Angleščina – zanimiva dejstva

Angleščina je jezik z mnogo zanimivostmi in kar nekaj smo jih zbrali – od najbolj branih knjig, novih filmov, izobraževalnega sistema v ZDA in Angliji, najljubših britanskih piškotov, stereotipov o Američanih, Angležih in Ircih, zanimivosti o starem Hollywoodu … Še več zanimivosti pa nudi tečaj angleščine.

Spoznavanje zanimivosti mest in dežel

Phoenix, Arizona – mesto, kjer lahko ocvrete jajce na pločniku

Ali ste vedeli, da v 6. največjem mestu v ZDA sonce sije kar 334 dni v letu? Phoenix namreč leži v puščavi Sonora, sicer poznani po kaktusih saguaro, ki zrastejo kar 15 metrov v višino! Preberite več zanimivosti o glavnih mestih zveznih držav ZDA.

Ottawa – sedma najhladnejša prestolnica na svetu

 

Ottawa leži na južnem bregu Ottawa River, po kateri je dobila tudi ime. Za glavno mesto Kanade jo je izbrala kraljica Viktorija leta 1857. Ker gre za sedmo najhladnejšo prestolnico na svetu, je med prebivalci Ottawe še posebej priljubljeno drsanje. Imajo namreč kar 247 drsališč!

tečaj angleščine

London.

London – vedno vreden ogleda

Četudi Londona še niste obiskali, ste zagotovo že slišali za nekatere najbolj znane znamenitosti. To so na primer palača Westminster, Big Ben, Trafalgar Square, London Eye in Buckinghamska palača. Morda pa ne poznate nekaj manj poznanih, a zato nič manj zanimivih kotičkov. Mednje sodi npr. Hiša umetnika Dennisa Seversa, v kateri obiskovalci potujejo v 18. stoletje in spoznajo pristno življenje namišljene družine.

Gibraltar – dom opic

Gibraltar je edino območje v Evropi, kjer opice živijo v divjini. Po gibraltarskem naravnem parku se namreč svobodno sprehaja okoli 300 opic! Na kontinent so pripotovale z Mavri, ko so ti prišli iz severne Afrike.

Poznate prebivalce angleško govorečih dežel?

Ali Irci res radi pijejo čaj?

tečaj angleščine

Pitje čaja je vsakdanja navada.

Da, Irci nedvomno zelo radi pijejo čaj, ki ga uživajo vsak dan in ob vseh priložnostih. Čaj pa obožujejo tudi Angleži, ki so poznani po navadi pitja čaja ob petih popoldan. Zanimivi so stereotipi o Angležih, Ircih in Američanih.

Avstralci so navdušeni nad mnogimi športi

V državah, kjer domujejo naravni govorci angleščine, so priljubljeni raznoliki športi. Avstralci se na primer najbolj navdušujejo nad kriketom in tenisom. Ker pa je Avstralija obdana z morjem, ne preseneča dejstvo, da jima je plavanje takoj za petami. Zagotovo ste že slišali za Iana Thorpa, enega najuspešnejših plavalcev v zgodovini. Preberite več o športu v angleško govorečih deželah.

Predsedniki in prve dame ZDA

Mnogi ameriški predsedniki in njihove prve dame so znani po svojih dosežkih, pa tudi po anekdotah. Abraham Lincoln je eden bolj znanih ameriških predsednikov. Pred svojim predsedovanjem je bil točaj in solastnik salona Berry and Lincoln. Predsedoval je med ameriško državljansko vojno, imel pa je tudi zasluge za odpravo suženjstva.

Betty Ford, žena predsednika Geralda Forda, je bila znana po svojih prizadevanjih za zmanjšanje stigmatizacije alkoholizma. Svojo bitko z boleznijo je tudi javno priznala in odprla svojo kliniko Betty Ford Clinic. Kmalu po izvolitvi svojega moža je zbolela za rakom na dojki, o čemer je javno govorila, da bi izobrazila tudi druge ženske.

tečaj angleščine

V ZDA si lahko v jesenskem času privoščite pumpkin pie.

Tradicionalne jedi

Tako kot so raznolike navade prebivalcev angleško govorečih držav, lahko enako trdimo tudi za kulinariko. Jedi v Veliki Britaniji, v ZDA, Avstraliji in Kanadi so polne posebnosti in nekaj smo jih zbrali.

