomemben sladkorni proizvod (product), in so vir mnogih lesenih izdelkov.

Državni simboli – svetovna prepoznavnost Kanade

  • Zastava Kanade

Dobro poznana rdeče-bela zastava z rdečim javorovim listom v sredini je uradni kanadski simbol, ki je bil sprejet leta 1965 po dolgi razpravi (discussion) in pregledu 2500 različnih predlogov. Njena posebnost je edinstvena mera, saj je edina zastava, ki je dvakrat (twice) toliko dolga, kolikor je široka. Na 15. februar praznujejo National Flag of Canada Day.

  • Himna Kanade

Na dan 1. julija 1980 je uradna himna države postala O Canada, sto let po tem, ko so jo prvič zapeli v Quebecu. Ker ima Kanada dva uradna (official) jezika, angleščino in francoščino, je tudi besedilo himne napisano v dveh različicah. Francoska je bila prva, napisal jo je pesnik Adolphe-Basile Routhier, angleška pa je skozi leta doživela mnogo predelav, kot uradno pa štejejo različico, ki jo je napisal pesnik (poet) Robert Stanley Weir leta 1908.

Tečaj angleščine omogoča spoznavanje zanimivosti

To je le nekaj uradnih simbolov Kanade. Da jih boste spoznali čim več, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula. Ob seznanjanju z angleško in drugimi kulturami boste izboljšali besedišče in izpilili govor.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.