Božične navade v Ameriki, ki jih ne poznate

Tečaj angleščine je tudi priložnost, da odkrijete nekatere zanimivosti angleško govorečih narodov. December je čas zimske idile, v Ameriki pa v tem obdobju trgovine, hiše in trgi zažarijo v barvah tisočih lučk in božičnih okraskov.

tečaj angleščine

V večini ameriških domov na božični večer diši po puranu ali šunki v brusnični omaki.

Praznični duh v ameriških domovih

V večini ameriških domov na božični večer iz kuhinje zadiši puran ali šunka v brusnični omaki (cranberry sauce). Družina skupaj okrasi božično drevo, otroci pa Božičku pripravijo piškote in kozarec mleka. Mnogo Američanov gre na božični večer v cerkev in sodeluje pri petju božičnih pesmi (Christmas carols). Američani se decembra še posebej potrudijo pri tradicionalnem okraševanju svojih domov z nešteto lučkami, svetlikajočimi se snežaki, jeleni ter Božički; sosedje kar tekmujejo med seboj, kdo ima lepše in bolj svetleče okrašeno hišo.

Božič v New Yorku

tečaj angleščine

Rockefeller Plaza.

Vsako leto se na tisoče Newyorčanov in turistov zbere v središču mesta na trgu Rockefeller Plaza. Tam stoji 24 metrov visoko in 10 ton težko božično drevo, ki ga osvetljuje več kot 45 tisoč LED luči.

Poleg prižiga luči je priljubljena prireditev tudi predstava Radio City Christmas Spectacular, ki jo izvajajo novembra in decembra. Na predstavi lahko vidimo pravega letečega Božička, jaslice (nativity scene) in slavno plesno skupino The Rockettes, katere tradicija sega v leto 1925. Seveda pa so poseben čar tudi stojnice s kremastim jajčnim likerjem (eggnog) in kuhanim vinom (mulled vine).

Ameriški božični rekorde?

  • Kip svobode (Statue of Liberty) je največje božično darilo, ki meri 46,5 metra in tehta 225 ton. Francija je Združenim državam Amerike podarila Lady Liberty leta 1886 in kip je še danes simbol upanja (symbol of hope).
  • Najbolj prodajan božični album vseh časov je Beli božič (White Christmas) slavnega Binga Crosbyja iz leta 1940. Prodal se je v kar 50 milijonih izvodov. Decembra ga lahko slišimo v vseh trgovskih centrih, na repertoarju pevskih zborov, na radijskih postajah pa tudi na elektronskih božičnih voščilnicah si je prislužil svoje mesto.
  • Najdražja igrača je vojak G. I. Joe oziroma njegov prototip iz leta 1963, ki ga je izdelal Don Levine; leta 2003 je bil prodan bogatemu ameriškemu poslovnežu za 200 tisoč dolarjev.

Tečaj angleščine z Lingulo

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula vam bo razkril še več prazničnih zanimivosti. Tako boste obogatili svoje besedišče na spontan način in se bolj sproščeno izražali v angleščini.