Opposite day – zabavni dan nasprotij

Tečaj angleščine vas popelje v svet zabavnih navad drugih narodov. V angleško govorečih deželah si 25. januar popestrijo z Opposite day. To je neuradni praznik (unofficial holiday), ki se ga razveselijo predvsem otroci, zadnja leta pa v njem uživajo tudi odrasli.

tečaj angleščine

Nekateri menijo, da dan nasprotij zaradi svoje narave sploh ne more obstajati.

Zajtrk za večerjo

Na 25. januar se stvari odvijajo nasprotno od siceršnjih navad (habits). Ljudje ga praznujejo tako, da jedo zajtrk za večerjo, hodijo vzvratno (to walk backwards) ali obrnejo sprednji del oblačil nazaj. Povedo lahko ravno nasprotno od tistega, kar v resnici mislijo, na primer da radi pomivajo posodo (to do the dishes) ali da je brokoli (broccoli) njihova najljubša hrana. Nekateri nasprotne izjave objavijo tudi na družbenih omrežjih (social media).

Kako se je vse skupaj začelo?

tečaj angleščine

Na 25. januar se stvari odvijajo nasprotno od siceršnjih navad.

Nihče sicer ne pozna zanesljivega izvora (origin) tega praznika. Nekateri menijo, da se je razvil iz otroške igre (childhood game). Drugi razlagajo, da se je praznik začel obhajati 21. septembra 1970, ko so v časniku New York Times prvič objavili mnenje (opinion) novinarja, ki ni bil povezan z uredništvom. To objavo imenujemo opposite editorial page ali op-ed, saj gre za mnenje, ki je morda drugačno od tistega, zapisanega v uvodniku (editorial). Le tri dni po objavi so premierno predvajali (air) serijo The Odd couple. Zgodba serije govori o dveh ločenih sostanovalcih (roommates) z nasprotujočimi si osebnostmi (personalities).

Paradoks dneva nasprotij

Nekateri menijo, da dan nasprotij zaradi svoje narave sploh ne more obstajati. Če trdimo, da je dan nasprotij določen, ta že zaradi svojih pravil (rules) o tem, kaj dan nasprotij je, ne more obstajati. Vsekakor se pri tem odpira prostor za filozofska vprašanja (philosophical questions).

Drugi načini zabave

Leta 2009 so posneli film z naslovom The opposite day, v katerem starši (parents) postanejo otroci in otroci starši. Na portalu YouTube pa si lahko ogledate istoimensko epizodo (episode) iz serije Cynaide & Happiness, ki praznik predstavi na humoren način.

Tečaj angleščine je vedno zanimiv

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula ponuja veliko jezičnih debat o številnih zanimivostih, zato vam na njem res nikoli ni dolgčas.