Regionalni naglasi Velike Britanije

Velika Britanija je po številu regionalnih govorov ali, kot sami pravijo, naglasov v samem vrhu med angleško govorečimi narodi (nations). Angleščina je polna zanimivih besed.

Poskusite te besede izgovoriti s katerim od naglasov.

Na tako majhnem območju obstaja kar 56 glavnih tipov (types) naglasov, ti pa se delijo (divide) še na različne variacije (variations), med katerimi so razlike (differences) zelo majhne, pa vendar so lokalni prebivalci sposobni prepoznati razliko v izgovorjavi (pronunciation) in besedišču (vocabulary) govorcev, ki prihajajo iz kraja, oddaljenega komaj osem do 16 kilometrov. Angleščina je polna različnih naglasov in izgovorjav.

Majhen prostor, veliko število naglasov

Kljub veliko večji površini ima Amerika le 42 prepoznanih naglasov, Kanada pa le sedem. Na prvi pogled je ta razlika nenavadna (unusual), razlog zanjo pa je predvsem zgodovinski (historical). Večina naglasov Severne Amerike je variacija naglasov, nastalih na Irskem in v Angliji, danes pa je izgubljena že približno polovica vseh, ki so obstajali (exist) še pred 150 leti.

Naglasi in njihove značilnosti

  1. Received pronunciation ali standardna izgovorjava – The Queen’s English

To je naglas, ki izhaja iz londonske angleščine, je neregionalen in je najbližja (closest) različica »standardnega naglasa«. Pojavil se je med aristokracijo (aristocracy) 18. in 19. stoletja, ki se je želela s prefinjenim (refined) govorom ločiti od neizobraženih (uneducated) revnejših slojev. Še danes velja za zlati standard (golden standard). Slišimo ga lahko pri igralki Judi Dench in nekdanji angleški premierki Margaret Thatcher. V čisto posebni različici ga lahko slišimo pri sami angleški kraljici, oklican pa je bil tudi za BBC English, saj ga uporabljajo kot standard za poročanje v medijih.

  1. Midlands English – edinstvene oblike zanikanja

Najbolj znan je tako imenovani brummie, naglas mesta Birmingham. Značilno je dodajanje končnice -en pri tvorjenju množine, na primer housen za houses (hiše), še danes pa nekateri uporabljajo besedo »thou«. Najbolj zanimivo je, da uporabljajo posebne oblike (forms) zanikanja, ki jih ne poznajo nikjer drugje:

  • I am not postane I ay,
  • I did not postane I day.

Poslušajte zabaven posnetek naglasa brummie.

  1. Geordie – Hoo ye gannin? ‘How are you?

Geordie je izraz za prebivalce Newcastla in za njihov naglas. Poimenovanje naj bi izhajalo iz lokalne ljubkovalne različice imena George. Naglas je bil včasih tako poseben (specific) in težko razumljiv že za angleškega govorca z juga (south) otoka, da bi ga skoraj lahko šteli za samostojen jezik. Zanimivo je, da:

  • namesto besede me uporabljajo us: give us it tako pomeni give me it,
  • namesto us pa besedo wu, torej give wu it pomeni give us it.

Angleščina je polna posebnosti

Zanimivih angleških naglasov je še veliko. Angleščina v Linguli omogoča njihovo spoznavanje, piljenja angleškega jezika pa boste izvedeli še mnogo zanimivih dejstev.

Angleščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.