Čudaške božične tradicije Amerike

ZDA imajo nedvomno obilico lokalnih božičnih tradicij. Vsaka izmed zveznih držav ima svoje načine krašenja smrečic in domov. Nekatere navade pa so tako posebne, da so že skoraj čudaške. Tečaj angleščine je priložnost tako za sproščen pogovor kot tudi za spoznavanje ameriške kulture.

tečaj angleščine

ZDA, ki so tako prostrane, imajo nedvomno obilico lokalnih božičnih tradicij.

Elfapalooza – največ božičnih škratov na enem mestu

V kralju Mobile v zvezni državi Alabama prebivalci vsako leto poskušajo preseči rekord Božičkove dežele. Na tisoče ljudi sodeluje na dogodku (event), ki se imenuje Elfapalooza. Nataknejo si špičasta ušesa in klobuke ter se s tem prelevijo v Božičkove škrate. Rekorda za največ božičnih škratov na enem mestu, ki ga je leta 2016 postavil Bangkok na Tajskem, jim še ni uspelo podreti (break), vendar je to postala že božična tradicija, ki je vsako leto bližje svojemu cilju (goal).

Selaviq – zvezda, ki »obišče« vsako hišo

Na Aljaski od vrat do vrat potuje iz lesa narejena zvezda, ki predstavlja betlehemsko zvezdo. Ta tradicija se imenuje Selaviq in izhaja iz ruske pravoslavne (Orthodox) cerkve, običaj pa na Aljaski imenujejo Starring. V dnevih pred pravoslavnim božičem na sedmi januar zvezda v paradi (parade) »obišče« vsako hiše iz soseske, njeni stanovalci pa se nato pridružijo sprevodu. Na cilju vse zbrane čakajo darila, pojedina in pesmi, ki jih pojejo v pozdrav romanju svetih treh kraljev.

Najbolj suho božično drevo

V mestu Chandler v Arizoni si lahko ogledate njihovo najpopularnejšo turistično atrakcijo v času božiča. To je božično drevo, ki je v celoti narejeno iz posušenega (dry) rastlinja, ki ga veter (wind) nosi naokrog in mu rečejo tumbleweed. Gradnja največjega drevesa iz posušenega rastlinja se začne že septembra, ko zbirajo posušeno vejevje jelk, dokler ne sestavijo oblike božičnega drevesa, na katerega nato napeljejo lučke. Prižig lučk na tem suhem drevescu je tradicija, ki je v mestu Chandler stara že več kot 60 let.

Božična cesta iz lučk

V zvezni državi Arkansas so iz lučk ustvarili kar celotno cestno omrežje (network). Vsako leto namreč naredijo pot (trail) iz božičnih lučk, ki povezuje oba konca zvezne države. Njihova čudovita The Trail of Holiday Lights je tako velika, da so za njene zavoje napravili posebne zemljevide (maps), ki romarje z avtom popeljejo na pot po osvetljeni Arizoni.

Mali škrat Tomte – skodelica mleka v zameno za darilo

V zvezni državi Delaware se otroci zvesto držijo tradicije, saj vsako leto na božični večer ob smrečici pustijo skodelico mleka. Tega pa ne pripravijo (prepare) za Božička, temveč za nagajivega palčka (elf) z imenom Tomte, ki prihaja iz švedske tradicije. Palček z dolgo in ošiljeno (pointy) rdečo kapo ter velikim nosom je za večino le majhen Božičku podoben škratek, ki pridnim otrokom nosi darila, nekateri pa še verjamejo v legendo, da so škratki maščevalna (vengeful) bitja, ki so včasih varovala kmetije.

Havaji in tradicionalna peka odojka

Tudi otoški Havaji imajo svojo posebno božično tradicijo. Božič praznujejo s tradicionalnim plesom, ki se imenuje hula, konča pa se s peko odojka na odprtem ognju. Ta tradicija sega v leto 1786, ko so praznovali prvi božič v državi, začela pa se je s trgovsko ladjo, ki je tistega leta nasedla v vodah okrog enega od otokov.

Za božič so na otok poslali odpravo, ki je z uspešnega (successful) lova prinesla divjega prašiča, ki so si ga privoščili za božično večerjo. Z otoka naj bi na ladjo sprejeli tudi enega izmed lokalnih poglavarjev, ki je do ladje priplul (sail) zato, da bi jim podaril še več mesa za praznovanje, zato si je posadka z otočani izmenjala (exchange) darila. Ta zgodba je še danes »kriva« za to, da ima skoraj vsaka družina na Havajih za božič na mizi pečeno svinjino.

Tečaj angleščine z jezikovno šolo Lingula

Obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer vam bodo izkušeni učitelji pomagali do tekočega izražanja v angleščini in bogatega besednega zaklada.