Irske vraže, ki vas bodo presenetile

Nekateri pravijo, da so vraže na Irskem tako zelo pogoste, da se ne more zgoditi prav nič, ne da bi modri starci v tem videli znamenje nečesa dobrega ali slabega. Prihodnost lahko napoveduje že jedilni pribor. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z irsko kulturo.

tečaj angleščine

Irske vraže, ki vas znajo presenetiti.

Mahanje sraki – odvračanje prekletstva

tečaj angleščine

Po stari vraži prinaša nesrečo.

Ko vidimo nekoga, ki maha v prazno, ta najbrž na nebu vidi eno samo srako (magpie), ki po stari vraži prinaša nesrečo. Samotno srako je treba pozdraviti, da izničimo nesrečno prekletstvo (curse), ki ga lahko prinese. Ena sraka je namreč znamenje (omen) nesreče, več srak pa je simbol sreče. V večjem številu, kot jih vidimo, bolj bomo srečni. Ta vraža se ohranja s staro rimo (rhyme): One for sorrow, two for joy, three for a girl and four for a boy, five for silver, six for gold, seven for a secret never to be told.

Strašni glavnik – obisk Banshee

tečaj angleščine

Banshee ali Bean Sí.

Banshee ali Bean Sí v irščini je ime strašnega bitja, katerega krik je znamenje smrti. Ponekod verjamejo, da je bila Banshee nekoč žalovalka, ženska, ki je bila plačana za to, da je žalovala za umrlimi na pogrebih. Po tej tradiciji je oblečena v črno, njeni dolgi sivi ali beli lasje pa so razpuščeni, saj si jih pogosto češe. S tem naj bi opominjala na delo bean Bhán, ženske, ki je zadolžena za pripravo telesa umrlega na pokop.

 

Banshee nas ponavadi prestraši samo s krikom, nekateri pa so imeli to nesrečo, da jih je obiskala doma. Kdor je na tleh našel njen glavnik (comb) ali ga celo ukradel (steal), jo je s tem povabil k sebi domov. Banshee naj bi mu sledila (follow) domov ter tolkla po vratih in zidovih hiše, dokler svojega glavnika ni dobila nazaj. Vrniti ji ga je treba skozi okno, a nikakor z rokami. Glavnik je treba vedno držati s kovinskimi kleščami (tongs). Le tako se namreč izognemo temu, da bi Banshee poškodovala našo roko.

Mrliški voz – omejena leta življenja

Na Irskem so vraže o smrti še posebej pogoste. Na seznamu stvari, ki jih ne smemo početi, pa je tudi štetje (counting) avtomobilov, ki se po cesti peljejo za mrliškim vozom (hearse) na poti na pokopališče (cemetery). Poleg tega, da to prinaša nesrečo, nekateri verjamejo, da s tem preštejemo leta, ki so nam še ostala do smrti.

Pribor – znanilec obiskov

tečaj angleščine

Prihodnost lahko napoveduje že jedilni pribor.

Poleg vraž, ki naznanjajo nesrečo in smrt, obstajajo tudi drugačne napovedi prihodnosti (future). Na Irskem verjamejo, da pribor, ki pade na tla, oznanja obisk (visit). Če nam na tla (floor) pade nož, bo naš obiskovalec moški, če so na tleh vilice (fork), potem se bo oglasila ženska. Če pa je to žlica, bo na obisk prišel otrok.

Kip, ki prinaša dobro vreme – poročni napovedovalec vremena

Irci verjamejo, da je vreme (weather) na dan poroke v rokah kipca malega Jezusa, ki se imenuje the Child of Prague. Če tega pred svojo poroko postavimo na vrt, bo na veliki dan sijalo sonce. Težava pa je v tem, da nihče ne ve natančno, kako je treba kipec postaviti, da bo prinesel sonce, in ne dežja. Nekateri pravijo, da ga je treba postaviti pod grm (bush), drugi pravijo, da je treba kipec obglaviti (behead). Spet tretji pa trdijo, da takšna žrtev ne šteje, saj mora glava kipca odpasti sama od sebe.

Križ iz kruha prežene hudiča

tečaj angleščine

Pomemben del irske vsakodnevne prehrane.

To tradicijo lahko vidimo še danes v priljubljenem irskem kruhu soda bread. Ta je bil zaradi svojih preprostih (simple) sestavin – moke, kislega mleka in sode – pomemben del irske vsakodnevne prehrane. Zanj niso potrebovali niti pečice, saj so ga lahko pekli kar v loncu nad ognjem. Še danes pred peko na vrh testa zarežejo križec (cross). Ne samo da se kruh zato enakomerneje (evenly) speče, križec iz njega prežene zlo.

Srbečica – prepir in denar

Na Irskem verjamejo, da srbeč nos naznanja prepir (fight). Da se mu izognemo, moramo ugotoviti, s kom naj bi se sprli, in se z njim rokovati ali pa ga le narahlo udariti (punch) po rami. Srbečica dlani pa lahko prinese tako srečo kakor nesrečo. Če nas srbi leva (left) dlan, to pomeni, da nam bo nekdo prinesel denar. Nekateri opozarjajo, da moramo na to dlan najprej pljuniti (spit), da se ta prerokba uresniči. Srbeča desnica pa je znamenje, da smo mi tisti, ki bomo morali nekomu izplačati denar, česar žal ne spremeni niti pljuvanje.

Tečaj angleščine z jezikovno šolo Lingula

Da boste vedeli, česa na Irskem ne smete početi in kaj vam lahko prinese srečo, obiščite tečaj angleščine v Linguli. Poleg kulturnega znanja vam prinese tudi odlično osnovo angleškega jezika in iz vas napravi samozavestne govorce angleščine s širokim besednim zakladom.