Božič po britansko

Tečaj angleščine je odlična priložnost za pogovor o britanskih praznikih. Britanci imajo svoje navade, s katerimi pričarajo posebno vzdušje. Jih poznate?

Priljubljeni Christmas Crackers

Zavojček Christmas Cracker je zelo priljubljen v Veliki Britaniji in drugih angleško govorečih deželah. Narejen je iz pisanega papirja, ki ga povlečemo narazen, pri čemer se odpre z velikim pokom. Vsebuje barven papirnat klobuček, igračko, plastičen modelček in listek s sporočilcem ali uganko. Zavojčki so dandanes že del tradicije in se odpirajo pred božično večerjo, da lahko navzoči med jedjo nosijo praznične klobučke.

Od kod prihaja Merry Christmas?

Ljudem okrog sebe pogosto zaželimo vesele praznike oziroma happy holidays. Pa veste, zakaj v angleščini pogosteje rečemo merry Christmas kot pa happy Christmas? Prvič naj bi merry Christmas v pismu Thomasu Cromwellu zaželel neki duhovnik. Izraz naj bi popularizirala prva praznična voščilnica, na kateri je pisalo A Merry Christmas and a Happy New Year to You, oziroma roman Christmas Carol, ki ga je pisatelj Charles Dickens izdal v istem letu in je izraz merry Christmas vsebovala kar 21-krat.

Christmas Pudding

tečaj angleščine

Tradicionalni posladek britanske božične večerje.

Christmas ali Plum Pudding je tradicionalni posladek britanske božične večerje. V starih časih je bil recept zanj precej drugačen in je bolj spominjal na juho kot na puding. Kasneje pa je to postal slivov puding, zgoščen z jajci, krušnimi drobtinami in suhim sadjem ter začinjen z žganjem ali pivom. Okoli jedi se je spletlo tudi mnogo vraž. Ena od teh je, da mora biti puding narejen iz 13 sestavin, da ponazarja Jezusa in njegove apostole. Nedelja pred adventom je znana kot Stir-up Sunday, saj naj bi se takrat sestavine premešale. Bogataši so svoje pudinge radi kuhali v modelih v obliki gradov, drugače pa so bili okrogle oblike. V sredico so pogosto dali kovanec, ki naj bi prinesel srečo najditelju.

Mince pies

Mince pies so tradicionalne pite, ki so danes narejene iz mešanice suhega sadja, včasih pa so vsebovale meso. Izdelane so bile v ovalni obliki, da so simbolizirale zibelko, v kateri je spal mali Jezus. Danes se jedo kar okrogle. V srednjem veku je veljalo, da kdor poje eno pito vsak dan od božiča do 5. januarja (12 dni), bo imel srečo še naslednjih 12 mesecev. Otroci jih skupaj s kozarčkom brandyja pogosto pustijo za Božička.

Mistletoe

tečaj angleščine

Poljubljanje pod belo omelo.

Tudi poljubljanje pod belo omelo je tradicija, ki prihaja iz Anglije. Včasih je moral tisti, ki je želel nekoga poljubiti, z omele najprej odtrgati belo jagodo. Ko je jagod zmanjkalo, se pod omelo ni več dalo poljubiti. V nordijski mitologiji je bila omela simbol prijateljstva in ljubezni, iz česar izhaja običaj poljubljanja. V srednjem veku so verjeli, da ima omela mistične moči, ki prinašajo srečo družinam in jih varujejo pred zlimi duhovi, zato so jo pogosto uporabljali v obredih in jo po božičnih praznikih sežigali.

Spoznavanje zanimivosti omogoča tečaj angleščine

To je samo nekaj navad, ki se jih držijo prebivalci Britanskega otočja. No, zdaj ste pripravljeni na preživljanje prazničnega časa med njimi, še bolje pa bo, če prej obiščete tečaj angleščine v Linguli in izpilite svojo angleščino.