Velika Britanija in nekdanja ljudska zdravila

Na svetu skoraj ni stvari iz narave, ki je skozi zgodovino ne bi poskusili uporabiti kot zdravilo. Skupaj s kakšno rimo ali čarobnim urokom so takšne »poskuse« imeli tudi na območju Velike Britanije. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate s kulturnimi posebnostmi britanskega otočja.

tečaj angleščine

Bi uporabili tablete iz pajkove mreže?

Saksonsko obdobje in mazila proti raku

V zgodnjem srednjem veku je pleme Saksoncev, ki je naseljevalo območje Anglije, verjelo, da mazilo (ointment), narejeno iz kozjega žolčnika (gallbladder) in medu (honey), pomaga proti raku (cancer). Če se je bolezen izkazala za zares trdovratno, so priporočali še zažig pasje lobanje, katere pepel so nato posuli po bolnikovi koži.

Ob kapi (stroke), ki so jo imenovali half-dead disease, pa so zažgali borov (pine) les, da je bolnik vdihaval njegov dim.

East Anglia in tablete iz pajkove mreže

V East Anglii so za zdravljenje ljudi z vrsto malarije, ki je povzročala vročino in mrzlico, poklicali tako imenovane Quake doctors. Če tem s čarobno palico ni uspelo odčarati bolezni, so bolnikom priporočali, da okoli svojih čevljev navijejo liste navadnega vratiča (tansy) ali da pred zajtrkom jedo tablete (tablets) iz stisnjenih (compressed) pajkovih mrež.

Eden najbolj znanih »quake« zdravnikov je bil Thomas Bedloe of Rawreth. Na svojo kočo je obesil napis, zaradi katerega mu dandanes zdravljenja (treatment) zagotovo ne bi zaupali: »Thomas Bedloe, hog, dog and cattle doctor. Immediate relief and perfect cure for persons in the Dropsy, also eating cancer.« (Thomas Bedloe, zdravilec prašičev, psov in živine. Poskrbi za takojšnje olajšanje in popolno zdravilo vodenice, odžre tudi vaše probleme z rakom.)

Stara rima za odpravljanje bradavic

Za odpravljanje bradavic (warts) obstaja mnogo ljudskih zdravil, ki pogosto temeljijo na vraževerju (superstition). Še danes bi našli koga, ki verjame staremu načinu zdravljenja, pri katerem odrežemo manjši košček mesa in ga podrgnemo po prizadetem delu kože, nato pa meso zakopljemo. Meso začne v zemlji razpadati, hkrati pa izginja tudi bradavica.

V starih časih pa so priporočali tudi postopek, po katerem bradavico zbodemo s šivanko, ki jo nato zapičimo v jêsen (ash tree) in ob tem izrečemo rimo: »Ashen tree, ashen tree, Pray buy these warts from me.« Bradavice naj bi tako prevzelo drevo.

Valižanska grobnica, ki zdravi oči

Tudi bolezni oči so v preteklosti poskušali zdraviti na tisoč in en način. Bolnikom so priporočali, da si oči izpirajo z deževnico (rainwater), ki je bila v juniju zbrana pred jutranjo zoro (dawn) in nato ustekleničena. Ječmen na očesu (stye) so zdravili z drgnjenjem zlatega poročnega prstana, najbolj zanimiva pa je bila metoda, ki izhaja iz valižanske vasi Penmynydd. Verjeli so namreč, da ima zdravilne učinke mazilo iz materialov tamkajšnje grobnice (tomb) iz 14. stoletja. Do 17. stoletja je bila grobnica zaradi tega že tako poškodovana, da so morali to navado opustiti.

Zdravilni dotik britanskih monarhov

Stoletja so ljudje verjeli, da lahko britanski kralji in kraljice z dotikom roke odpravijo bolezen, imenovano »the King’s Evil« oziroma kraljevo zlo. Šlo je za boleče vnetje limfnih žlez (lymph glands) na vratu, ki je bilo pogosto smrtno (fatal). Karel II. je tako s svojim dotikom poskušal ozdraviti kar 9000 ljudi, zadnja pa je tovrstno zdravljenje preizkušala kraljica Ana, čeprav se je njen predhodnik (predecessor) Viljem III. tej pravici odpovedal.

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula

Stari zdravniški napotki morda niso veliko v pomoč, da pa boste v tujem jeziku lažje razumeli sodobna priporočila, pomaga tečaj angleščine v Linguli. Poleg kulturnih zanimivosti spoznate tudi vrsto novih besed in postanete boljši govorci angleščine.