Irski samhain in strašljive zgodbe

Noč čarovnic ali halloween izhaja iz starodavnega praznika samhain, ki so ga praznovali na Irskem. Ta jesenski čas ni primeren le za uživanje raznih dobrot ob ognju, temveč tudi za pripovedovanje strašljivih zgodb, ki jih že stoletja navdihujejo pošasti irske mitologije. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje tako starih kot modernih običajev angleško govorečih kultur.

tečaj angleščine

Noč čarovnic ali halloween izhaja iz starodavnega praznika samhain.

 

 • The Abhartach – irski Drakula

Obstaja več različic zgodbe o krvoločnem irskem vampirju. Prve omembe tega mitološkega bitja najdemo v knjigah irskega zgodovinarja Patricka Westona Joycea. V knjigi The Origin and History of Irish Names of Places je predstavil zgodbo župnije (parish) v provinci Derry, ki govori o Abhartachu, katerega ime pomeni tudi škrat (dwarf).

Zlobni škrat

Zgodba pravi, da je bil Abhartach zloben škrat, ki je preganjal ljudi s svojimi zlimi čarobnimi močmi. Lokalni poglavar (chieftain) se je zato odločil, da bitje usmrti in pokoplje (bury). Že naslednjega dne pa se je škrat vrnil, zlobnejši kot prej. Poglavar ga je zato ponovno zakopal, a škrat se je znova vrnil in svoje zlo širil po celotnem irskem otoku. Deloval je šele nasvet druida, po katerem so ga morali tretjič zakopati obrnjenega z obrazom navzdol. Obstajajo pa še različice zgodbe, ki škrata spremenijo v vampirja. Iz groba naj bi vstal zato, da najde in pije svežo (fresh) kri.

 • Dearg Due – pitje krvi

  tečaj angleščine

  Dearg Due.

To je tragična (tragic) in strašljiva zgodba o ženski, ki se je spremenila v tako imenovano Red Blood Sucker (sesalko rdeče krvi). V majhnem irskem mestu sta se zaljubila reven (poor) fant, ki je delal na kmetiji, in hči pohlepnega vaščana. Ta je njuni zvezi nasprotoval, saj je vedel, da z njuno poroko ne bi pridobil bogastva. Zato je svojemu plemenskemu vodji v zameno za zlato ponudil roko svoje hčerke. Po poroki je mož želel ubogo dekle samo zase, zato jo je začel zaklepati v hišo, kjer je kmalu umrla.

Posmrtno maščevanje

Njen nemirni (restless) duh pa si je želel maščevanja (revenge): kmalu po pogrebu se je pokopana izvlekla iz groba in najprej obiskala hišo svojega očeta. Med spanjem mu je zasadila zobe (teeth) v vrat in spila njegovo kri. Potem ko je ista usoda doletela še njenega moža, je njen zli duh začutil, da mu je kri dala energijo. Zato je začela s svojo lepoto zapeljevati moške, ki jim je v temnih kotičkih spila kri. Dandanes se ljudje sprašujejo, kaj se je zgodilo z njenim duhom, saj naj bi izginila (vanish) brez sledi.

 • The Morrigan – napovedovalka usode

Morrigan naj bi bila keltska boginja, ki je lahko spreminjala svojo podobo. Njena povezava z vojno, smrtjo in usodo (destiny) pa ji je dala moč, da napove smrt bojevnikov (warriors). S svojimi magičnimi sposobnostmi je vplivala na izid bitke, saj je pred bojem nekaterim bojevnikom prišepnila, da bodo bitko (battle) izgubili ali umrli v njej, kar jim je vzelo vso bojno moč, tako da so se njene prerokbe uresničile.

Usodna zavrnitev

Nekoč pa se je boginja zaljubila v pogumnega vojščaka z imenom Cu Chulainn in ga poskušala zapeljati. Ta jo je kljub njeni lepoti (beauty) zavrnil, kar je boginjo zelo razjezilo, zato se je spremenila v jeguljo (eel) in zaplavala proti vojščaku, ki je prečkal reko, ter ga spotaknila (trip). Ta jo je z udarcem začasno ustavil, a se je kmalu potem spremenila v ogromnega volka, ki je proti njemu nagnal hordo podivjanega goveda.

Takrat se je spremenila v kravo in ga poskušala napasti, a jo je s kamni zadel v oko in nogo ter jo poškodoval. Šele takrat je priznala svoj poraz (defeat).

 • The Puca – dolga noč, še daljša pot domov

  tečaj angleščine

  Puca se najraje spremeni v konja.

Izgled te pošasti se spreminja glede na to, kdo pripoveduje zgodbo, saj jo nekateri opisujejo kot magično bitje, drugi kot duha (ghost). Najpogostejši opis pripoveduje o majhnem bitju s črno dlako, ki spominja na psa in zajca. Pošast naj bi se prikazovala se predvsem na irskem podeželju (countryside), in čeprav ima bitje Puca rado zlobne trike, njegova prisotnost ni vedno povsem zlovešča.

Prevoz domov, ki si ga ne želite

Ena od legend, ki se pogosto imenuje Drunken Journey Home, govori o tem, da se je Puca najraje spremenil v konja (horse) in prežal na ljudi, ki so se opiti vračali  iz pubov domov, in jim na svojem hrbtu (back) ponudil prevoz. Pijane jih je odpeljal na divjo ježo (ride) po travnikih in gozdovih in jih pustil povsem zmedene (confused).

Tečaj angleščine vam bo razširil besedišče

Da boste strašljive zgodbe brali in pripovedovali kar v angleškem jeziku, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer boste osvojili novo besedišče in se naučili še marsičesa o kulturi in jeziku.