Holi – indijski praznik barv

Holi, praznik barv, čustev in sreče, je eden najbolj priljubljenih praznikov v Indiji. Z njim hindujci slavijo pomlad, prihod novega življenja in predvsem zmago dobrega nad slabim. Najbolj znan je po obmetavanju z barvami v prahu. Indijski imigranti pa so ga razširili po svetu, zato ga danes praznujejo že v Veliki Britaniji, Nemčiji, ZDA in drugih državah. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje novih običajev.

tečaj angleščine

Z obmetavanjem z barvami v prahu so izražali veselje ob vnovičnem prihodu življenja, ki ga naznanja pomlad.

Za kakšen praznik gre?

Datum holija ni stalen, saj je odvisen od datuma polne lune v hindujskem mesecu falgun, a največkrat pade v marec. Leta 2018 ga praznujejo 2. marca. Najbolj množično holi praznujejo v Indiji, Nepalu in Pakistanu, razširjen pa je že tudi v drugih državah. Prvi dan na kresu zažgejo demonko Holiko, drugi dan pa se začne velika zabava. Ljudje se obmetavajo z barvami v prahu in polivajo z vodo, tarče so lahko sorodniki, prijatelji ali pa popolni neznanci.

Barve – več kot le simbol

Praznik holi izhaja iz kulture poljedelcev, saj so z njim slavili prihod pomladi, nekatere tedanje elemente pa zaznamo še v današnjem praznovanju. Eden izmed njih so barve. Z njimi so hindujci naznanili konec teme, ki jo je s seboj prinesla zima. Z obmetavanjem z barvami v prahu pa so izražali veselje ob vnovičnem prihodu življenja, ki ga naznanja pomlad. Barve so imele tudi zdravilen namen, saj pomlad prinese tudi najrazličnejše bolezni, ki so jih barvni praški, običajno narejeni iz zdravilnih rastlin, lahko pozdravili.

Legende o prazniku

Izvor praznika holi razlagajo tudi različne zgodbe in legende, ena izmed njih je tista o zlobnem kralju Hiranjakašipu in njegovem sinu Prahladu. Hiranjakašipu je sinu prepovedal čaščenje boga Višnuja. Ker pa ga Prahladu ni ubogal, ga je kralj izzval, naj sede na grmado z zlobno teto Holiko, ki naj bi bila odporna proti ogenju. Prahladu je izziv sprejel in ves čas molil k Višnuju, zato naj bi po legendi preživel, Holika pa je zgorela. Še pred tem naj bi prosila za odpuščanje, zato je Prahlad ukazal, naj se je ljudje ob prazniku holi vsako leto spomnijo s kresom.

tečaj angleščine

Vsi se združijo v rajanju in obmetavanju z barvami.

Praznik, ki zbližuje

Holi se praznuje dva dni, ponekod tudi dlje. Ob vsem že omenjenem pa je njegov namen tudi rahljanje družbenih norm. V tem času namreč padejo meje med religijami in kastami, ljudje se zbližajo ne glede na spol, starost ali družbeni status.  Vsi se združijo v rajanju in obmetavanju z barvami, zato lahko med praznikom na ulicah pogosto slišimo stavek »Bura na mano, Holi hai« (Ne bodi užaljen/a, saj praznujemo holi).

Tečaj angleščine vam bo postregel z zanimivostmi

Seveda je zanimivosti še veliko, njihovo spoznavanje pa omogoča tečaj angleščine v Linguli, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi angleško kulturo in običaje.