Ameriške jesenske zanimivosti

Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate pumpkin spice, candy corn, s’mores, corn mazes, apple bobbing …

Pumpkin Spice – okus jeseni

Jedi iz buč vsebujejo kombinacijo začimb, kot so cimet (cinnamon), muškatni orešček (nutmeg) in klinčki (clove). Med bučnimi pitami in jabolčnimi vini (cider) pa po priljubljenosti najbolj izstopa Pumpkin Spice Latte, ki ga je predstavila veriga Starbucks in je eden bolj priljubljenih sezonskih (seasonal) napitkov (beverage) v Ameriki.

Candy Corn – jesenski bomboni s svojim praznikom

Candy Corn, ki je, kot že ime pove, sladka replika (replica) koruznega zrna (seed), ima okus podoben penastim bombonom (marshmallows). Tradicionalno je obarvan v treh črtah, rumeni (yellow) na spodnjem delu, oranžni (orange) na sredini in beli (white) na vrhu. Obstaja še več barvnih kombinacij za druge praznike, a je jesenska različica najbolj priljubljena: celo toliko, da so 30. november razglasili za National Candy Corn Day.

S’mores – preprost prigrizek (snack) ob ognju

S’more je marshmallow penica, zmehčana in rahlo popečena na ognju, ki je skupaj s koščkom čokolade stisnjena v sendvič med dva krekerja. Danes se osnovni recept nadgrajuje še s poljubnimi dodatki, kot so marmelada (jam), arašidovo maslo (peanut butter) ali nutella.

Corn mazes – polje, na katerem se da izgubiti

Koruzni labirinti so izrezane poti na velikem koruznem polju in so v Ameriki zelo priljubljeni. V njih se da zares izgubiti, saj kmetije kar tekmujejo med sabo v njihovi velikosti. Lahko so oblikovani (shaped) kot znani filmski junaki ali pa prikazujejo določeno temo ali zgodbo. Ponavadi jih ustvarijo v prvem tednu novembra. Čeprav so narejeni za zabavo, njihova tradicija sega že daleč v zgodovino, saj so ljudje v njih meditirali in iskali mir.

Apple Bobbing – lovljenje jabolk

Igra se tako, da v velik čeber, napolnjen z vodo, stresejo jabolka, ki jih morajo tekmovalci ujeti s svojimi zobmi (teeth). Roke imajo ponavadi zvezane na hrbtu, da ne morejo goljufati (cheat).
Apple Bobbing je bila prvotno angleška igra oziroma običaj, a je kmalu postala priljubljena v Ameriki, še posebej (especially) ob noči čarovnic (Halloween). Izhaja iz običaja, pri katerem je bilo vsako jabolko dodeljeno enemu samskemu fantu, dekle pa je moralo ujeti jabolko tistega, ki jo je zanimal.

Beggar’s Night – varna različica Trick-or-treating-a

Trick-or-treating je priljubljena aktivnost za noč čarovnic, ko gredo otroci, oblečeni v kostume, od hiše do hiše, da bi dobili majhno darilo, saj bodo v nasprotnem primeru »kaj ušpičili« – kar izraz tudi dobesedno pomeni. Nekatere skupnosti (communities) v Ameriki so ugotovile, da se na ta dan dogaja preveč nevšečnosti, zato so se odločile za otrokom »varno« različico, imenovano Beggar’s Nights, ki se odvija približno teden pred 31. oktobrom.

To je le nekaj tradicionalnih običajev v Ameriki, saj ima vsak letni čas svoja praznovanja. Da bi jih odkrili čim več, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer boste poleg spoznavanja kulture izpilili svoje znanje jezika in razširili besedišče.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.