Nenavadna kraljevska pravila

Kraljevsko življenje, o kakršnem beremo v pravljicah in se nam zdi sanjsko, je zelo daleč od resničnega. Kraljeva družina mora namreč slediti mnogim pravilom, ki določajo način oblačenja, obnašanja, prehranjevanja in tudi prostočasne dejavnosti. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate tudi s tem delom angleške kulture.

tečaj angleščine

Kraljeva družina mora slediti mnogim pravilom.

Nikar ne prekrižajte nog

tečaj angleščine

Nikar ne prekrižajte nog.

Eno od pravil je, da ženske ne smejo sedeti s prekrižanimi (crossed) nogami. Noge in kolena morajo biti skupaj, gležnji (ankles) pa so lahko prekrižani. Ena takšnih poz se imenuje the duchess slant, ime je dobila po drži Catherine Middleton.

Tudi vrstni red prihoda in sedežni red članov družine sta strogo določena, in sicer glede na to, kdo je naslednji v vrsti za prestol. Kraljici sledijo njen mož princ Filip, Charles in njegova žena Camilla, nato sta na vrsti William in Catherine in tako naprej.

Kraljičini privilegiji – izkazovanje spoštovanja

Ko kraljica vstane, morajo vstati tudi vsi drugi, prav tako naj bi vsi nehali jesti, ko obrok konča ona. Moški v družini ji morajo spoštovanje (respect) izkazati s priklonom glave, ženske pa morajo poklekniti. Na večerjah je tudi določeno, da kraljica začne pogovor (conversation) s tistim, ki sedi na njeni desni, nato s tistim na levi.

Monopolija se s kraljico ne morete igrati

tečaj angleščine

Kraljeva družina ima prepoved igranja igre monopoli.

Obstaja še nekaj drugih zanimivih pravil:

  • Ko gredo na potovanje, morajo člani kraljeve družine s seboj vzeti tudi črna oblačila, da jih lahko oblečejo v primeru nenadne smrti katerega od družinskih članov.
  • Prestolonasledniki ne smejo potovati na istem letalu. Ko bo sin Catherine in Williama dopolnil 12 let, se bo moral voziti na drugem letalu kot princ Harry.
  • Kraljeva družina ima prepoved igranja igre monopoli (Monopoly).
  • Družinski člani ne smejo dajati avtogramov (autograph) ali se slikati z oboževalci.
  • Vsi člani imajo določen stil oblačenja, celo mali princ George, ki vedno nosi kratke hlače, nikoli dolgih; kraljica pa najpogosteje oblači živobarvna oblačila, da jo je zlahka najti v množici.

Predpisana drža pribora

Nož vedno držijo v desni roki, vilice pa v levi. Hrane na vilice (fork) ne smejo nikoli napičiti, temveč jo morajo z njimi »zajeti« in jo odnesti do ust. Obstaja tudi pravilo, da ne smejo uživati školjk (shellfish), saj je bila to najpogosteje pokvarjena hrana. Tega pravila se trenutno drži le še kraljica. Tudi pitje čaja ima pomembno vlogo, pri čemer ne gre brez pravil, saj morajo skodelico pravilno držati: s palcem (thumb) in kazalcem objamejo zgornji del ročaja (handle), s sredincem pa ga podpirajo.

Tečaj angleščine: nadgradite besedni zaklad

Kraljevsko življenje je opredeljeno z mnogimi pravili, več jih lahko preberete tukaj. Če želite izboljšati svojo angleščino in nadgraditi besedni zaklad, obiščite tečaj angleščine jezikovni šoli Lingula, na katerem je poudarek na pogovoru.