Zlata doba britanskih piratov

Zgodbe o nevarnih in pustolovskih piratih so že stoletja del britanske zgodovine, ki ne neha buriti domišljije. Še danes ves svet pozna Jolly Roger, piratsko zastavo. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z zgodovinskimi zanimivostmi Velike Britanije.

tečaj angleščine

Posadko so najpogosteje sestavljali pobegli služabniki, bivši vojaki in trgovci.

Zlata doba piratov – kako se je vse začelo

tečaj angleščine

Življenje piratov je bilo pogosto kratko in razburljivo.

Piratske posadke izhajajo iz tako imenovanih privateers, oboroženih privatnih ladij, ki so jih vlade v času vojne najele za to, da so prežale na ladje sovražnikov. V zameno za svoje delo so si lahko člani posadke med sabo razdelili plen (booty). Zato je to hitro postala priljubljena dejavnost za zaslužek (income). Posadko so najpogosteje sestavljali pobegli služabniki, bivši vojaki in trgovci z lesom drevesa logwood, ki so ga uporabljali za pridobivanje barvil.

Kratko in razburljivo življenje

Ladje, ki so v Karibih (the Caribbean) prežale na španske ladje, so med letoma 1650 in 1720 zajadrale v tako imenovano Golden Age of Piracy. Tedanji pirati so se imenovali tudi buccanners. Njihovo ime izhaja iz francoske besede boucan, žara za peko viande boucanée, sušenega (dried) mesa za prehrano med plovbo. Življenje piratov je bilo pogosto kratko in razburljivo, zato so bili pogosto navdih za izredno priljubljena literarna dela.

Poetična piratska zgodba The Corsair, ki jo je napisal Lord Byron, je izšla v 10.000 izvodih in je bila razprodana že v enem dnevu. Škotski pisatelj Louis Stevenson je z romanom Treasure Island ustvaril sliko tipičnega (typical) pirata – mačeta (cutlass), pištola, zastava z lobanjo in prekrižanimi kostmi, lesena palica za nogo in papiga na rami.

Edward Teach – zloglasni »Blackbeard«

tečaj angleščine

Edward Teach.

Blackbeard je eden najbolj znanih piratov, ki je vlival strah v kosti morjeplovcem po karibskih vodah (waters). Poveljeval je ladji, ki jo je zasegel in preimenoval v Queen Anne’s Revenge. Legende pravijo, da je bil ogromen (giant) moški s temno brado, ki je pokrivala pol njegovega obraza, oblečen pa je bil v mogočen (great) rdeč plašč, da je bil videti še večji. Za pasom je nosil dva meča, na prsih pa je imel obešene jermene, s katerih je visela vrsta pištol in nožev. Nekateri zapisi poročajo, da si je med bojem dal v svoje dolge lase smodnik (gunpowder), da je bil videti še bolj zastrašujoč.

Njegova kariera je bila kratka, a vseeno mu je uspelo zajeti več kot 45 ladij. Na njegovo glavo so razpisali ogromno nagrado, leta 1718 pa je članom kraljeve mornarice le uspelo, da so ga na palubi (deck) njegove ladje pokončali v boju z meči. Kot opozorilo za vse, ki bi si želeli iti po njegovi poti, so guvernerju Virginije prinesli njegovo odsekano (severed) glavo.

 »Calico Jack« – zaljubljeni pirat

tečaj angleščine

Jack Rackham.

Jack Rackham, bolje poznan kot Calico Jack, je bil britanski pirat, ki se je rodil na Jamajki. Najbolj je znan zaradi afere (affair) s piratko Anne Bonny, ki je bila takrat poročena, zato je bila kaznovana z bičanjem (whipping). Rackham je Anne poskušal odkupiti, a je bil zavrnjen. Skupaj z Anne sta zato pobegnila na morje in napadala ladje v Karibih, dokler se ni Ann umaknila na Kubo, ker je pričakovala njunega otroka, nato pa nadaljevala z napadi.

Kmalu potem je bil Rackham razglašen za pirata, zato sta ga začela preganjati lovca na pirate Jonathan Barnet in Jean Bonadvis ter ga skupaj s posadko po napornem boju odpeljala na Jamajko, kjer so mu sodili z obešenjem. Njegovo truplo so nato razstavili na otočku, ki leži pred vhodom v Port Royal, ki se še danes imenuje Rackham’s Cay.

Anne Bonny – ženska pustolovka

tečaj angleščine

Anne Bonny.

Anne Bonny je bila piratka, ki je zaznamovala zlato obdobje piratov. Rodila se je v nezakonitem (unlawful) razmerju, zato se je zaradi škandala kot otrok iz Irske preselila na ameriško plantažo (plantation), kjer je živela, dokler se ni zaljubila v vojaka z imenom James Bonny. Z njim se je poročila kljub neodobravanju svojega očeta, a se je njuna zveza skrhala, ko je njen mož postal obveščevalec (informer) o piratskih poslih, zato je zbežala s piratom Rackhamom.

Na njegovi ladji z imenom Revenge se je spoznala s piratko Mary Read, ki se je oblačila kot moški, da je s tem zakrila svoj pravi spol. Legenda pravi, da se je Anne vanjo zaljubila in bila zelo razočarana, ko je Mary priznala, da je v resnici ženska. Med napadom, v katerem so Rackhama ujeli, je bila celotna posadka pijana, Mary in Anne pa sta bili edini, ki sta se uprli napadu. Bili sta aretirani (arrested) in se zagovarjali na sodišču v Port Royalu. Smrti na vislicah (gallows) sta se izognili, ker sta bili noseči.

Captain Kidd – obešen kar dvakrat

Captain Kidd.

Proti koncu dobe piratov se je v zgodovino zapisal tudi Captain Kidd, ki je zares postal pirat šele potem, ko je njegova posadka grozila z uporom (mutiny), če se ne posveti piratstvu. To jim je uspelo šele leta 1698 po več poskusih. Njegova kariera je bila kratka, a zelo uspešna, saj med njegove uspehe spada tudi zaklad z zajete ladje Queda, ki je na svojem krovu nosila tovor (cargo), vreden kar 70.000 funtov, kar je eden največjih dobičkov v zgodovini piratstva. Angleški zakoni pa so se takrat zaostrili in preganjanje piratov je postalo zelo intenzivno. Leta 1699 so imele vse ameriške kolonije posadke, ki so lovile pirate.

Lov (hunt) na kapitana Kidda je bil prvi lov na pirate, o katerem so poročali časopisi. Svoj zaklad je med potjo zakopal na otokih, nato pa odplul v Boston, kjer so ga aretirali. Vrnili so ga v Anglijo in mu leta 1701 so sodili s smrtjo.

Prva vrv, s katero so ga poskušali obesiti, se je strgala, zato so mu vrv okoli vratu nadeli kar dvakrat. Njegovo truplo so pustili na vešalih (gibbet) na ustju reke Temze, da je služil kot opozorilo na to, kaj čaka pirate.

Tečaj angleščine vam pomaga spregovoriti

Poleg izboljšanja jezika se lahko na tečaju čudite tudi neverjetnim zgodovinskim dejstvom. Obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer vas bodo zanimive teme in govorna metoda spodbudile, da boste postali odličen govorec.