  • Si želite tradicionalne britanske kuhe? Konec tedna si lahko privoščite Sunday Roast! Tedaj vsa družina skupaj uživa nedeljskem obroku, sestavljenem iz pečenke, krompirja in zelenjave ter yorkshirskega pudinga. Preberite več o zanimivih britanskih jedeh.
  • Ostanimo pri tradicionalnem – v ZDA si lahko v jesenskem času privoščite pumpkin pie ali bučno pito, ki sta ji posvečena kar dva praznika! Narejena je narejena iz bučne jajčne kreme značilne oranžne do rjave barve. Navadno jo začinijo s cimetom, muškatnim oreščkom, nageljnovimi žbicami in ingverjem.
  • Na Irskem, denimo, lahko poskusite potato farls ali krompirjeve kruhke, ki so bili tradicionalno del bogatega zajtrka. Ta poleg krompirjevih kruhkov vsebuje še kruh, klobasice, black pudding, slanino in ocvrta jajca. Bi si ga upali poskusiti?
  • Priljubljena jed v Kanadi pa je poutine iz province Quebec. A pozor – ni vsak poutine pravi – ocvrt mora biti v masti in nikakor ne v olju. Preberite si recept jedi, ki je nacionalni simbol Kanade.
  • Izredno zanimiva kuhinja je južnoafriška, saj ponuja zelo zanimive in edinstvene kombinacije okusov. Bobotie je južnoafriška nacionalna jed, ki naj bi jo prinesli azijski priseljenci. Sestavljena je iz mletega mesa, začinjenega s curryjem, drugimi začimbami in suhim sadjem. Na meso pa polijejo mešanico jajca in mleka ter vse skupaj zapečejo.
tečaj angleščine

Božične navade in praznovanja.

Kultura in tradicija angleško govorečih držav

Kako praznujejo božič?

Pripravili smo zanimive članke o navadah, običajih in praznikih, ki so ustaljeni med prebivalci angleško govorečih držav. Ali ste vedeli, da v Avstraliji božič zaradi visokih poletnih temperatur najraje praznujejo zunaj? Toplemu vremenu pa se mora prilagoditi tudi Božiček, zato se preobleče v lahkotnejša oblačila, njegove sani pa vlečejo kenguruji.

 

Zanimivo pa se v Alabami v ZDA prebivalci vsako leto prelevijo v Božičkove škrate, tako da si nataknejo si špičasta ušesa in klobuke. Na dogodku, imenovanem Elfapalooza, sodeluje na tisoče ljudi, zato bodo morda celo presegli rekord za največ božičnih škratov na enem kraju!

Praznik, ki je znan po obmetavanju z barvami

V Indiji je eden najbolj priljubljenih praznikov Holi – praznik barv, sreče in čustev, s katerim hindujci slavijo pomlad in prihod novega življenja. Danes ga praznujejo tudi v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji in drugih državah, saj so ga indijski imigranti razširili povsod po svetu.

Duh preteklosti

Zanimive pa so tudi navade iz preteklih časov. Viktorijanskega Londona se spominjamo po črnih oblačilih, ki pa niso posledica turobnega okusa prebivalcev. Pravi razlog je bilo londonsko ozračje, ki je bilo polno smoga, prahu in premoga, zaradi česar so obleke drugih barv dobile siv odtenek. Ženske nikakor niso smele kazati svojih nog, prepovedano je bilo tudi razkazovanje gležnjev.

Nasprotno pa sta bila seksapil in videz (tako kot danes) zelo pomembna v filmski industriji starega Hollywooda. Vsaki od igralk so določili podobo, ki jo je morala vzdrževati, igralke pa so morale ves čas ohranjati popolno postavo. Preberite več o nemogoči dieti, ki so jo predpisali Judy Garland.

Tečaj angleščine vam omogoča spoznavanje zanimivosti

Angleščina je dandanes lingua franca, ki jo slišimo povsod po svetu. Tečaj angleščine je zato med tečajniki v Linguli še vedno najbolj priljubljen, saj izvirna govorna metoda omogoča učenje jezika v konkretnih situacijah. Tako se boste lahko med spoznavanjem zanimivosti na izletu v angleško govorečih deželah brezskrbno sporazumevali v angleščini, samozavesten pa bo tudi pogovor z angleško govorečimi poslovnimi partnerji.

Preberite si več zanimivih člankov