Zlata pravila starega Hollywooda

Stari Hollywood je znan po blišču in glamurju. V tej zlati dobi od dvajsetih do šestdesetih let 20. stoletja pa so se morali igralci in igralke prilagajati mnogim pravilom, ki jih je postavilo pet velikih studiev, ki so v tistem času nadzorovali filmsko industrijo. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se seznanite z zanimivostmi ameriške kulture.

tečaj angleščine

V starem Hollywoodu igralci in igralke prilagajati mnogim pravilom.

Nemogoče pogodbe – pokopane kariere

Danes lahko igralci filme snemajo pri različnih studiih, v času vladavine filmskih studiev pa je bilo to nemogoče. V zlati dobi so namreč talentirane bodoče zvezde priklenili nase s pogodbami (contracts), ki so lahko trajale tudi do sedem let, to pa je lahko marsikomu uničilo kariero.

Igralci si niso smeli dovoliti zavrniti (turn down) vlogo, saj bi se lahko poslovili od kariere. Studio Warner Brothers je denimo zaradi tega suspendiral Bette Davies, MGM pa je želel prekiniti pogodbo z Johnom Gilbertom in je zato namenoma pokopal (bury) njegovo kariero s širjenjem govoric (rumours), vloge pa je dobival le še v slabih filmih.

Psevdonimi in tečaji – slava spremeni vse

Ni skrivnost, da je mnogo slavnih imen Hollywooda psevdonimov (pseudonym), a vsi zvezdniki jih niso dobili prostovoljno. Marilyn Monroe, Rita Hayworth, Judy Garland in mnogo drugih je dobilo svoja imena po izboru (choice) studiev. MGM je za izbiro imen celo prirejal tekmovanja (competitions), na katerih so izbirali predloge za imena svojih starlet (starlets), zmagovalec tekmovanja pa je prejel tisoč dolarjev nagrade. Tako je na primer Lucille LeSeur dobila ime Joan Crawford, a ga je sovražila, saj jo je spominjalo (remind) na »crawfish« oz. potočnega raka.

Na novo odkrite talente so najprej preizkusili v manjših produkcijah, včasih pa so jih že takoj po podpisu pogodbe poslali na igralske in glasovne tečaje. Po udeležbi na teh tečajih je na primer Lauren Bacall razvila čuten (sultry) nizek glas, s katerim je zaslovela. Poslušajte ga.

Plastične operacije, shujševalne diete, kajenje …

V vizualni industriji, kot je film, je videz ogromnega pomena. Vsaki od igralk so določili podobo, ki jo je morala vzdrževati – najpogosteje podobo lepe ameriške sosede ali pa seksapilne starlete. Igralke so morale biti zato pripravljene spremeniti svoj videz po željah studia, da so jih lahko čim bolj izkoristili za zaslužek. Zahteve (demands) so presegale barvanje las, saj so se nekatere morale zateči tudi k plastičnim operacijam (surgery).

Igralke so morale ves čas ohranjati popolno postavo (figure), zato so jim predpisali nemogoče (impossible) diete. Tako je Judy Garland lahko jedla samo juho, dokler ni shujšala na želeno težo (weight), od nje pa so želeli še, da dnevno pokadi 80 cigaret, da ukroti svoj apetit (apetite).

Igralci tudi v lastnem življenju

tečaj angleščine

Rocka Hudsona so v poroko prisilili.

Tudi od moških se je pričakovalo, da se bodo vedli po predpisanem (prescribed) standardu gentlemana. Napake, kot so grde ločitve ali avanture zunaj zakona (adventures), so bile lahko usodne za filmsko kariero (career). Vsi igralci in igralke so morali v javnosti vedno sijati in ugajati rumenemu tisku.

Tako je bilo običajno, da so bile njihove še tako »spontane« (spontaneous) fotografije prirejene, prirejena pa so bila celo ljubezenska življenja zvezd, saj so studii za promocijo novih filmov igralce spravili v navidezno ljubezensko zvezo. Te zgodbe so se pogosto končale z zlomljenimi (broken) srci, saj so nekatere istospolno usmerjene igralce, kot je bil Rock Hudson, prisilili, da so se vseeno poročili z nasprotnim (opposite) spolom, Jean Harlow pa poroke sploh niso dovolili, saj so rekli, da bi kot žena izgubila svoj seksapil. Studii včasih igralkam niso dovolili niti tega, da bi zanosile in imele otroke.

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula

Zlata doba Hollywooda je ustvarila kopico še danes legendarnih filmov, ob njihovem ogledu pa si lahko izboljšate znanje angleščine. Tudi tečaj angleščine v Linguli vam omogoča, da boste s pomočjo izkušenih učiteljev pridobili večjo samozavest pri pogovoru v angleščini, okrepili znanje slovnice in razširili besedni zaklad.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.