Himne angleško govorečih držav

Državna himna je pomemben nacionalni simbol, saj s svojim patriotskim besedilom opominja na zgodovino države in tradicijo njenih ljudi. Tokrat spoznavamo himne angleško govorečih držav, njihove melodije in besedila. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje kulturnih in zgodovinskih zanimivosti angleško govorečih dežel.

himna zda

ZDA uradno niso določile himne vse do leta 1931, ko je prišlo do peticije, po kateri je predsednik Hoover podpisal zakon o himni.

The Star-Spangled Banner

Zmaga je bila navdih za himno Združenih držav Amerike. Njeno besedilo je del pesmi, ki jo je napisal amaterski (amateur) pesnik Francis Scott Key, ko je kot ujetnik z ladje opazoval bombardiranje Baltimora. Jutro po bitki ni vedel, ali je zmagala njihova ali britanska stran, vse dokler ni zagledal velike ameriške zastave s 15 zvezdami (stars) in črtami (stripes), ki je plapolala nad zalivom in oznanjala zmago. Takrat je na zadnjo stran pisma, ki ga je imel v žepu, zapisal slavno besedilo.

Melodija izvira iz Anglije

Izbrana melodija himne pa je bila iz popularne pivske pesmi (drinking song), ki jo je za promocijo svoje kampanje (campaign) uporabil drugi ameriški predsednik John Adams in, kako ironično, izvira iz tedaj sovražne Anglije. Obstaja le še nekaj originalnih natisov himne iz leta 1814, zlahka pa se jih da prepoznati zaradi tiskarske napake, saj so v podnaslov pomotoma (mistakenly) napisali »A Pariotic Song«. ZDA uradno niso določile himne vse do leta 1931, ko je prišlo do peticije, po kateri je predsednik Hoover podpisal zakon o himni.

God Save the Queen

tečaj angleščine

Zastava Združenega kraljestva.

God Save the Queen je himna Združenega kraljestva in ena od dveh uradnih himn Nove Zelandije. Je tudi kraljeva (royal) himna, njen naslov in besedilo pa se spreminjata glede na spol vrhovnega monarha. Danes opeva kraljico, ko pa na prestol (throne) sede kralj, se glasi God Save the King. Prva ženska vladarica, ki je slišala himno sebi v čast, je bila kraljica Viktorija leta 1837.

Priljubljena melodija

Pesem je tudi neuradna (unofficial) himna Anglije, saj ta še ni določila svoje (škotska himna je namreč »Flower of Scotland«, valižanska pa »Land of my Fathers«). To je tudi eden od razlogov, da nekateri Britanci pozivajo, da bi bilo treba izbrati novo uradno himno. Melodija (melody) je bila nekdaj tako popularna, da so jo posvojile (adopted) tudi druge države, Liechtenstein jo uporablja še danes.

Advance Australia Fair

tečaj angleščine

Avstralska zastava.

Pesem za avstralsko himno je ustvaril Peter Dods McCormick, skladatelj, rojen na Škotskem. Leta 1878 je bila zaigrana prvič, a le kot patriotska (patriotic) pesem, saj je bila uradna himna takrat (then) God Save the Queen. Zamenjava himne vsekakor ni preprosta, zato so leta 1973 organizirali tekmovanje za izbor nove.

Himna s pomočjo plebiscita

Za zmagovalni predlog in melodijo so ponujali denarne nagrade, ki pa jih na koncu niso podelili nikomur. Namesto tega so izbirali med že obstoječimi pesmimi, zmagala pa je tista, ki jo poznamo danes. Kot uradna himna je bila določena leta 1984, ko so tako izglasovali na plebiscitu (plebiscite). Danes nekateri v besedilu himne vidijo težavo, saj menijo, da ima rasistične (racist) podtone ter tako ne pooseblja države in njenih prvotnih prebivalcev.

Tečaj angleščine vam bo pomagal spregovoriti sproščeno

To je le nekaj zanimivosti o himnah angleško govorečih držav. Da bi jih spoznali čim več, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste izboljšali svoj govor in nadgradili besednjak.