Ameriški jug in čudaška dejstva

Ameriški jug z zveznimi državami, kot so Južna Karolina, Georgia, Alabama, Kentucky, Tennessee in druge, zaznamujeta sladkan ledeni čaj in izraz y’all za nagovarjanje skupine ljudi. Bogata kultura juga je povsem drugačna od severnjaške. Na ameriškem jugu najdemo kup čudaških zanimivosti. Tečaj angleščine pa je odlična priložnost, da se spoznate z ameriško kulturo.

tečaj angleščine

Bogata kultura juga je povsem drugačna od severnjaške.

Morgan Island – vstop dovoljen le opicam

Nedaleč stran od obale v Beaufortu v zvezni državi Južna Karolina leži Morgan Island, eden najzanimivejših otokov Združenih držav. Na osmih kvadratnih (square) kilometrih zelenih površin namreč živijo samo opice (monkeys). Njihova populacija danes presega število 4.000.

Opice so se na otoku znašle za namene preučevanja in raziskav. Tja so jih naselili leta 1979. Opičji otok je zaščiten in ljudje nanj nimajo vstopa. Primate (primates) si lahko ogledamo le s čolna, s katerim se lahko zapeljemo okrog otoka.

Strah pred epidemijo – prepovedane tetovaže

tečaj angleščine

Karolina je svojim prebivalcem tetoviranje prepovedala leta 1960.

Čeprav je Amerika dežela svobode (freedom), je bilo tetoviranje nekaj časa prepovedano po vseh Združenih državah, ponekod je prepoved veljala vse do leta 2004. Zvezna država Južna Karolina je svojim prebivalcem tetoviranje prepovedala leta 1960. Razlog za to je bil strah pred epidemijo (epidemic) hepatitisa.

Zaradi prepovedi so studii za tetoviranje delovali v garažah (garage) in dnevnih sobah. Tem »studiem« so v Južni Karolini rekli scratchers, po odpravi zakona pa je bilo odprtih več sto salonov. Kot zanimivost: še vedno je prepovedano tetoviranje obraza, glave in vratu.

Cumberland Island – otok divjih konjev

Poleg otoka, poseljenega z opicami, se ZDA ponašajo še z enim otokom, na katerem živijo le živali. Cumberland Island leži ob obali zvezne države Georgia, na njem pa živi 200 divjih (feral) konjev. Vstop ljudem je dovoljen, a je omejen na določeno število obiskovalcev (visitors).

Sklepa se, da so konje na otok pripeljali španski misijonarji v 16. stoletju, a za to ni veliko dokazov. V času plantaž (plantation) so konji postali delovna sila, po državljanski vojni pa so jih večino prodali ali odpeljali z otoka. Nanj jih je ponovno naselila ena najbogatejših ameriških družin Carnegie. Dandanes je otok park, v katerem živijo divji konji, saj nimajo nobenega stika z ljudmi.

Atlanta – mesto breskev

tečaj angleščine

Atlanta je edino mesto, ki ga lahko imenujemo mesto breskev.

Atlanta je edino mesto, ki ga lahko imenujemo mesto breskev (peaches), čeprav nima skoraj nobenih breskovih dreves. Razlog za to je, da ima kar 71 ulic v svojem imenu besedo Peachtree. Prebivalci Atlante se radi šalijo, da moraš zgolj enkrat zaviti desno in dvakrat levo, pa se znajdeš na ulici Peachstreet. Na zemljevidu najdemo New Peachtree Road, Peachtree Walk, Peachtree Dunwoody Road in mnogo drugih.

Čudaški grob – pokopana roka

V mestu Ellwood v zvezni državi Virginia je eden najbolj čudaških grobov (graves). V njem je namreč pokopana le roka. Stonewall Jackson je bil nesrečni general, ki ga je ponesreči ustrelila lastna četa (unit). Streljanje je preživel, a so mu morali amputirati (amputate) roko. Zaradi generalove slave iz prejšnjih bitk so se odločili, da njegove roke ne zavržejo skupaj s preostalimi amputiranimi udi (limbs). Namesto tega je bila pokopana na zasebnem pokopališču s pravim krščanskim pogrebom (funeral).

Zgodba pravi, da so roko leta kasneje vojaki odkopali in jo zakopali nazaj nekje drugje, zato se še danes ne ve, ali roka še vedno počiva pod nagrobnikom (tombstone). Se pa po smrti ni pridružila svojemu lastniku, saj je pokopan kar sto milj stran.

New Orleans – grobovi kot hiše

Zvezna država Louisiana je znana po tem, da tamkajšnji prebivalci umrlih ne pokopavajo (bury) v običajne grobove. V mestu New Orleans se je namreč dogajalo, da so krste začele plavati po vodi, zato so se morali domisliti drugačne rešitve. Ker mesto leži nekoliko pod gladino morja, ob kopanju v tla zelo hitro dosežejo vodo. Ljudje so zato začeli graditi nadzemne grobnice (tombs). Ti veličastni grobovi, ki so videti kot hiše, so ena najzanimivejših turističnih atrakcij New Orleansa.

Prepovedane psovke in drugi čudni južnjaški zakoni

Mytle Beach na ameriškem jugu je kraj, v katerem morajo ljudje zares paziti na omiko. Preklinjanje (cursing) so tam namreč prepovedali z zakonom. Kazen je lahko globa (fine) v višini 500 dolarjev ali celo 30 dni zapora. Na jugu pa imajo še mnogo čudaških zakonov.

  • V Alabami so specifično prepovedali nositi umetne brke (moustache) v cerkvah.
  • V Arkansasu je prepovedana uporaba avtomobilske hupe pred lokali, ki ponujajo sendviče.
  • V zvezni državi Kentucky so celo zakonsko določili, da se morajo prebivalci stuširati vsaj enkrat na leto. Najnenavadnejši od zakonov pa je morda njihova določba, da se mora ženska, ki nosi rdeče spodnje perilo, poročiti s prvim moškim, ki jo zaprosi.

Tečaj angleščine je več kot le učenje slovnice

Da si boste o čudesih Združenih držav Amerike lahko kaj prebrali še sami in v angleščini, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula. Izboljšali boste svoje bralno in slušno razumevanje ter postali odlični govorci.