Angleška pravila vedenja in navade

Vsak narod ima svoje navade in nenapisana pravila, še posebej pomembna pa so tista vljudnostna. In prav teh se Britanci zelo radi držijo. Tečaj angleščine vas bo pripravil tudi na take situacije.

scones

Scones so neke vrste čajni kolački, ki se pogosto jedo z marmelado in gosto kremo iz mleka.

Bonton in hrana – kako jesti čajne kolačke?

Scones so neke vrste čajni kolački, ki se pogosto jedo z marmelado in gosto kremo iz mleka, imenovano clotted cream. Okrogle (round) kolačke je treba najprej z nožem prerezati (cut) na pol in na obe strani namazati marmelado, nato pa previdno dodati še kremo. Zgornja in spodnja polovica se pojesta posebej (separately) in se ne zložita v sendvič.

Naslavljanje – Mister ali Sir, Miss ali Madam?

  • Za izkazovanje spoštovanja in vljudnosti je zelo pomembno, da sogovornika pravilno naslovimo. Za moške, katerih ime poznamo, uporabimo Mr (Mister) in dodamo priimek (surname), na primer Mister Brown. Ko pa jih ne poznamo po imenu, jih naslovimo (address) s Sir.
  • Za žensko, ki je poročena, ponavadi uporabimo naziv Mrs, za neporočene pa Miss, priporočljiva pa je uporaba nevtralnega (neutral) izraza Ms, saj danes mnogo poročenih žensk naziva ne spremeni.

Pravila vedenja na večerji

tečaj angleščine

Če imamo pred sabo več kosov jedilnega pribora, ga začnemo uporabljati po vrsti od zunaj navznoter.

Če imamo pred sabo več kosov jedilnega pribora (cutlery), ga začnemo uporabljati po vrsti od zunaj navznoter. Priporočljivo je denimo, da se graha (peas) lotimo tako, da ga stisnemo z vilicami (fork) in ne lovimo vsakega posebej.

Če smo na večerji na obisku, ni običajno, da sami vprašamo, ali lahko dobimo še, razen če gostitelj to ponudi sam. Prav tako je v navadi prinesti gostitelju kakšno pozornost v zahvalo za povabilo.

Napitnine – kdaj in kako?

Napitnino (tip) seveda lahko damo, a če si tega ne moremo privoščiti (afford) ali pa s storitvijo (service) nismo bili zadovoljni, to ni nujno. V restavracijah in kavarnah je v navadi, da se natakarjem pusti 10 % zneska računa, vendar je to včasih na računu že vključeno. Napitnina se običajno daje tudi frizerjem in taksistom ter osebju v hotelu.

Vljudnostni izrazi

  • Če nekomu rečemo »Give me the newspaper.«, to zveni kakor zahteva (demand), zato moramo vse takšne fraze zamenjati s frazami za prošnjo (requests), na primer »Can you pass me the newspaper?«.
  • Ko zavrnemo prijateljevo povabilo (invitation), se moramo izogniti enobesednim odgovorom, kot je »No«. Povabilo vljudno zavrnemo z »I’m afraid I can’t.«.
  • Če med pogovorom po telefonu želimo sogovornika prositi, naj počaka nekaj trenutkov, mu ne rečem »Wait«, temveč ga vljudno vprašamo »Can you hold, please?«.

Tečaj angleščine z Lingulo

To je le nekaj nenapisanih pravil vljudnosti, ki se jih držijo Britanci. Tečaj angleščine v Linguli je priložnost, da se poleg zanimivosti o kulturi naučite še novih besed in izboljšate svojo izgovarjavo.