Groundhog Day – svizčev dan v ZDA in Kanadi

Tečaj angleščine razkriva navade in praznike v angleško govorečih državah, ki jih pogosto ne poznamo. Eden takšnih je Groundhog Day, tako imenovani svizčev dan, ki je del popularne kulture v ZDA in Kanadi.

tečaj angleščine

Prvi Groundhog Day so v ZDA in Kanadi praznovali že leta 1887.

Svizec – napovedovalec vremena

Prvi Groundhog Day so v ZDA in Kanadi praznovali že leta 1887, in sicer 2. februarja, tako kot danes. Če svizec na ta dan pokuka iz svojega brloga (burrow) in zagleda svojo senco, to pomeni, da je pred nami še šest tednov zime. Če sence (shadow) ne zagleda, pomeni, da prihaja zgodnja pomlad (early spring).

Kje živi svizec meteorolog?

Svizec – napovedovalec vremena

 

Uradni svizec meteorolog, po imenu Punxsutawney Phil, živi v kraju Gobbler’s Knob blizu mesta Punxsutawney v Pensilvaniji. Njegovim napovedim lahko sledite celo na Twitterju. Mesto s tridnevnim sporedom dogodkov (events) in dejavnosti vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev (visitors). Groundhog day sicer ni uradni praznik Združenih držav Amerike, vendar je med zelo priljubljenimi.

Tradicijo so v Ameriko prinesli evropski priseljenci

Tradicija izvira iz krščanskega praznika svečenice (Candlemas), ki se obhaja 40 dni po božiču. Praznovanje (celebration) je prišlo v Ameriko skupaj z nemškimi imigranti, ki so se v večjem številu naselili v Pensilvaniji in svojega tradicionalnega napovedovalca vremena – ježa zamenjali za svizca.

Le eden je pravi

Svizec (groundhod ali woodchuck) je sicer zelo razširjena žival v Severni Ameriki. Danes imajo tudi nekatere druge ameriške zvezne države poleg Pensilvanije svoje svizce, ki napovedujejo prihod pomladi, vendar naj bi bil Phil edini svizec v Ameriki, ki pravilno napove vreme.

Kako natančen je Phil pri napovedovanju vremena?

Po podatkih Nacionalne oceanske in atmosferske uprave (NOAA) Philove napovedi (forecast) v zadnjih letih niso bile zelo natančne. AccuWeather pa pravi, da je svizec napovedovalec z nadpovprečnim uspehom, saj ima 80-odstotno natančnost (accuracy).

Tečaj angleščine vam ponuja kulturne zanimivosti

Pa vi? Upate, da je svizec našel svojo senco, ali že komaj čakate spomladanske sončne žarke? Za več zanimivosti iz angleškega sveta obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula.