Columbus Day ali Kolumbov dan

Kolumbov dan

Tečaj angleščine je zagotovo zabavnejši, če ga dopolnimo z zanimivostmi iz angleško govorečega sveta. Poznate ameriške praznike? Recimo drugi ponedeljek v oktobru v večini držav ZDA praznujejo Columbus Day ali Kolumbov dan. Razširjen je tudi v državah Latinske Amerike, Italiji in Španiji.

tečaj angleščine

Prvi pristanek Kolumba na obalah novega sveta. Naslikal Dióscoro Puebla.

Je Kolumb sploh bil v Ameriki?

Že samo ime pove, da gre za praznovanje (celebration) dogodka, ko je Krištof Kolumb 12. oktobra 1492 priplul (sail) v Ameriko. Natančneje, pristal je na otokih (islands), ki jih danes imenujemo Kuba, Haiti in Dominikanska republika, tako da Kolumb pravzaprav sploh ni stopil na ameriška tla (American soil)!

Prvič so ta dan v Koloradu v ZDA uradno (officially) praznovali leta 1906, zvezni praznik (federal holiday) pa je postal leta 1937. Že takrat so ga povezovali s patriotskimi idejami (patriotic ideas), kot sta ohranjanje meja (borders) in zvestoba narodu (nation).

Ponekod praznovanje italijansko-ameriške dediščine

V številnih državah so organizirane parade (parades); trgovine, banke, pošta in šole pa so zaprte (closed). V določenih delih ZDA je Kolumbov dan posvečen (dedicated) praznovanju italijansko-ameriške dediščine (heritage). Takrat so organizirani sprevodi in sejmi (fairs), kjer predstavljajo barvite kostume, glasbo in italijansko hrano.

Indijanska zborovanja in tradicionalni plesi

tečaj angleščine

Praznik slavijo z indijanskimi zborovanji.

Ponekod je Kolumbov dan posvečen predvsem staroselcem (indigenous people) – Indijancem. Praznik slavijo z indijanskimi zborovanji (pow-wow) in tradicionalnimi plesi, s katerimi ozaveščajo o svoji kulturi (culture).

Kontroverzen praznik

Nasprotovanja (oppositions) praznovanju Kolumbovega dne segajo že v 19. stoletje. Tedaj so aktivisti opozarjali na povezavo praznika s širjenjem katoliške vere (Catholic Church). Drugi pa pravijo, da Kolumb sploh ni bil prvi, ki je odkril (to discover) Ameriko. Najglasnejši kritiki pa se osredotočajo (to focus) predvsem na to, da sta odkritje Amerike in evropska kolonizacija (colonisation) vodila v propad kulture staroselcev.

Tečaj angleščine vam bo razširil besedišče

Če se boste odločili za obisk ZDA v oktobru, res ne smete zamuditi praznovanja Kolumbovega dne, s katerim boste popestrili svoje učenje angleščine. Še več zanimivosti pa ponuja Lingulin tečaj angleščine, kjer učenje jezika dopolnimo z zanimivostmi iz angleško govorečega sveta.