Saint Patrick’s Day, irski praznik

Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje kulture angleško govorečih držav. Saint Patrick’s Day, dan svetega Patrika ali Lá Fhéile Pádraig, kot ga imenujejo Irci, je irski praznik. Posvečen je svetemu Patriku, praznujejo pa ga 17. marca.

Kar je bil na začetku izključno irski verski praznik, je danes po vsem svetu razširjeno praznovanje, ki vključuje ogromno zabave in popitega piva.

tečaj angleščine

Saint Patrick’s Day ni priljubljen le na Irskem. Praznujejo ga prebivalci po vsem svetu.

Festivali in parade, zelena oblačila in šali …

Na dan svetega Patrika, ki je postal nekakšen simbol irske kulture, potekajo po vsem svetu mnogi festivali in parade. Najbolj značilna barva tega dne je zelena, ki je del irske identitete že od srede 17. stoletja. Na ulicah lahko zato vidimo ogromno ljudi z zelenimi oblačili in šali, zelo popularni pa so tudi visoki klobuki s triperesno deteljo.

Triperesna detelja je tudi sicer pomemben nacionalni irski simbol. Sveti Patrik naj bi jo na obisku pri kralju izruval, z njo pa kasneje poganom razlagal koncept troedinosti v krščanstvu.

Praznovanja po svetu

Saint Patrick’s Day ni priljubljen le na Irskem. Praznujejo ga prebivalci po vsem svetu, kamor so praznovanje prenesli irski imigranti. Prav prva parada na god svetega Patrika se je odvila leta 1761 v Bostonu. Danes pa se največje praznovanje, ki ga obiščeta približno 2 milijona ljudi, odvija v New Yorku.

V znak praznovanja dneva svetega Patrika so se večja mesta odločila v zeleno odeti svoje mestne zanimivosti. V Sydneyju je bila to Opera, v Londonu London Eye, v Parizu Eifflov stolp, v Dubaju znameniti hotel Burj Al Arab, Ljubljana pa se jim je leta 2014 pridružila z zeleno obarvanima Ljubljanskim gradom in Tromostovja.

Pivo in še enkrat pivo

tečaj angleščine

Guinness.

Ko omenjamo tradicijo na dan svetega Patrika pa seveda ne gre pozabiti na pivo. Irci so tudi sicer veliki ljubitelji piva in po nekaterih podatkih takoj za Čehi tudi največji pivci piva na svetu, zato ga na ta dan popijejo ogromno.

Irsko pivo je priljubljeno tudi pri ljudeh drugod po svetu, ki na dan svetega Patrika, če gre verjeti statističnim podatkom, skupno popijejo 10 milijonov litrov irskega piva Guinness.

Ste vedeli, da sveti Patrik sploh ni bil Irec?

Sveti Patrik je bil krščanski misijonar, rojen v 4. stoletju v rimski Britaniji, ko je bil star 16 let, so ga ugrabili razbojniki in ga kot sužnja odpeljali na Irsko, kjer je delal kot pastir. Kasneje mu je uspelo pobegniti nazaj domov, vendar se je na Irsko vrnil kot misijonar, njegova želja pa je bila, da bi poganske Irce spremenil v kristjane.

Še leta po njegovi smrti so se o njegovem življenju in življenjski misiji širile različne zgodbe in legende, sčasoma pa je postal tudi glavni irski svetnik. Zato se na dan njegove smrti 17. marca praznuje dan svetega Patrika.

Tečaj angleščine: postanite samozavesten govorec

Tečaj angleščine v Linguli omogoča veliko pogovora, med drugim boste spregovorili tudi o zanimivih angleških praznikih.